Makuja Arja Elinan matkalta Lapissa syksyllä 2016

Lappi

Nuotiotunnelmia patikointiretkillä tuntureilla

Syksyisessä Lapin matkailussa suurinta antia on patikoinnin jälkeen tehdä nuotio ja syödä eväitä. Nuotiopaikkoja löytyy Lapissa eräkartoille merkityistä taukotuvista ja kodista. Kävimme mm. Kätkätunturilla, Levitunturilla, Utsuvaarassa ja Maunuvaarassa. Nuotion voi taitavampi tehdä itse, kun paikka on sellainen, että siihen on lupa kasata nuotio. Näin on Pohjois-Suomen erämaa-alueilla, joissa tulenteko on pääosin sallittua käyttäen kuivia oksia, risuja ja pieniä juurakoita.

Lappi

Tällä kertaa tulen teko sujui mainiosti molemmilla tavoilla ja pääsimme nauttimaan höyryävän kuumaa nokipannukahvia sekä rapsakaksi paistunutta makkaraa. Vaikka en ole grillimakkaran suurkuluttaja, niin kummasti nuotiolla yksi paistettu makkara päivässä maistui. Ehkä olisi ollut vähän erikoista raahata maissintähkiä mukana nuotiolle; toki vege-makkaroita on olemassa, mutta ei niinkään pienehköissä Lapin kauppojen valikoimissa. Patikkaretkiin kuuluvat eväsleivät tai leipien tekeminen nuotiolla. Meillä oli leipätarpeissa mukana mm. poronkuivalihaa ja puolukkaista ruisleipää.

Lappi

Fondue-padan äärellä - sveitsiläistä alppitunnelmaa Levillä

Pitkästä aikaa tuli istahdettua fondue-padan äärelle. Sveitsistä kotoisin oleva fondue toi opiskeluajoilta mieleeni ennen kaikkea vahvat ja rasvaiset juustokastikkeet, mutta fondue on paljon muutakin. Juusto-fondue ei suinkaan ole ainoa fondue-laji, vaan siinäkin oli monta versiota: oli esim. tryffelin, salamin tai herkkutatin makuisia fondueita. Padassa olevan fondue-liemi voi olla myös maukas lihaliemi, jossa syötävät ruoat kypsennetään pöydässä. Siis samantyyppisesti kuin Aasian matkoiltani tuttu HotPot-ruokailu, jossa syötävät kypsennetään maukkaissa kiehuvissa liemissä padassa pöydässä.

Valitsimme Levi-keskuksen Sapuska-ravintolassa liha-fonduen eli vähemmän rasvaisen vaihtoehdon, emmekä jääneet katumaan. Ohueksi siivutettu karitsa ja poro sekä kasvikset kypsyivät herkullisiksi lihaliemessä.

Lappi

Sammun-Tupa - erähenkistä kahvilatoimintaa

Pohjoisen vaellus- ja hiihtokohteissa löytyy vielä sinnikkäitä yrittäjiä. Yksi perinteisimmistä on Sammun-Tupa.

Lappi

Sammun-Tuvan emäntä kertoi, että hän oli aamulla ennen kello kuutta noussut tekemään vehnästaikinaa, jotta voi kahvilassa tarjota itse paistettuja munkkeja. Samalla Sammun emäntä kertoi: ”Kun on kiireinen päivä, on helpompi laittaa kahvilan listalle vohvelit kuin letut. Vohvelien paistuessa kahdella eri vohvelipannulla on samalla helpompi palvella asiakkaita kuin kahdella eri pannulla lettuja käännellen ja yrittäen vielä ehtiä palvelemaan”. Emäntä kertoi myös: ”Jos on hyvä turistiaika, tehdään sekä suolaisia että makeita vohveleita, mutta hiljaisempina aikoina vain makeita. Hiljaisempina aikoina on myös aikaa paistella lettuja.” Maistuvia ovat ulkoilun jälkeen niin letut, vohvelit kuin munkit, kaikkea on tullut testattua Lapin tuvissa raikkaan ilman ja liikunnan tuoneessa nälässä.

Lappi

Poronkäristys ja karpalot kinuskikastikkeella – varma klassikko

Pohjoisessa kun ollaan, en ole kertaakaan jäänyt paisti klassikkoruuasta, poronkäristyksestä. Tällä kertaa kokkasimme sitä itse mökissä. Eipä siinä ihmeitä raaka-aineita tarvita, hyvää jäistä poronkäristyslihaa, voita, suolaa ja muutama katajanmarja sekä kunnon paistinpannu ja toki mielellään kyytipojaksi Puikula-perunoista itse tehtyä muusia. Vaihteluna olen tarjonnut Myllyn Paras Ohrasuurimoita käristyksen kera. Ohrasuurimot ja poronkäristys toimivat yhdessä oikein hyvin, molemmissa on vahva raaka-aineen oma maku. Jälkiruoaksi jäiset karpalot ja kuuma kinuskikastike - näillä eväillä jaksaa samoilla Lapin luonnossa.

Lappi

Lappi

Variksenmarjat - olisivatko nämä uusi terveyshitti

Variksenmarjoja oli syyskuun lopulla mättäät pulloillaan. Ihmetytti, eikö Variksenmarjoja eli kaarnikoita kerätä. Variksenmarja on aina vihanta kanervakasvi ja sen satoa voi kerätä aina kevääseen asti. Marjoissa on paljon siemeniä ja kuoriosaa, mutta myös maukasta mehua. Kuulin, että lappalaiset keräävät kourallisen variksenmarjoja ja laittavat ne kerralla suuhun pureskellen ja imien mehut ja sitten sylkevät kuoret ja siemenet pois. Itse hieman ihmettelen tuota tapaa, onhan siemenissä ja kuorissa runsaasti kuitua. Variksenmarjoissa on paljon vitamiineja ja flavonoideja, joten niitä kyllä kannattaisi hyödyntää enemmänkin. Ehkäpä pääsen tekemään reseptiä ja ruokia variksenmarjoista!

Lappi

Lapin pizzakevennys

Vaikka ollaan pohjoisen matkalla, ei isoimmilla pohjoisen kylillä voi välttyä pizzerioista. Onneksi pizzantäytteiksi löytyy vaihtoehtoina Lapin omia raaka-aineita: poroa, riistaa, karpaloa, nieriää ja lohta, hillaa jne.

Hyvää matkaevästä onkin lappilainen nieriäpizza paluumatkalla. Taatusti jaksaa ajella jälleen etelään, varsinkin jos ei syö koko pizzaa kerralla, vaan pakkaa osan siitä mukaan evääksi.

Lappi

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.