Näin saat apua valmistaikinoista

pakastetaikinat

Pakastetaikinasta pyöräytät nopeasti suussa sulavat pullasarvet tai mustikkapiirakan kahvipöytään, herkullisen suolaisen kinkku- tai lohipiirakan iltateelle tai ruokaisen piirakan tai pizzan aterialle. Myllyn Paras tarjoaa laajan valikoiman pakastetaikinoita, joista voi loihtia kaikkia edellä mainittuja ja lukemattomia muita suolaisia ja makeita herkkuja. Lisäksi tarjolla on puolivalmiita leivonnaisia, joille riittää paistaminen uunissa. Parasta näissä on nopeus, helppous, tuoreus ja kotiin leijaileva hurmaava vastapaistetun tuoksu – kuin olisi leiponut itse.

Myllyn Paras on valmistanut pakastetaikinoita jo yli 30 vuotta. Sitä ennen Suomessa juurikaan käytetty pakastetaikinoita tai -leivonnaisia. Jälkimmäiset ovat tulleet suosituksi vasta tällä vuosituhannella. Suurin osa ei ole oppinut äideiltään pakastetaikinoiden käyttöä. Olen kuullut monen kaipaavan ideoita siihen, mitä kaikkea valmistaikinoista voi tehdä. Tällaisia reseptejä ei ole niin paljon esimerkiksi kokkauskirjoissa. Niinpä kerron nyt runsaasti ideoita, mitä kaikkea syntyykään ilman, että pitää laittaa jauhot pöllyämään – pakastetaikinoista leipominen on suhteellisen siistiä puuhaa.

Jos pakastealtaalla menee sormi suuhun, kuten aikuisella pojallani, kannattaa lukea tämä osuus.

Kannattaa miettiä jo etukäteen, mitä haluaa leipoa, ja tehdä taikinavalinta sen mukaan, aikooko leipoa makeaa vai suolaista. Suolaiseen leivonnaiseen valitaan taikina, jossa lukee suolainen (esim. Pyöreä Piirakkataikina, suolainen) tai se ei sisällä paljoa sokeria. Makeaan leivonnaiseen valitaan taikina, jossa lukee makea (esim. Pyöreä Piirakkataikina, makea) tai se ei sisällä paljoa suolaa.

Jos haluat leivonnaiseesi lehtevän lopputuloksen, kannattaa valita lehtevä taikina. Tällaisia ovat voi-, lehti- tai torttutaikina. Nämä taikinat ovat makeuttamattomia. Torttu- ja voitaikinalevyt ovat paksumpia ja sitä kautta lehtevämpiä kuin ohuemmaksi valmistettu lehtitaikina. Torttutaikina on valmistettu margariinilla ja on vegaaninen. Voitaikina on nimensä mukaisesti voilla leivottu ja maku on voin ansiosta runsas. Superlehtevä tulos syntyy filotaikinasta. Kaikki viimeksi mainitut lehtevät taikinat sopivat niin suolaisiin kuin makeisiin leivonnaisiin.

Jos leivotaan pullaa, muita pullaleivonnaisia tai pullapohjaista piirakkaa, valitaan pullataikina. Jos taas halutaan valmistaa pizzaa tai muita pizzapohjaisia syötäviä, valitaan pizzataikina. Pipareihin sopii niille nimetyt taikinat: laktoositon piparitaikina tai perinteinen voilla leivottu piparkakkutaikina.

Taikinavalintaa tehtäessä ei useinkaan riitä pelkästään se, että tiedetään, mitä aiotaan leipoa. Monet tarvitsevat tietoja sopivuudesta erityisruokavalioihin. Nämä tiedot tulee tarkistaa pakkauksesta. Yleisesti ottaen voilla leivottu on korkeintaan vähälaktoosinen ja kasvirasvalla leivottu on laktoositon ja usein myös vegaaninen (kannattaa silti tarkistaa, ettei munaa ole). Mikäli tarvitaan gluteenitonta taikinaa, pakkauksessa pitää lukea ”gluteeniton eli taikina ei sisällä vehnää, ohraa eikä ruista. Myös rasvan laadun voi tarkistaa taikinapakkauksen raaka-aineluettelosta. Mikäli haluat rukiin tai kauran makua, valitse taikina, jossa lukee viljan nimi – esimerkiksi Pyöreä Kauramurotaikina tai Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikina.

