Mitä kaikkea voi tehdä puurosta?

puurohiutaleita

Puuro on monille kätevä aamuruoka, sillä kun kaapissa on hiutaleita, syntyy helposti ravitseva puuro. Puuron keitto sujuu monilta kuin itsestään; osa vannoutuu valmistamaan puuronsa isoista hiutaleista, osaa miellyttää enemmän nopeasti puuroksi kypsyvät pikahiutaleet ja osalle tärkeintä ovat runsaskuituiset hiutaleet. Myös viljalaadulla on monille merkitystä: iso joukko vannoo kauran nimeen, osa rakastaa ruista ja toiset taas pitävät sekoituksista, kuten neljästä eri viljasta valmistetuista neljän viljan hiutaleista. Olipa puuro valmistettu miten tahansa, omaa herkkua kannatta keittää reilu annos ja hyödyntää jämät muihin ruokiin.

Puuro on täyttävä ja edullinen aamiaisvaihtoehto, jota nautitaan myös lounaalla tai iltapalaksi. Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan mukaan hiilihydraattien saantisuositus on 45–60 % energiansaannista ja lautakunnan mukaan hiilihydraattien laatuun on tärkeää kiinnittää huomiota. Parhaita ovat hitaasti imeytyvät pitkäkestoiset hiilihydraatit, koska nauttimalla niitä tarpeeksi verensokeri pysyy riittävällä tasolla. Tämä tarkoittaa täysjyväviljavalmisteiden, kuten puuron, leivän, sekä kasvisten, marjojen ja hedelmien suosimista hiilihydraattien lähteinä.

Puurosta syntyy helposti nopeasti valmistuvia rieskoja. Puuro antaa rieskalle herkullisen ja pehmeän suutuntuman. Voit käyttää puurorieskaan esimerkiksi tähteeksi jäänyttä aamupuuroa tai hyvin hautunutta ohrapuuroa. Puurorieska maistuu sellaisenaan tai esimerkiksi voin, juuston tai marmeladin kera. Jos et ole ennen valmistanut mitään puurosta, aloita tästä: Puurorieska

Vaihtelua puurorieskaan saa käyttämällä siihen avokadososetta tai guacamolea. Mikäli et pidä mausteisesta rieskasta, käytä guacamolen tilalla omenasosetta. Tämän reseptin puuro on valmistettu Myllyn Paras KARU Pikakaura-Ruishiutaleesta, joka on tehty hyvälaatuisista kauran ja rukiin jyvistä, jotka puhdistetaan, leikataan, esikypsytetään ja litistetään ohuiksi hiutaleiksi. KaRut Avokadorieskat puurosta -resepti löytyy tästä. Linkin takaa löytyy video, jossa kokkaamme näitä rieskoja Esko Eerikäisen kanssa, ja toki myös herkuttelimme leipomuksilla.

Puuron jämät käyttämällä pääsee vähentämään ruokahävikkiä ja säästämään rahaa. Puuro on halpa raaka-aines ruoanlaitossa. Puurojämät sopivat hyvin leipä- ja sämpylätaikinoihin. Reilusta annoksesta aamupuuroa syntyy meheviä sämpylöitä. Tässä Puurosämpylät-ohjeessa on käytetty 6 dl kaurapuuroa, joka antaa sämpylöille lempeän maun, mutta muutkin puurot sopivat. Mikäli piimää tai jogurttia ei ole, voi sämpylät leipoa maitoon tai veteen. Sämpylöihin lisättävät kurpitsansiemenet antavat vaihtelua, myös muita siemeniä kannattaa kokeilla. Resepti löytyy täältä.

Neljän viljan hiutaleista tehdystä puurosta syntyvät viljaisat sämpylät. Jäähtyneeseen puurokattilaan jääneen puuron sekaan lisätään kuumaa vettä ja syntyneeseen kädenlämpöiseen seokseen liuotetaan mukaan hiiva. Muita aineita ei alussa tarvita, vaan puurosta, vedestä ja hiivasta syntyy makua antava pikajuuri, joka saa käydä kattilassa 15–20 minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia. Katso maistuvien Pehmeät Sämpylät Puurosta -resepti tästä.

