Korvapuusti hurmaa kaikki

Joulukorvapuustit Seijan tapaan

Olen tätä kirjoittaessani ollut pari päivää opettamassa kotitaloutta yläkoululaisille. Siellä sattui olemaan valinnaisessa 8 lk:n kotitaloudessa aiheena pullanleivonta. Oppilaat saivat valita pareittain, mitä pullaa he haluavat leipoa. Kaikki parit valitsivat korvapuustien tekemisen!

Todellakin, nämä 2000-luvun nuoret valitsivat saman suosikin kuin äitini olisi tehnyt 1950-luvulla, jos kotitaloutta olisi ollut. Siihen aikaan tytöt oppivat leipomisen kotonaan, niin myös äitini.

Korvapuustit koulussa

Hurmaava kanelin tuoksu yhdistettynä herkulliseen pullan tuoksuun saa veden kielelle ja muistoja mieleen. Monille korvapuusti tuo ajatuksen rakkaasta äidistä tai mummosta, joka paneutui leipomiseen koko sydämellään. Lämpimät korvapuustit ja kylmä maito tai vastakeitetty kahvi ovat lupaus nautinnosta, johon ei tarvita ulkomaanmatkoja. Voisi jopa sanoa, että tuoksuva korvapuusti on kotoinen ja tätä kautta ekologinen, aito hygge.

Kypsä korvapuusti

Vehnäpullan historia on lyhyt, sillä vehnää on viljelty Suomessa melko lyhyen aikaa. Vasta 1800-luvun jälkipuolella ryhdyttiin leipomaan vehnäleipää. Pullaa leivottiin aluksi juhlahetkiin, kuten pitoihin, häihin ja jouluun. Vuosisadan lopulla, kahvin yleistyessä, kotioloissa alettiin tarjota valkoista pullaa. Tähteeksi jäänyttä pullaa syötiin viikolla pullamössönä tai korpuksi kuivattuna.

 Pikkupullat

Korvapuusti rantautui Ruotsista
Korvapuustia ei tunnettu vielä 1800-luvulla, vaan se on yleistynyt suomalaisen suosituimpiin pullaherkkuihin vasta sotien jälkeen. Varmaa alkuperää ei tunneta. Korvapuustin uskotaan tulleen meille Ruotsista, jossa kanelipulla, kanelbulle tai kanelsnäcka, on ilmestynyt kahvipöytiin joskus 1920-luvulla, kun ainesten saatavuus helpottui. Kierrepullan nimi tuli kotiloa muistuttavasta muodosta. Suomessa käytetty nimi korvapuusti on alkuperältään hämärän peitossa, mutta korvapuustien korvien kierremuoto voisi liittyä korvan kierteeseen. Vanhin korvapuustireseptini löytyy saamastani vanhasta mustavalkoisesta Kotiruokakirjasta.
Kotiruoka-keittokirjassa korvapuustiresepti vuodelta 1938

Suomessa vietetään kansallista korvapuustipäivää vuosittain 4. lokakuuta. Muistan, kun päivää vietettiin vuonna 2006 ensimmäisen kerran ja siihen piti löytää uusia mainosreseptejä verkkosivuille. Aika kuluu nopeaan, nyt on jo 14.s kerran korvapuustipäivä meillä Suomessa. Mutta kappas vain, Ruotsissa on tässäkin oltu meitä nopeampia, sillä siellä on vietetty Kanelbullens dag -päivää jo vuodesta 1999 lähtien.

Tänä vuonna korvapuustipäivä osuu keskelle viikkoa, jolloin pullat voi leipoa jo edeltävä viikonloppuna, pakastaa osan ja nauttia ne juuri oikeana Korvapuustin-juhlapäivänä 4.10.

Pullataikina

Leipomalla itse korvapuusteja saa kotiin herkullisen tuoksun, joka uunista paistettaessa leviää koko kotiin. Olenpa jopa kuullut asuntomyynnissä käytettävän tätä hurmaavaa kikkaa. Pullaa kannattaa leipoa, sillä siinä saa luoda itse omilla käsillään ja rentoutua. Kaikkineen leipominen voi olla koko perheen mukavaa yhdessä tekemistä, joka huipentuu herkkuhetkeen tuoreiden pullien ääressä. ”Pullataikinan vaivaaminen on niin siistiä”, sanoi 14- vuotias poikaoppilaani juuri. Koulun kotitaloustunnilla oppilaat olivat pullan ääressä kuin pikkulapsia, korvapuustit jaettiin todella tarkkaan tasan jokaiselle.

