Lapsuuteni herkku-joulutorttujen niksit

joulutortut

Lapsuuteni vietin Turun ja Porin läänin Koskella, tarkemmin ottaen silloin kuntaa kutsuttiin Koski TL:ksi. Kunta sijaitsee lähellä Someroa, ruokaperinteeni on siis varsinaissuomalais-hämäläinen.

Monet jouluruoat ja herkut ovat pysyneet asuinpaikkani vaihtuessa Uudellemaalle melko samoina, mutta toki muutama asia, kuten joulutortut, ovat kovasti muuttuneet. Tortut olivat kotonani mureita ja pienehköjä, kun ne nykyään tehdään useimmiten lehtevästä valmistaikinasta ja ovat kooltaan isoja. Oikeastaan en lapsena ajatellut, että itse tehdystä taikinasta leivotut tortut olisivat olleet pieniä, mutta nyt kun leivoin niitä äitini suvun reseptillä, huomasin tortuista tulevan pieniä, mutta niin maukkaita ja mureita herkkuja.

Äitini kertoi: ”Näitä kerma-voitorttuja leivottiin, koska ne olivat helppoja ja takuuvarmoja valmistaa.” Resepti tulee suvusta Someron Maijulta. Ohjeen mukaisesti leivottaessa ei tarvitse kaulia voita taikinakerrosten väliin, vaan pelkkä voin ja jauhojen (+leivinjauheen) sekä kerman nopea sekoitus riittävät. Valttia näissä tortuissa olivat kylmät aineet ja nopea toiminta.

Käytännössä voipaketti kannattaa ottaa hetkeksi huoneenlämpöön, jolloin voi on helppo leikata kuutioiksi ja murustaa jauhojen joukkoon käsin. Tähän joulutaikinaan ei haluta sitkoa, siksi sekoitus on nopeaa. Tavalliset erikoisvehnäjauhot toimivat mainiosti taikinassa. Leivinjauhetta tarvitaan vähän, sillä se hieman kohottaa taikinaa. Lainkaan puffattuja näistä tortuista ei ole tarkoitus edes tulla.

Joulutortut

Perinnereseptin mukaan kerma lisätään murustettuun voi-jauhoseokseen nopeasti ja kerman on oltava kylmää. Kermaa ei tarvita paljoa, desilitra riittää. Kerma voi olla hieman hapanta, jos sitä on jäänyt käyttämättä. Perinteisessä ohjeessa on käytetty kuohukermaa. Itse valmistin tortut kermalla, jossa oli 15 % rasvaa ja sekin toimi hyvin. Taikinasta tulee sekoitettaessa nopeasti tasainen taikinapallo. Koneita ja laitteita sekoitukseen ei pidä käyttää, kädet riittävät, korkeintaan puuharukkaa voi käyttää lopuksi sekoitukseen.

Joulutortut

Kerma-voitaikina saa levätä viileässä ainakin vartin verran. Lapsuudesta muistelen, että sekoitettu taikina vietiin jähmettymään kulhossa ulos, lautanen päälle, että eläimet eivät syö sitä. Toki jääkaappi sopii taikinan viilennykseen. Näin voi kovettuu ja taikinaa on helppo käsitellä jauhotetulla työpöydällä.

Joulutortut

Koska kyseessä on voitaikina, taikina tulee kaulia nopeasti ohueksi levyksi. Tähtitorttujen leikkaamiseen käytettiin pientä reunakuviota leikkaavaa taikinapyörää. Torttujen koko sai olla pienehkö, n. 7 x 7 cm riitti. Näin luumuhilloa tuli tortulle suhteessa runsaasti pohjataikinaan nähden. Tähtitorttujen sakarat laitettiin aina torttuun luumuhillon päälle kauniisti ristiin. Toisin tehdään lehtevillä valmistaikinoilla.

Paljon valmistettiin myös puolikuunmallisia joulutorttuja, sillä niihin ei jäänyt uunissa palavia tähtien sakaroita. Puolikuun tekemistä varten oli valmis ympyrä muotti, se taisi olla aika uusi juttu silloin.

Joulutortut

Tortut voideltiin lapsuudessani aina munalla. Nykyisessä työssäni olen saanut huomata, että lehtevistä taikinoista leivottuja torttuja ei tule voidella munalla, jotta lehtevät kerrokset eivät sulkeudu. Voitelu on kuitenkin hieman kaksipiippuinen juttu, se tuo kauniin paistopinnan aiemmin leivonnaiseen kuin väri tulisi ilman voitelua. Voitelu tuo leivonnaisen paistopintaan kauniin värin nopeammin/aiemmin. Nykyisin moni paistaa turhan kauan uunissa voitelemattomia torttuja.

Joulutortut

Pitkästä aikaa leivottuani ja maisteltuani näitä lapsuuteni joulutorttuja ne tuntuivat lähes täydellisiltä. Makumuistot pysyvät vahvassa. Uskonkin tänä jouluna nauttivani vain näitä pieniä makoisia joulun herkkutorttuja. Kokeile sinäkin, katso resepti tästä.

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.