Puuroihin käytettävät hiutaleet sisältävät täysjyvän kuiturikkaat osat. Kuidun saantisuositus on 25–35 g/vrk, miehillä enemmän kuin naisilla. Tutkimusten mukaan jopa 70 % suomalaisista saa liian vähän kuitua ja hiilihydraatteja ravinnostaan. Tärkeää ei ole vain itse ravintokuitu, vaan myös kuidun mukana tulevat bioaktiiviset yhdisteet: kivennäis- ja hivenaineet, vitamiinit, antioksidantit, kasviestrogeenit ja kasvisterolit.

Mikäli haluat puurostasi runsaan määrän hyviä kuituja, voit valmistaa puuron pelkistä kauraleseistä. Eritoten kauraleseissä on runsaasti liukoista kuitua, beetaglukaania, jolle EU on hyväksynyt useita terveysväittämiä. Kauralesepuuron jämiä voi käyttää mainiosti edellä kerrottuihin sämpylätaikinoihin. Kauralesepuuro löytyy tästä

Puurosta saa trendikkäitä shotteja ja jälkiruokia, kun puuroa laittaa kerroksittain muiden aineiden kanssa. Eritoten tuorepuuroista syntyy näin kätevästi herkullista tarjottavaa. Valmista ensin marjoista, hiutaleista sekä pähkinärouheesta tuorepuuro. Asettele ainekset laseihin, pohjalle tuorepuuro, sen jälkeen maustamaton jogurtti ja lopuksi marjoja ja hiutaleita. Jogurtin tilalla voi käyttää myös pehmeää rahkaa. Tuorepuuro shottina -resepti löytyy tästä. Katso linkin alta myös video terveysmessulta, jossa kokkasin Janne Katajan ja Ulla-Maija Paavilaisen kanssa näitä shotteja.

Puuron jämiä voi surrauttaa smothieeseen resepteissä olevan myslin tai hiutaleiden tilalle. Esimerkiksi tässä Punainen smoothie -reseptissä voi hiutaleet korvata 1–2 dl:lla puuroa. Kun käyttää puuroa, smoothien nesteen määrää voi aavistuksen vähentää, tässä ohjeessa noin ½ dl, katso ohje tarkemmin tästä.

Hiutaleita käyttämällä loihdit suolaisia lounaita, jotka on valmistettu puuron tyyliin. Savory oats eli lounaspuurot ja ylipäätään kulhoruoat ovat muotia. Isot leikkaamattomat kaurahiutaleet antavat hyvän rakenteen suolaiselle puurolle. Tässä Suolainen lounaspuuro kreikkalaiseen tyyliin -reseptissä puuroidean pohjana on monien suosikki, kreikkalainen salaatti. Katso ohje tästä.

Lounaspuurot kulhoissa ovat huokeita ja ilmastoystävällisiä, kun niihin käytetään kotimaisia Myllyn Paras hiutaleita, itse poimittuja tai läheltä ostettuja sieniä tai juureksia. Reseptissä kerrottujen kantarellien tai suppilovahveroiden lisäksi puuroon sopivat muut metsästä löydetyt sienet – esimerkiksi musta torvisieni sopii tähän ruokaan hyvin. Lounaaksi syntyy huokea ja maistuva Suolainen lounaspuurokulho sienillä ja juureksilla tällä reseptillä.

Riisihiutaleista valmistuu puuron ohella pikarisoton tyylinen lounaspuuro nopeasti kulhoon. Mikäli haluat käyttää raakaa lohta, laita se kypsymään heti alkuvaiheessa Pikarisotto lohella, suolainen lounaspuurokulho italialaiseen tyyliin -resepti löytyy tästä.