Kaulitut korvapuustilevyt ja täytteet

Seuraavaksi paljastan ohjeen, jolla itse olen viime aikoina leiponut korvapuusteja.

Korvapuustit mantelimaitoon

Korvapuusteja mantelimaitoon

Pullataikina:

½             l         mantelijuomaa

50          g         hiivaa

1½         tl         suolaa

1½        dl         sokeria

1          rkl         kardemummaa

13        dl         puolikarkeita vehnäjauhoja

100       g         laktoositonta margariinia

Väliin:

75          g         laktoositonta margariinia

1           dl         sokeria

2          rkl         kanelia

Voiteluun      mantelimaitoa + sokeria

Pinnalle:        mantelilastuja ja raesokeria

 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitojuomaan isossa kulhossa.

Muista, että kädenlämpöinen on lämpimämpää kuin arvelet, mittaa joskus tarkka lämpötila kinkunpaistomittarilla. Jos käytät kuivahiivaa, se vaatii lämpimämmän, noin 45-asteisen taikinanesteen.

 1. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja kardemumma. Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita. Kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu. Munaa ei välttämättä tarvita, se vain kovettaa pullataikinaa.
 2. Lisää vehnäjauhot vähitellen, jotta jauhot ehtivät turpoamaan kunnolla nesteeseen. Alusta taikina hyvin vaivaten. Varastoidut jauhot kuivuvat, niinpä niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja. Paras pullataikina syntyy puolikarkeilla vehnäjauhoilla, joka valmistetaan vehnäjyvän ydinosasta, esimerkiksi Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho on toimiva pullajauho.
 3. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Kun käytät taikinaan vegaanista margariinia, saat vegaanisia pullia. Mikäli taas rakastat voin makua, käytä sitä.
 4. Laita taikina leivinliinalla peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Pullataikinan ja pullien kohotusaikaan vaikuttaa kohotuspaikan lämpö, mitä lämpimämpi paikka, sitä nopeammin tapahtuu taikinan kohoaminen. Hyvä kohotuspaikka on lämminvesiallas, johon lasketaan vähän kädenlämpöä lämpimämpää vettä - taikinakulho laitetaan altaaseen. Muita hyviä paikkoja ovat vedoton mikroaaltouuni tai 40 asteeseen lämmitetty tavallinen uuni.
 5. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahdeksi palaksi ja kaaviloi kumpikin suorakaiteen muotoon, noin 30 cm x 50 cm. Voit käyttää leivonnan apuna jauhoja, mutta älä hukuta taikinaa jauhoihin, koska näin pullista tulee kuivia.
 6. Levitä taikinalevyille pehmeää rasvaa ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle sokeria ja kanelia. Näitä saa olla reilusti - kaikki rakastavat täytteitä!
 7. Kierrä levyt tiukalle rullalle, jätä saumat alaspäin. Kun rullaat pullataikinalevyn, tee rulla hyvin tiukaksi, se onnistuu, kun käärit taikinan venyttäen rullalle. Jätä lopuksi rullan pitkä sauma alas. Nipistä saumakohta kiinni sormilla.
 8. Leikkaa rullat 3-5 cm:n paloiksi vinoittain leikaten niin, että joka toinen leikkaus on vinoon toiseen suuntaan ja joka toinen on vinoon toiseen suuntaan.  / \ / \. Paina jokainen pala keskeltä alas peukalolla ja saat pullaan korvat. Muistathan, että paloja ei saa leikata ihan kolmioksi, jolloin painettavaan kohtaan ei jää ehjää taikinaa. Taikinapalaan tulee jäädä noin 1½ cm ehjää rullaa kapeammassa reunassa. Leveämpi reuna saa olla noin 5 cm. Mittoihin vaikuttaa taikinarullan paksuus ja tehtävien korvapuustien koko. Kun muotoilet puustia, paina keskus kunnolla napakasti sormin sisään kapeammasta kohdasta, jotta korvat muodostuvat kauniisti.
 9. Kohota pullat leivinliinalla peitettynä kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa. Hyvä paikka on pöydällä, joka on aurinkoisen ikkunan edessä, lämminvesialtaan päällä tai 40 asteeseen lämmitetyssä uunissa.
 10. Voitele pullat ja ripottele päälle raesokeria ja / tai mantelilastuja. Voitelu onnistuu maitojuomalla, jossa on sokeria, se korvaa munan ja näin pullat ovat vegaanisia, jos taikinakin on.
 11. Paista korvapuusteja 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin värisiksi. Älä paista pullia liikaa, sillä ne kuivuvat helpolla.
 12. Nauti korvapuustit heti tuoreena, pakasta ylimäärä heti tuoreeltaan jäähtyneenä. Puusteista voi tehdä muutakin, se selviää tämän jutun loppupuolelta.