Kun käytetään pakastetaikinoita, sulatusohje tulee lukea tarkkaan pakkauksesta ja toimia sen mukaan. Yleensä taikina suositellaan otettavaksi sulamaan ajoissa jääkaappiin. Jos taikinan nostaa sulamaan huoneenlämpöön, sitä ei kannata tehdä liian aikaisin, jotta lehtevyys ei kärsi. Eritoten lehtevistä taikinoista leivotut leivonnaiset tulisi paistaa kuumassa, tyypillisesti 225-asteisessa uunissa mahdollisimman kylminä, jopa jääkaapin tai talvella terassin kautta uuniin, jolloin paistotulos on herkullisen lehtevä. Kannatta huomioida oman uunin teho – jos uuni ei ole kovin tehokas, olisi hyvä käyttää vähän suurempaa lämpöä kuin ohjeessa suositellaan.

Voi-, torttu- tai lehtitaikinoista syntyvät vaivatta suolaiset pienet herkut – kätevät cocktailpalat. Lehtevä taikina jaetaan vain ruudukoksi, esimerkiksi 1 levy –> 2 x 4 eli pieniksi neliöiksi ja nämä paistetaan sellaisenaan uunissa. Täyttö pikantilla viikunahillolla ja suolaisella juustolla tapahtuu kypsänä halkaisemalla lehtevät palat. Katso Viikuna-valkohomejuusto Cocktailpalat -resepti ja video cocktailpalojen valmistuksesta tästä.

Toinen, mielestäni ikitrendikäs pikkuherkkujen täyte on appelsiinimarmeladi ja valkohomejuusto. Tässä ohjeessa taikinalevyistä otetaan piparimuoteilla paloja: kuita, tähtiä, sydämiä jne. ja ne halkaistaan ja täytetään kypsinä. Appelsiini-Valkohomejuustotähdet.

Pienet lehtevät herkut voivat kätkeä sisälleen myös makeaa täytettä, esimerkiksi hilloa ja hedelmäpaloja. Lehteviä taikinoita voi leipoa mitä moninaisimpiin muotoihin ja ne voi täyttää jo uuniin laitettaessa. Tästä tyypillisin esimerkki on torttutaikinasta leivotut Joulutortut luumumarmeladitäytteellä.

Luumumarmeladi oli pitkään joulun tähtitortun ainoa oikea täyte, mutta reilu 10 vuotta sitten markkinoille tulivat erimakuiset tortuntäytteet, mm. viikuna- ja omena-kanelimarmeladi. Näiden lisäksi täytteeksi sopivat muutkin marmeladit, esim. aprikoosi-, appelsiini-, mustikka- ja vadelmamarmeladi, jotka ovat paistonkestäviä. Sen sijaan hilloina myytävät tuotteet eivät kestä yleensä paistamista, vaan sulavat kuumassa uunissa niin veteliksi, että täytteet valuvat uunipellille tai leivinpaperille. Hilloja ei siis kannata käyttää täytteiksi. Monet muut yhdistelmät sen sijaan sopivat täytteiksi. Esimerkiksi taatelista ja rommista voi keittää herkullisen täytteen ja leipoa Mini Taateli joulutortutKun taittelet tortut minikokoon, kuten on tehty linkin ohjeessa, saat vähemmän kaloreita yhdestä tortusta.