Suolaisiin puuroihin perustuvia ravintoloita on avattu niin meillä Suomessa kuin maailmalla. Suomessa tällainen löytyy esimerkiksi Tampereelta Laukontorin kupeesta. Mama Bear -puurobistro, jota pitää tyttäreni ystävän äiti.

Itse vierailin muutama vuosi sitten Gröd- nimisessä puurobaarissa Tanskassa. Siellä kaikki tarjottava ruokalistalla oli puuroa. Moni puuro oli itseasiassa lounaspuuroa ja yllättävän lähellä risottoa. Lue Trendikäs puuro, tanskalainen Gröd väljentää puuron käsitettä -blogikirjoitus tästä.

Perinteistä puuroruokaa edustavat moninaiset perinneruoat karjalanpiirakoista sultsinoihin. Viimeksi mainitut täytetään riisi-, manna- tai ohrapuurolla. Perinteisten karjalanpiirakoiden leipominen on yllättävän helppoa ja myös nopeaa, kun muistaa valmistaa puuron valmiiksi jo edellisenä päivänä. Riisipuurotäytteiset piirakat ovat monelle se tavallisin versio, mutta myös ohrapuuro sopii karjalanpiirakoiden täytteeksi. Näin valmistat itse Karjalanpiirakat:

Puuro sopii mainiosti pannareihin, lettuihin ja vohveleihin. Näistä lienee kuuluisin superherkullinen Ahvenanmaan pannukakku, johon käytetään manna- tai riisipuuroa. Jopa hääjuhlat on aloitettu entisaikaan tarjoamalla vieraille pala pannukakkua. Ahvenanmaan pannukakkua vaalitaan vieläkin paikallisena kansallisruokana. Tässä Ahvenanmaan pannukakku -reseptissäni vaihtoehtona perinteisille puuroille on kauramannapuuro, jonka mukana hyvän maun lisäksi pannariin saadaan kuitua. Helpoimmin paistat ison ohuehkon pannarin leivinpaperin päällä uunipellillä. Katso resepti tarkemmin tästä:

Toisessa ideassa pannukakkuun käytetään tähteeksi jäänyttä kaurapuuroa, eikä reseptissä ole käytetty lainkaan vehnäjauhoja. Kun pannari valmistetaan kookosmaitoon, siitä syntyy maultaan eksoottisempi ja maidoton. Hedelmäpalat ja hillosilmä kruunaavat nämä kätevät herkut. Annospannarit kaurapuurosta -resepti paljastuu tästä.

Jos jäljellä on tattaripuuroa, loihdit siitä blinien tyyppiset pannarit piimäpohjaiseen taikinaan. Tarjoile nämä Pannarit tattaripuurosta halutessasi blinityyppisten lisukkeiden kanssa tai myös erilaiset tuorejuustot sopivat hyvin. Tässäkään reseptissä ei ole lainkaan vehnäjauhoja, kurkkaa ohje.

Valmista pienestä määrästä tähdepuuroa itsellesi lounas- tai iltapalavohvelit – suolaiset tai makeat. Toki voit tehdä isomman annoksen ja paistaa ison keon vohveleita. Kun valmistat suolaisia vohveleita, jätä sokeri pois taikinasta. Suolainen täyte syntyy helposti yhdistämällä maustettua tuorejuustoa ja jotain kermavalmistetta sekä katkarapuja tai silputtua lohta. Maistuvia tarjottavia makeiden vohveleiden kanssa ovat marjat ja maustetut rahkat. Klikkaa reseptiin Puurovohvelit.

Viktorian riisi on perinteisemmältä nimeltään Viktorian kiisseli, vaikka tässä ruuassa ei ole kyse kiisselistä, vaan pikemminkin vanukkaasta, jonka valmistukseen käytetään riisipuuroa. Jälkiruokaan sopii hyvin tähteeksi jäänyt puuro, jota tarvitaan noin 7½ dl. Pohjaan voi käyttää myös ohrapuuroa. Hyvä Viktorian riisi hyytyy pehmeäksi eli sen ei siis kuulu olla kovaa ja lohkeavaa ”liivakkohyydykettä”. Erilaisin kastikkein saat jälkiruoasta perinteisen, lasten mieleen olevan tai aikuisten makuun maistuvan. Kurkkaa ohje tästä ja katso myös videolta, kuinka kokkasin Huomenta Suomen Jesse Kamraksen kanssa tätä herkullista jälkiruokaa.

