Mustikkapiirakka, suomalaisten ylpeys metsämustikasta jo 100 vuotta!

Mustikkapiirakka pikapullataikinaan piirakkavuokaan kermaviilitäytteellä

Mustikkapiirakka, -piiras, -paistos, -kukko, -murupiirakka, -pullapiirakka, kaikkea näitä yhdistää suomalaisesta metsästä poimittu luonnon aito superfood: mustikka. Aromeja täynnä oleva metsämustikka on ekologista lähiruokaa, joka nyt on trendikästä. Metsämustikka toimii parhaiten tuoreena, ei vielä liian kypsänä piirakoiden leivonnassa. Mustikka mehevöittää piirakan kuin piirakan. Me Suomessa asuvat saamme olla ylpeitä tästä metsiemme sinisestä kulinaristisesta aarteesta, josta voimme leipoa tätä niin vastustamatonta perinneherkkua, mustikkapiirakkaa.

Mustikat, lähikuva

Kun olin lapsi, kotonani maalla Länsi-Suomen Koskella leivottiin mustikkapiirakkaa aina pullataikinaan, varsinkin kesäisin mustikkasadon aikaan. Pullataikinaa leivottiin kerran kaksi viikossa sen verran iso annos, että sitä riitti pullien ja pitkojen leivonnan lisäksi levitettäväksi isolle uunipellille pullapiirakan pohjaksi. Mustikka-aikaan piirakan täytteeksi laitettiin runsaasti mustikoita sekä hieman sokeria ja (peruna)jauhoja, viimeksi mainittua sitomaan mustikoista irtoavaa kosteutta. Piirakka nautittiin heti tuoreeltaan lämpimänä kesäisten töiden kahvitauon herkkuna. Aikuiset nauttivat mustikkapiirakkaa kahvin kanssa ja me lapset nautimme piirakkaa kylmän maidon tai raikkaan marjamehun kera. Näistä lapsuuden kesistä on jäänyt itselleni se aito ja oikea mustikkapiirakan makumuisto.

Mustikkapiirakka vanhaan malliin

1980- luvulla, kun aloin opiskella kotitalousopettajaksi Helsingissä, mustikkapiirakkaa leivottiin usein murotaikinapohjaan. Suosittu oli ”Mamman marjapiirakka”, jossa oli täytteenä mustikoiden lisäksi vaniljalla maustettua kermaviiliä. Tämä mamman marjapiirakka on tutuin piirakka suurelle osalle suomalaisia, jotka ovat saaneet koulussa kotitalousopetusta, koska kyseinen resepti oli pitkään koulujen kotitalouden oppikirjoissa. Monille tuo ”köksänkirja” jäi ensimmäiseksi keittokirjaksi ennen sosiaalisen median reseptitulvaa ja sen reseptit tulivat näin hyvin tutuiksi.

Mamman mustikkapiirakka opiskeluajoilta

Kermaviilitäytteinen mustikkapiirakka

Tänä vuonna 2017, Suomen täyttäessä 100 vuotta, olen kiinnittänyt huomiota kahvioissa tarjolla oleviin mustikkapiirakoihin. Monenlaisia, toinen toistaan herkullisempia mustikkapiirakoita ja -leivoksia on tarjolla runsaasti. Mustikka maistuu kaikille ja se ilmentää suomalaista kulinarismia, ei siis ihme, että mustikkapiirakka saa kunniapaikan monissa kahvion vitriineissä.

Mustikkapiirakka ja jätski

Näyttää siltä, että juhliin ja tilaisuuksiin loihditaan näyttäviä mustikkaleivonnaisluomuksia. Upea mustikkaleivonnainen voi olla monen kahvilan tunnustuote, jonka takia tullaan kahvilaan uudelleen ja uudelleen.

Mustikkaleivos, Hahkialan juhlaleivos Herkkujen yö -tapahtumasta

Suomen tienvarsikahviloissa, ja -satamissa, kesämatkakohteissa sekä kauppahalleissa näyttää mustikkapiirakoissa pullapohjan olevan jälleen suositumpi kuin muropohjan, sillä pullapohjaista piirakkaa on useimmin tarjolla kuin muropohjaisia piirakkavaihtoehtoja.

Mustikkapullapiirakka, kahvio Tampereen kauppahalli

Pullapohjainen piirakka on vaativampi ja aikaa enemmän vievä leipoa kuin muropohjainen piirakka. Onnistunut, kuohkeaksi noussut, mehevä pullataikinan leivonta ei onnistu kaikilta. Unelmaisen pehmeä pulla on monien mielestä se mummon hyppysissä oleva taito loihtia sitä parasta pullaa. Nykykiireessä tuollaisen herkkupullan saa onneksi hyvästä kahvilasta.