Suosituin torttumuoto on ollut viime vuosina lumihiutale. Täytteenä voi olla niin luumumarmeladia kuin jotain muuta marmeladia tai vaikkapa suolaista täytettä. Lumihiutaletortut vegaanisella suolaisella täytteellä ovat saaneet tässä suolaisen vihreän täytteen, joka sisältää mm. hernettä ja vihreää paprikaa. Nimestään huolimatta nämä tortut sopivat hyvin vaikka kevään juhliin. Katso myös tämän linkin takaa erilaisia torttujen taitteluvinkkejä:

Suolaisten torttujen täytteiden pohjaksi sopivat mainiosti vahvat juustot, kinkku ym. leikkeleet, savulohi tai vaikkapa juurekset. Maustettu suolainen täyteseos paistetaan uunissa valitun torttumuodon sisällä. Kurkkaa juttu ja sen reseptit ja käytä suolaisia torttuja muulloinkin kuin jouluna:

Suolaiset joulutortut – Joko olet kokeillut?

Herkulliset suolaiset Sarvet ovat helppoja leipoa lehtevistä pakastetaikinoista. Esimerkiksi Kinkkusarvet sopivat niin juhliin, kuin illanviettoon tai ruokaisaksi välipalaksi. Vaihtelua sarviin saa käyttämällä niihin mieliyrttiä tai kesällä luonnonyrttejä, esimerkiksi voikukkaa tai nokkosta. Myös sarvet tulee paistaa kuumassa, 225 asteisessa uunissa, jotta lehtevyys säilyy.

Katso valmistusvideo, jossa leivon sarvia Huomenta Suomen Jesse Kamraksen kanssa.

Isosta lehtevästä taikinalevystä loihdit kerralla reilun satsin tarjottavaa. Sulanut iso taikinalevy kaulitaan leivinpöydällä isommaksi suorakaiteeksi. Siihen levitetään täyte ja levy kääritään tiukalle rullalle kääretortun tapaan. Pitkä sauma nipistetään kiinni kostutetuin käsin, käännetään sauma rullan alle ja leikataan viipaleiksi. Tässä Juures-sinihomejuustorullat-reseptissä rullien täytteeksi kuullotetaan juuresraastetta ja se maustetaan melko vahvaksi, mm. sinihomejuustolla. Kurkkaa maistuva ohje tästä.

Kanapeet ovat lehtevästä taikinasta taittelemalla valmistettuja herkkuja, jotka syntyvät vain kahdesta aineesta: lehtevästä pakastetaikinasta, esimerkiksi Iso Lehti- tai Voitaikinalevystä ja sokerista. Kanapeet saavat kauniin muotonsa ja rakenteensa taikinan taittelusta – tärkeintä on noudattaa taitteluohjeita! Katso tästä, miten herkut syntyvät.

Näyttävät Savuporo Briochit ovat oivia tarjottavia illallisen alkupalaksi. Tässä valmistusta on vähän oikaistu, sillä briochit syntyvät kätevästi voi- tai torttutaikinalevyistä ilman hiivaa. Taikinalevyille levitetään savuporotäyte, levyt kääritään rullalle pituussuunnassa ja sauma nipistetään rullan alle. Jokainen rulla leikataan kahtia ja sen jälkeen palat nostetaan pieniin voideltuihin uunivuokiin tai muffinipellin koloihin. Jos teet herkut omiin vuokiin, tarjoile ne kuumina omissa vuoissaan. Vaihtoehtoisesti briochit voi jäähdyttää ja tarjota suolaisena syötävänä vaikkapa viinin kanssa.

Lehtevistä taikinoista leivot nopeasti syötävä isompaankin nälkään. Jauhelihatäytteiset kukan malliin leivotut tortut ovat mainio esimerkki tästä. Maistuva täyte ja kaunis taittelu saa lehtevät syötävät näyttämään siltä, kuin luomusten takana olisi todella taitava kokki. Näitä herkkuja kehtaa mainiosti tarjoilla juhlissa, Kiinalaiset kukat.