Korvapuustien täyte ei tarvitse olla välttämättä kanelia ja sokeria, vaan sisään voi laittaa hedelmäisen täytteen. Täyte on yksinkertaisimmillaan paistonkestävää omena-, aprikoosi-, luumu- tai appelsiinimarmeladia. Lisäksi voi laitaa mukaan vaikkapa kookoshiutaleita. Ohje löytyy täältä.

Hedelmäpuustit

Olen suunnitellut myös korvapuustista suolaisen version, jolla saat taatusti vaihtelua. Porkkanasämpyläpuustit-reseptissäni kohonnut sämpylätaikina on kaaviloitu levyksi, jolle levitetään tuorejuustoa ja porkkanaraastetta. Tämän jälkeen levy kääritään rullaksi, viipaloidaan ja painellaan korvapuustien muotoon. Voit vaihtoehtoisesti leikata rullasta noin 3 cm:n levyisiä viipaleita ja laittaa ne kumolleen muffinivuokiin.

Porkkanasämpyläpuustit

Korvapuustien tapaan voi leipoa makeita kierrepullia. Parhaiten kierteet pysyvät kasassa, kun leivot pullat paperisiin muotteihin tai muffinipellille. Kierrepullat onnistuvat ilman muottejakin, kunhan saumat ovat nipistetty kunnolla kiinni. Voit täyttää pullat kuten edellä eli kaneli-sokeritäytteellä tai mantelitäytteellä.

Kierrepullat

Korvapuustit voi valmistaa trendikkäästi kaurajuomaan tai kaurakahvijuomaan ilman eläinperäisiä aineita. Jos valmistat ison annoksen pullaa, voit leipoa samasta taikinasta kahta erilaista pullaa. Vinkkeinä paljastuu perinteiset korvapuustit vegaanisena ja saksalaistyyppiset Apfelstrudel-täytteellä valmistetut puustit. Katso ohje Vegaaniset korvapuustit kauramaitoon kahdella eri täytteellä.

Vegaaniset korvapuustit kauramaitoon kahdella eri täytteellä

Makean ystävät voivat levittää pullataikinalevylle ohuen kerroksen notkistettua marmeladia ja ripotella sen päälle vielä tummaa tai valkoista suklaaraastetta. Tästä ei enää pullaherkku parane, Suklaa kierrepullat.

Toki voit tehdä suklaakierrepullien tyyppisellä ohjeella myös mahtavan herkullisia Suklaa korvapuusteja. Korvapuustit ovat tunnettuja pääasiassa vain pohjoismaissa, mutta suklaapuusteja söisivät varmasti mielellään eurooppalaiset ystävämme, koska heillä laitetaan usein suklaata pullaan ja makeisiin leivonnaisiin. 

Suklaakorvapuustit

Kierrepullien tyylillä valmistat iki-ihanat joulupullat. Kaaviloi kohonnut pullataikina 60 x 30 cm:n kokoiseksi isoksi suorakaiteeksi, kuten korvapuusteja tehdessä. Kaaviloi sen jälkeen pullataikinan päälle pehmeäksi sulaneesta piparitaikinasta yhtä suuri levy ja aseta taikinat päällekkäin. Kääri kerrostaikina rullalle korvapuustien tapaan. Piparikierrepullat ohje on tarkemmin tässä

Piparikierrepullat

Kierrepullista voi valmistaa myös pullakakun, joka on tunnettu bostonpulla-nimellä.