Kannattaa toki itse harjoitella leipomaan kunnon pullataikinaan pellillinen pullapohjaista piirakkaa tai leipoa pieniä pyöreitä mustikkapullia. Leivontataito kehittyy leivontakertojen myötä. Ohje perinteiselle pullapiirakalle löytyy täältä.

Mustikkapullapiirakoita

Tässä esittelen nyt kehittelemäni reseptin, jossa yhdistyy suositun pullapohjaisen piirakan kardemummainen maku ja murotaikinapohjan leivonnan helppous. Mustikkapiirakkapohjana toimii tässä pikapullataikina, joka kohotetaan leivinjauheella. Leivonta on helppoa, koska hiivataikinan vaivausta ja kohotuksia ei tarvita. Pikapullapohjaisen piirakan voi valmistaa uunipellille tai isoon voideltuun piirakkavuokaan.

Pikapullataikinan levitys piirakkapohjaksi

Voit laittaa mustikkapiirakan täytteeksi perinteitä noudattaen pelkästään mustikoita, sokeria ja perunajauhoja tai valmistaa mustikoiden alle kermaviilitäytettä mehevöittämään piirakkaa. Alla reseptissä on ohje molempiin täytevaihtoehtoihin.

Mustikoita kipossa

Mustikkapiirakka pikapullataikinaan

1 pienehkö uunipellillinen (30 x 35 cm) tai pyöreä iso piirakka (halkaisija n. 30 cm)

Pohja:
100      g       voita tai margariinia
1½       dl     sokeria
1                  muna
4          dl     Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
2          tl      leivinjauhetta
1          tl      vaniljasokeria
1          rkl    kardemummaa
2          dl     maitoa, manteli- tai kookosmaitojuomaa

Voiteluun:
voita tai margariinia
½ dl               Myllyn Paras Pikakaura+Kuituhiutaleita

Raaka-aineet pikapullapiirakkataikinaan

täyte 1:
Mustikkatäyte

6           dl          mustikoita
½–1      dl          sokeria
2          rkl          perunajauhoja

täyte 2:
Kermaviili-mustikkatäyte

1          tlk    kermaviiliä (1 tlk)
1                  muna
½         dl     sokeria
1          tl      vaniljasokeria

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi, vatkaa sekaan muna. Sekoita leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos vaahtoon vuorotellen maidon kanssa.

Voitele uunipellin pohjalla oleva leivinpaperi tai iso piirakkavuoka pehmeällä rasvalla kauttaaltaan. Ripottele rasvapinnalle hiutaleita. Levitä taikina lastalla tasaiseksi leivinpaperille tai vuoan pohjalle ja reunoille.

Valitse täyte. Täytteessä 1 sekoita sokeri ja perunajauhot mustikoiden sekaan ja levitä seos taikinapohjalle.

Mustikat piirakaksi pikapullapohjan päälle

Täytteessä2 sekoita kermaviiliin muna ja sokerit. Levitä seos taikinapohjalle. Ripottele päälle runsaasti mustikoita.

Mustikkapiirakka, mustikat kermaviilitäytteen päälle

Paista mustikkapiirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla 25–30 min. Älä paista liikaa, jotta piirakkapohja pysyy mehevänä.

Pellillisen piirakkaa voi leikata 3 x 5 ruudukkoon, jolloin saat 15 reilua mustikkapiirakkapalaa.

Pellillinen mustikkapiirakkaa pikapullapohjalla

Isosta pyöreästä mustikka-pikapullapiirakasta riittää tarjottavaa 10–15 palan verran, palojen koosta ja herkuttelijoiden nälästä riippuen 5–10 henkilölle. Kannattaa muistaa, että helpolla tätä mainiota tuoretta
mustikkaherkkua maistuu tuoreeltaan parikin palaa syöjää kohden.

Mustikkapiirakka pikapullataikinaan piirakkavuokaan kermaviilitäytteellä

Herkullisia hetkiä kera mustikkapiirakan!

Mustikkapiirakkapala vaniljakiisselillä

Sesonki:

Olen mykistynyt aivan mustikkapiiraan niin monipuolisista ohjeista. Suomen ulkopuolella asuvana kaipaan lapsuuden herkkuja ja niiden teko on jäänyt jo unhoon eikä mammaa tai äitiä enää ole, joilta kysyä perinteisiä reseptejä. Monissa ohjeissa annetaan määrät valmissekoituksiin, joita täällä ulkomailla ei löydy.
Nyt sitten kokeilemaan mustikkapiiraan tekoa, vaikka kuumuus onkin tukala kaveri, mutta kai se on sisäinen muisti kun kaipaa mustikkapiirakkaa tähän aikaan vuodesta, jolloin Suomen metsät täyttyvät mustikoista.
Kiitos mainioista ohjeista!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.