Taikinalevyistä voi valmistaa monikäyttöisiä Lehteviä taskuja, jotka täytetään juuri ennen tarjoilua suolaisella tai makealla täytteellä. Taskut valmistuvat siten, että taikinalevyt kaulitaan puolet ohuemmiksi, ne leikataan kahtia ja pistellään haarukalla tiheästi. Tämän jälkeen taikinalevyjen keskelle painetaan kevyesti taitosviiva leipäveitsen tylpällä reunalla ja levyt käännetään kaksin kerroin niin, että taitosviiva jää aina käännöksen sisäpuolelle. Taskut voi voidella munalla ja sen jälkeen ne paistetaan 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 15 minuuttia. Heti kun taskut otetaan pois uunista, taitettuja kohtia raotetaan varovasti auki. Taskut täytetään niiden jäähdyttyä kokonaan. Katso täyttämisvinkit kahteen eri taskuun: Katkaraputaskut ja Avokado-fetataskut

Taskut voivat olla myös makeita, sillä lehtevät taikinat ovat itsessään makeudeltaan neutraaleja. Ehkä tunnet Banoffee-piirakan, samantyyppisen trendikkään täytteen voi tehdä kätevästi taskuihin käyttäen kinuskia, banaania ja kermavaahtoa ym. Kurkkaa ohje tarkemmin tästä: Banoffee-taskut.

Oma suosikkitaskuni on Mustikka-lakritsitaskut. Kun katsot ohjeen ja kuvan, et tarvitse selityksiä – lakritsin ja mustikan ystävälle yksinkertaista ja niin herkullista. Jos itse pidät enemmän vadelmista, voit vaihtaa ne mustikoiden tilalle. Suosikkiohje avautuu tästä.

Helpoin tapa leipoa itse viinereitä muistuttavia leivonnaisia on valmistaa ne lehtevästä voitaikinasta. Hieman sulaneet pakastetaikinalevyt puolitetaan terävällä veitsellä neliöiksi, reunat voidellaan ja koristellaan raesokerilla tai mantelirouheella ja keskelle lusikoidaan marmeladia ja hedelmäpaloja, esimerkiksi persikkaviipaleita. Viinereihin saa vaihtelua lisäämällä hedelmäpalojen alle nokareen juustoa, esim. sinihome- tai sitruunatuorejuustoa. Helpot kotiwienerit -resepti avautuu tästä.

Alun perin kreikkalaisesta filotaikinasta leivotaan kaikkein lehtevimmät herkut. Filotaikinarulla sisältää paperinohuita filotaikinalevyjä, jotka jokainen voidellaan yksitellen kauttaaltaan öljyllä tai voilla. Filotaikinasta voi loihtia erilaisia suolaisia ja makeita leivonnaisia, rullia, piirakoita ja nyyttejä. Kun valmistetaan filotaikinaherkkuja, tulee olla tarkkana, että taikina ei pääse kuivumaan. Sulatetun filotaikinapakkauksen avauksen jälkeen taikinalevypino rullataan auki pakkauksessa olevan muovin päälle. Levypino peitetään kostealla keittiöpyyhkeellä. Taikina-arkkeja nostetaan yksi kerrallaan voidellun leivinpaperin päälle ja loput saavat jäädä pyyhkeen alle. Jokaisen taikinalevyn pinta sivellään kauttaaltaan oliiviöljyllä tai voisulalla. Etukäteen valmistettu täyte lusikoidaan tasaisesti viimeisen kerroksen päälle ja tämän jälkeen kaikki levyt ja täyte kääritään kerralla rullalle. Katso tarkemmin filotaikinasta valmistettavan Sienitruudelin teko.

Filokupit mustikka-sitrusvaahdolla on makea herkku, jota varten on kannustavaa kerätä mustikoita. Tässä voidellusta (kaikki levyvälit on voideltu ensin) filotaikinalevypinosta leikataan noin 12 x 12 cm:n kokoisia paloja eli iso levy leikataan saksilla 3 x 4 ruudukoksi. Neliönmuotosilla levypinoilla vuorataan voideltujen muffinipellin kolot. Näin syntyy filotaikinakuppeja, jotka paistetaan tyhjinä uunissa. Kupit irrotetaan vähän jäähtyneinä varovasti ritilän päälle. Kupit täytetään vasta juuri ennen tarjoilua. Löydät täytteen ja tarkan ohjeen tästä.