Puurosta voi valmistaa monenmoisia jälkiruokia, kuten tätä Suklaista Kaura-Mannatrifleä. Trifle on alun perin englantilainen, monikerroksellinen jälkiruokavanukas, jossa on keksejä tai kakkua, joka kostutetaan meheväksi. Perinteisesti päälle kerrostellaan marjoja tai hedelmiä, paksua vaniljakastiketta ja kermavaahtoa. Tässä triflen pohjaksi on valmistettu Kauramannapuuro pakkauksen ohjeen mukaan. Puurosta on saatu herkullisen suklainen lisäämällä siihen kaakaojauhetta. Tarkempi resepti löytyy tästä.

Klassinen puurojälkiruoka on Herkullinen Mannavanukas. Se on helppo ja nopea valmistaa: aineet vain sekoitetaan keskenään ja seos kypsennetään uunissa. Tämän herkun voi nauttia lämpimänä tai kylmänä sellaisenaan tai mehukastikkeen kera. Löydät reseptin tästä.

Lapsuudessani puurosta valmistettiin mannapuurosta kylmänä syötäviä annosruokia, joita kutsuttiin ylioppilaiksi. Siinä jäähtynyt ja maustettu puuro annosteltiin kahvikuppeihin hyytymään. Aseteille kumotut hyydykkeet koristeltiin rusinoilla ja tarjoiltiin punaisen mehukastikkeen kanssa. Olen tallentanut Ylioppilaat-ohjeen tänne. Voit valmistaa reseptin puuron vaihtoehtoisesti kuitupitoisemmista kauramannasuurimoista.

Mango-jasmiiniriisifrutti on puuropohjaan valmistettu ”kaupan valmista riisifruttia” muistuttava jälkiruoka, jonka voit valmistaa jääkaappiin ja syödä myös aamu-, väli- tai iltapalaksi. Mangososeeksi käy esimerkiksi vauvanruokasose tai voit itse soseuttaa mangoa. Mangon tilalla voit käyttää appelsiinia tai mansikkaa; jos käytät hilloa, sokeria ei tarvitse enää välttämättä lisätä. Katso resepti ja video ohjeen tästä, kuinka tämä herkku valmistetaan.

Vielä yhden suosikkipuuroherkkuni haluan paljastaa. Kun tätä herkkua syö, voi unohtaa koko suklaalevyn nakertamisen, sillä vatsa täyttyy suklaisella puuroherkulla, johon tarvitaan vain pari palaa suklaata. Tämä Suklainen mannaherkku yhdelle sopii välipalaksi tai jälkiruoaksi kylmänä. Mannasuurimoista tai kauramannasuurimoista keitetään ensin puuro soija- tai kookosmaitoon mikrossa. Puuron voi valmistaa myös kattilassa, keitä kahden hengen annos. Syö puolet puurosta sellaisenaan aamulla (ilman suklaata) ja lisää toiseen puoleen suklaa ja muut ohjeen maustavat aineet. Mannaherkun voi valmistaa lasipurkkiin tms. tölkkiin ja ottaa mukaan evääksi. Herkku on maidoton ja makeutusaineena on hunaja. Katso ohje tästä.

Puuro miehen tiellä pitää, vellillä ei jaksa kuin veräjälle!

-suomalainen sananlasku

Resepti-ideat ja jutun on tehnyt Arja Elina Laine Myllyn Paras Oy:lle

Tosi kivoja puurovinkkejä, kiitos niistä. Hyödynnän näitä myös opetuksessa.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.