Kyläjuhlat & Suomi 100

Kyläjuhlat ja Suomi100

Kyläjuhlat ovat sympaattisia tapahtumia, joihin nähdään monesti paljon vaivaa. Mutta vaivalla on palkkansa: tapahtumat yhdistävät tekijöitä ja itse tapahtumissa liittävät kyläläisiä mukavaan yhteistyöhenkeen. Trendinä on nyt palata entiseen, tutustua omaan lähipiiriin tai kylään. Miten mukavaa onkaan ollut omassa lapsuuden Kosken Tl Tapalan kylässä, jossa jokainen tervehti jokaista kylätiellä vastaantulijaa. Koskella kylähenki elää: heinäkuun lopulla järjestetään Kosken Kohaus ja lapsuuden kotitilalla veljeni perhe järjesti kyläläisten talkoovoimilla tänä keväänä 2017 kyläjuhlat, Suomi100 Kylvösiunauksen, jonne kokoontui yli 100 kyläläistä. Olin mukana tapahtumassa ja oli mukava seurata kyläläisten yhteishenkeä.

Kyläjuhlat ja Suomi100

Suomi100-hankkeen yksi pääkohta on järjestää sata päivää ennen itsenäisen Suomen varsinaista 100-vuotis päivää ”Maailman suurimmat kyläjuhlat” 25.-27.8. Ajatus on, että viimeistään elokuun lopulle moneen kylään ehditään saamaan aikaan juhlia. Toki kylät ja yhteisöt voivat loihtia läheistensä kanssa omalle kylälleen juhlat jo ennen elokuun loppua tai sen jälkeen. Vietetäänpä kylän tapahtumia milloin tahansa, juhlat lisäävät kyläläisten yhteenkuuluvuutta. Juhlat voivat olla maalaiskylissä vaikkapa jo heinäkuussa, jolloin liikkeellä on enemmän loma-asukkaita, eivätkä peltokiireet vielä vaivaa. Katso lisää täältä.

Kyläjuhlat ja Suomi100

Myös kaupungeissa, esimerkiksi eri kaupunginosissa voi järjestää kyläjuhlia ja näin näkyy olevan pääkaupunkiseudulla, esimerkiksi Käpylässä vietettiin kyläjuhlia toukokuun lopulla (http://www.stadissa.fi/tapahtumat/35065/kapylan-kylajuhlat). 

Käsite kylä on otettu käyttöön Suomi100-kampanjassa ”kylä”-termin laajemmassa merkityksessä. Kylän voi käsittää naapurustona, yhteisönä tai kaupungin osa-alueena. Suomi100 -juhlavuoden aikana on luvassa todella paljon mielenkiintoisia tapahtumia, joissa ihmiset syövät ja toimivat yhdessä. Tarkoitus on huomioida yksinäiset ja syödä yhdessä vähemmän tuttujen kanssa. Katso lisää tästä.

Kyläjuhlat ja Suomi100

Viime viikonloppuna lauantaina 10.6.17 mökkikylällämme Alvettulassa ja sen läheisyydessä Hämeessä oli kymmeniä erilaisia kyläjuhlia. Kun juhlia järjestää, kannattaa huolehtia siitä, että myös muut kuin järjestäjät ja sisäpiiri tietävät kylän tapahtumista. Tiedotus on tärkeää, kannattaa katsoa kyläkaupan ilmoitustaulua, etsiä Facebookista tai kotikunnan tai -kaupungin verkkosivuilta tapahtumia. Esimerkiksi, kun katsoo näitä verkkosivuja, huomaa, mitä kaikkea kyläläiset tekevät: http://www.hameenkylat.net/avoimet-kylat.

Kyläjuhlat ja Suomi100

Mikäli et tiedä vielä kyläjuhlia, voit järjestää itse nyyttärit esim. naapurustosi, taloyhtiösi, suvun tai vaikka ystäväpiirin kesken tai työpaikalla nyyttäriperiaatteella. Ja mikä estää viettämästä useampia eri juhlia eri porukoiden kanssa.