Nuorison suosikki filotaikinasta on Nutella-sikarit, joka onkin oikea herkkujen herkku. Nutella-täytteisille sikareille taitellaan rapea kääre ohuenohuesta filotaikinasta. Itse reseptiin tarvitaan vain 3 eri raaka-ainetta, kurkkaa mitkä, ja miten taittelu tehdään tästä.

Arkiruoan pelastaja on valmiiksi pyöreäksi muotoiltu pizzataikinalevy, josta on helppoa loihtia nopeasti pizza juuri niillä täytteillä, joita kaapista kulloinkin löytyy. Pizzojen täytettä on viisasta vaihdella satokauden mukaan. Esimerkiksi syksyiseen pizzaan sopivat mainiosti kotimaiset punajuuret sinihomejuuston kanssa. Mikäli saatavilla on keltajuurta, raitajuurta tai valkojuurta, myös ne sopivat mainiosti. Punajuuri-sinihomejuustopizza.

Pizzataikinasta valmistuu myös pientä suolaista purtavaa. Yhdestä pyöreästä isosta Myllyn Paras Pizzataikinalevystä rullataan kätevästi esimerkiksi 20 kpl suolaisia pizzapuusteja, jotka kohotetaan ja paistetaan uunissa. Puustit sopivat salaatin tai keiton kanssa tarjottavaksi tai vaikkapa illanistujaisiin. Mikäli täytteeseen ei haluta reseptissä kerrottua sinihomejuustoa, tilalle voi käyttää esimerkiksi oliiveja tai kapriksia. Pizzapuusti.

Pyöreät piirakkataikinat ovat superkäteviä, kun halutaan leipoa piirakka nopeasti arkeen tai juhlaan. Sekä suolaisia että makeita piirakkataikinoita kannattaa varata valmiiksi pakastimeen. Klassinen Ranskalainen kinkku-juustopiirakka, Quiche Lorraine syntyy kätevästi suolaiseen Pyöreään Piirakkataikinaan. Tyypillisesti tässä piirakassa on munalla hyydytetty juustokermainen täyte taikinakuoressa. Lisäksi täytteeseen käytetään kinkkua, mutta mikään ei estä kokeilemasta vaikkapa nyhtökauraa tai vegelihaa. Katso ohje tästä.

Lohipiirakka leivottuna ruis-kaurataikinaiseen kuoreen on maistuva valinta kalanystäville. Ruis ja lohi ovat takuuvarma makupari, joka toteutuu herkullisesti tässä piirakassa. Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikina on viljaisa, sisältäen komea eri viljaa ja on lisäksi runsaskuituinen. Taikina on helppo painella pyöreään vuokaan ja sen päälle lisätään vain täyte. Katso tästä, miten helppoa on herkullisen lohipiirakan valmistus tästä. 

Iso piirakka on ruokaisa ja se toimii mainiosti ruokana raikkaan salaatin kanssa. Tässä ruokapiirakkataikinaisen pohjan päälle valmistetaan täyte broilerin fileesuikaleista, jotka maustetaan aasialaiseen tyyliin käyttäen chiliä, currytahnaa, kookosta ja korianteria. Currytahnaa on saatavilla mietona ja vahvana. Valitse tahna sen mukaan, haluatko maultaan miedompaa vai vahvempaa piirakkaa. Keväällä piirakan bambunversoviipaleet voi korvata mainiosti kuoritulla vihreällä parsalla. Ruokaisa broileripiirakka aasialaisella twistillä.

