Näin järjestät pikkujoulut ystäville - osa 3

Maistuvaa pikkujoulujen aikaa!

Kolmas tapa on järjestää pikkujouluaikaan juusto-makupari-viinitasting. Se on mukava ohjelmanumero illan alkajaisiksi tai jopa pääohjelmanumeroksi.

Varaa tastingia varten noin 6 erilaista juustoa, sama määrä erilaisia makupareja ja erilaisia viinejä.

Tasting pikkujoulujen aikaan

Aloita tastingin valmistelu hankkimalla juustot. Sopivia yhdistelmä on seuraava: 1 nuori ja pehmeä juusto, esimerkiksi Maasdam, 1 mureneva ja kermainen, esimerkiksi Manchego sekä 1 vanha ja voimakas, esimerkiksi vanha gouda tai parmesaani. Valitse lisäksi 1 sinihomejuusto, 1 valkohomejuusto ja 1 pehmeä vuohenjuusto.

Mieti seuraavaksi makuparit. Niihin sopivat hyvin suolaisina erilaiset suolaiset keksit, lehtevät palat, pienet riisipiirakat tai patongin palat, mäti, kasvismousset, graavilohi tai chorizo. Makeita makupareja voivat olla keksit tai piparkakut hilloilla, hyytelöillä tai marmeladeilla, tumma mallasleipä, luumut, suklaa ja lakritsi.

Tasting makupari-ideaa

Sen jälkeen tarvitaan vielä viinit. Keveille ja nuorille juustoille kannattaa valita raikkaita ja kepeitä viinejä. Pitkään kypsyneiden juustojen rinnalla voi maistella täyteläisiä tai väkevöityjä viinejä. Myös makeat valko- ja kuohuviinit ovat erinomaisia maisteltavia juusto -makuparitastingeissä.

Ennen kuin aloitat tastingin, ota juustot jääkaapista huoneenlämpöön noin kaksi tuntia ennen maistamista. Avaa juustojen kääreet niin, että juustot saavat ilmaa ja lämpöä. Kylmästä juustosta aromit eivät nouse niin hyvin esille. Mikäli valmistelet juustot valmiiksi annospaloiksi, tee se vasta juuri ennen tarjoilua, jotta juustopalojen pinnat eivät kuivu.

Kuten juustot, myös viinit tulee muistaa hoitaa sopivaan tarjoilulämpötilaan. Laita punaviinit noin 15 minuutiksi jääkaappiin ennen tarjoilua ja ota valkoviinit jääkaapista huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Se on mielestäni helppo muistisääntö.

Juustojen ja viinien asettuessa oikeaan tarjoilulämpöön, valmistele makuparit. Kaiva nyt esille kesällä keitetyt hyytelöt ja hillot. Näitä voit jo testailla etukäteen, ja miettiä mikä maku istuisi parhaiten minkäkin juuston kanssa. Esimerkiksi vadelmahillo toimii mainiosti kermajuuston makuparina.

hillo- ja hyytelöpurkkeja

Makupareissa toimivat hyvin lehtevät palat, jotka leivon jouluisesta torttutaikinasta, myös voitaikina sopisi hyvin. Paistan taikinalevyjä sellaisenaan ruudukoksi (2 x 4) leikattuina. Näin yhdestä kypsästä levystä tulee aina 8 tastingpalaa. Jos jaksan olla viitseliäs, otan piparimuoteilla pieniä kuvioita taikinasta. Näin voin käyttää eri makupareille erilaisia kuvioita. Halkaisen lehtevät palat ja laitan väliin makuparina toimivaa täytettä.

Lehtevät palat makuparipalojen kanssa

Yhtenä mainiona suolaisena makuparina toimivat Joulun suolaiset cocktailpalatTastingissä tosin laitan vain väliin mätiä, graavi- tai savulohta. Valkohomejuuston tarjoan erikseen juusto-makuparina.

Joulun suolaiset cocktailpalat

Tutuin jouluinen makupariyhdistelmä on perinteinen: piparit, sinihomejuustoa ja makea viini. Tätä tastingosuutta varten piparit tulee olla paistettuna hyvissä ajoin. Kätevimmin leivon maistuvat piparit itse perinteisestä piparkakkutaikinasta. Se on maistuvaa voilla leivottua piparitaikinaa.

 

Myllyn Paras Piparitaikina 500 g

 

Parasta tastingissa on keskustelu, jossa voidaan analysoida yhdessä, miltä antimet maistuvat, mitkä yhdistelmät tuntuvat mukavilta ja mitkä antimet muodostavat parhaan juusto-makupari-viini-makuyhdistelmän. Kun maistellaan viinejä, oikeita vastauksia ei ole; jokainen maistaja on oikeassa. Toki tastingin voi tehdä myös niin, että jokainen kirjaa ensin omat arviot paperille ja keskustelu käydään maistelun lopuksi.

Cocktailpaloja ja hilloja

Kun arvioit viinejä, aloita katsomalla viiniä valkoista taustaa vasten ja määritä viinin väri. Pyörittele tämän jälkeen viiniä lasissa; yritä kuvailla viinin tuoksu. Seuraavaksi saat luvan ottaa reilun kulauksen viiniä suuhun ja purskutella sitä hetken suussasi, näin saat analysoitua viinin makua. Lopuksi kannatta käydä läpi yhteenveto ja miettiä, millainen viini on kokonaisuutena.

Punaviiniä tastingiin

Kun yhdistät viinin ja ruuan tastingissa, hoidat helposti myös illanvieton ruokatarjoilun, kunhan varaat tarjottavia makupaloja reilusti. Jos haluat tastingiin vaihtelua, voit järjestää myös samppanja-, kuohuviini- tai oluttastingin. Tastingit ovat hauska ja edullinen tapa tutustua erilaisiin makuyhdistelmiin.

Tasting-juusto-makupari-viini

Maistuvaa pikkujoulujen aikaa!

Maistuvaa pikkujoulujen aikaa!

Näin järjestät pikkujoulut ystäville -blogin osa 2 pääset lukemaan täältä

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.