Kun järjestätte kyläjuhlia, tapahtumalle voi luoda omat Facebook-sivut, tässä hyvä esimerkkiä: https://www.facebook.com/avoimetkylatkh/?fref=ts tai https://www.facebook.com/AvoimetKylatOppnaByar/?ref=timeline_chaining

Suunnitelkaa isompia juhlia varten järjestelytoimikunta, joka voi mielellään olla mahdollisimman suuri, sillä jo itse suunnittelu ja ruokien tekeminen luovat yhteenkuuluvuutta. Leipokaa porukalla esimerkiksi Sisarussämpylät KARU-puurosta. Sämpylät leivotaan puuropohjaisesta löysähköstä taikinasta isolle uunipellille vieriviereen ”sisaruksiksi”. Tässä on sama kuin kaikessa hiivapohjaisessa leivonnassa, älkää paistako sämpylöitä liikaa, jolloin ne pysyvät kuohkeina. Varatkaa tarjoiluun sämpylöiden kanssa levitettä, joka voi olla helpoimmillaan kaupan levitettä, johon silputaan joukkoon tuoretta yrttiä, esimerkiksi persiljaa tai basilikaa.

Katso tästä resepti ja videolta lisää vinkkejä leipomiseen.

Sisarussämpylät KARU-puurosta

Sämpylöiden mainio ruokaisa kaveri on lämmin keitto. Maukas Kasviskeitto Rakettispagetilla on niin pienempien kuin isompienkin kyläläisten mieleen. Täysjyvä Raketti Spagetit antavat keittoon ruokaisuutta ja ne ovat niin nuorempien kuin vanhempienkin ruokailijoiden helppo syödä. Halutessaan osasta keittoa voi tehdä muunnoksen, johon lisätään nakki- tai makkarapaloja. Varatkaa riittävästi pahvisia keittolautasia, juomaksi vettä ja kertakäyttömukeja. Makuvettä saa lisäämällä vesikannuihin kurkkuviipaleita tai mintunoksia.

Katso tästä resepti.

Maukas kasviskeitto rakettispagetilla

Jälkiruoaksi kyläjuhliin sopii herkullinen piirakka. Niitä voi valmistaa etukäteen uunissa pellillä isoja määriä. Mehevään marjapiirakkaan on mukava kerätä yhdessä kyläisten kanssa etukäteen mustikoita, herukoita ja vadelmia tai hyödyntää toimikunnan jäsenten pakastimesta edellisen sadon loput pakastemarjat. Tässä reseptissä taikinaan on käytetty Myllyn Paras Pikakaurahiutaleita, joka tuo hyvää makua piirakkapohjaan. Varatkaa juhliin kahvinkeittopiste tai termoskannuihin riittävästi kahvia. Muistakaa lautasliinat ja kahvimukit, sekä teetä ja mehua mukaan. Tätä kesäistä piirakkaa voi syödä käsin lautasliinoilta ulkoilmassa, jossa pienet murut eivät haittaa. Toki voitte varata pahvilautasia ja pikkulusikoita, varsinkin, jos haluatte kattaa pöytiä ulos. Katso Pellillinen Marjapiirakkaa ohje tästä.

Pellillinen marjapiirakkaa

Kyläjuhlat eivät ole mitään ilman kesäistä makkaran ja letunpaistoa. Valmistakaa lettutaikinaa reilusti ja laittakaa sitä esim. muoviseen 1½ litran juomapulloon, josta sitä on helppo kaataa lettupannulle. Lettujen kanssa maistuu mansikkahillo tai muu kylän paikallinen erikoisherkku. Katso tästä vinkkejä lettujen paistoon.

Lettukestit suolaista ja makeaa

Muistakaa kuvata kyläjuhlia ja tallentaa kuvat tuleville sukupolville. Näin jää muistoja siitä, kun Suomi täyttää 100 vuotta.

Herkullisia kesäisiä kyläjuhlia!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.