Ruokaisaa isoa piirakkaa voi valmistaa kerralla koko uunipellillisen, jos ruokailijoita on paljon. Tässä pellilliseen jauhelihapiirakkaa on käytetty 2 pakettia Myllyn Paras Iso Lehtitaikinalevyjä, yhtä hyvin voi käyttää myös uutta Isoa Voitaikinalevyä. Toinen paketti taikinaa muotoillaan uunipellin kokoiseksi pohjalevyksi ja sille levitetään täytteet. Toisesta paketillisesta taikinaa tehdään kansi piirakalle. Tässä jauhelihapiirakassa ruokaisuutta ja kuitupitoisuutta lisäävät ohrasuurimot. Katso Lihapiirakkaa pellillinen -resepti tästä.

Makeasta pyöreästä Piirakka- tai Kauramurotaikinasta leivot helpoiten kesän herkullisimmat marja- ja omenapiirakat. Mustikkapiirakka on kesän suosituin leivonnainen. Tämän reseptin avulla klassinen mustikkapiirakan leipominen on helppoa. Täytteessä käytetty kermaviili antaa pientä happoisuutta mustikoiden makupariksi. Voit katsoa linkin takaa reseptin ja myös videon, josta näet, miten jokainen osaa leipoa mustikkapiirakan.

Mikäli haluat piirakkaan mukaan myös mansikoita, kurkkaa resepti Kevyehkö mansikka-mustikka-tuorejuustopiirakkaOhje on kevyehkö, sillä täyte syntyy käyttäen kevyttuorejuustoa ja kevytkermaa. Halutessasi voit toki käyttää tuorejuuston tilalla vielä kevyempää rasvatonta rahkaa.

Piirakkataikinoista voi valmistaa myös pieniä piirasia annosvuokiin. Näin saat tarjolle yksilöllisiä annoksia. Tässä pikkupiiraiden päälle valmistetaan täytteeksi raikkaasta sitruunarahkasta tehty vaahto, johon lisätään makoisaa Daim-karkkirouhetta. Kesäisten mansikoiden lisäksi leivoksiin sopivat hyvin vadelmat, kirsikat, mustikat, lakat, herukat tai tyrni. Sitruunarahka sopii raikkaana makuna karkin ja kauramurotaikinan kanssa. Mikäli marjasurvos on kiinteää, kypsiä piiraspohjia voi kostuttaa erikseen marjamehulla. Mansikka-Daim Muropiiras löytyy tästä.

Masariinit ovat murotaikinaleivonnaisia, joissa on herkullinen hillosydän ja mantelitäyte. Resepti on yksi uusimpia herkullisia reseptejäni, jossa hyödynnetään kauramurotaikinaa pohjataikinana. Mikäli käytettävänä on pieniä leivosmuotteja, ”vanhanaikaisia” peltivuokia, annoksesta voi syntyä jopa 20 kaunista pikkuleivosta, vaikkapa kevään juhliin. Katso ohje tästä

Pakastepullataikinasta leivot kätevästi pullapohjaiset piirakat. Ne syntyvät samaan tapaan kuin murotaikinapohjaiset piirakat, tosin pullataikinaa kannattaa kohottaa noin tunnin sulatuksen jälkeen. Pullataikinasta onnistuvat kätevästi myös sarvet. Pyöreän pullataikinalevyn saa leikattua 8 sektoriin eli kahdeksaksi kolmioiksi, jotka täytetään ja rullataan sarviksi. Katso Pullasarvet vadelma-vaniljatäytteellä tästä.

Toinen herkullinen idea on leipoa yhdestä pyöreästä pullataikinalevystä 24 minipuustia, joissa pehmeät Omar-kermatoffeet kätkeytyvät puustien sisään. Katso resepti Pienet korvapuustit kermatoffeella tästä.

Mikäli kaipaat lisää reseptejä, mene kätevään Myllyn Paras Reseptihakuun

Herkullisia leivontahetkiä kätevien pakastetaikinoiden avulla!

Resepti-ideat ja jutun on tehnyt Arja Elina Laine Myllyn Paras Oy:lle

 

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.