Bostonpulla valmistetaan irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Pohjalle asetetaan ensin pullataikinaa kaulittuna niin, että vuoan pohja peittyy. Sen jälkeen loppu taikina kaaviloidaan, täytetään ja rullataan korvapuustien tapaan. Rullasta leikataan noin 5 cm:n paloja ainakin 10 kpl. Kierrepullat asetetaan kakkuvuokaan vieriviereen. 

Bostonpulla

Taatusti onnistuneet korvapuustit saat, kun käytät paistovalmiita raakapakasteita. Pullat vain uuniin ja ainoa tehtävä on vahtia oikea paistoaikaa eli paistaa pullat kauniin kullan ruskeiksi.

Myllyn Paras Korvapuustit on suunniteltu helpottamaan kiireisiä ihmisiä. Puustit ovat valmiiksi nostatettuja raakapakasteita, jotka ovat perinteisen korvapuustin mallisia. Täyte on perinteinen herkullinen kaneli-sokeriseos ja pullat on leivottu laktoosittomalla kasvimargariinilla. Korvapuustit on valmiiksi voideltu munalla ja koristeltu raesokerilla.

Myllyn Paras Paistovalmis Korvapuusti 560 g

Nyt on hyvä aika kertoa jo jouluinen vinkki, sillä tänään 16.9. on enää 100 päivää jouluun! Korvapuusteihin voit taikoa helpolla pienen jouluisen lisän, kurkkaapa Seija Flyströmin mainio idea tästä: Joulukorvapuustit Seijan tapaan

Joulukorvapuustit Seijan tapaan

Valmiista korvapuusteista voit leipoa kätevästi pullakranssin. Se on helppoa, kun asettelet raakapakastekorvapuustit sulamaan kranssin muotoon leivinpaperille. Kranssi voi olla pyöreä, sydän tai muoto voi olla oman valintasi mukaan. Yhteen kranssiin tarvitset 1-2 pussia raakapakastekorvapuusteja. Kun pullat sulavat ja kohoavat paistuessaan, ne paistuvat yhteen uunissa. Korvapuustikranssi onnistuu myös itse leivotuista korvapuusteista, joihin voit laittaa haluamasi täytteen. Katso tästä Mantelinen korvapuustikranssi -ohje.

Mantelinen korvapuustikranssi

Taannoin muotina oli paistaa vohveliraudalla kaikkea muuta kuin klassisia vohveleita. Kokeilin paistaa korvapuusteja valmispakasteista vohveliraudalla. Sepä oli kätevä tapa, kun haluaa vain pari tuoretta pullaa. Uunia ei tarvitse lämmittää eli tapa on kaiken lisäksi energiataloudellinen!

Ota pari pullaa sulamaan, kuumenna vohvelirauta ja paista pullat matalina puolikkaina. Paistettu lämmin pulla on nopeasti valmista. Katso idea ja vohvelien täyttäminen videolta, jossa kokkasin Huomenta Suomen Jesse Kamraksen kanssa Korvapuustivohvelit maitosuklaatäytteellä

Korvapuustivohvelit maitosuklaatäytteellä

Mikäli korvapuusteja jää yli, valmistat niistä makoisia hävikkiruokia. Voit loihtia kuivuneista korvapuusteista köyhiä ritareita, smoothien tai rapeita sipsejä. Katso ideoita hävikkiblogijutustani.

Korvapuustisipsejä varten puusti leikataan mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Ne kuivataan 150-asteisessa uunissa noin 10 minuutin ajan rapeiksi. Katso Korvapuustichipsit ohje tästä. 

Korvapuustichipsit

Rentouttavia hetkiä korvapuustin leivontaan!

Resepti-ideat ja jutun on tehnyt Arja Elina Laine Myllyn Paras Oy:lle

Plain text

 • Et voi lisätä HTML-tageja.
 • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
 • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.