Ideoita raparperin käyttöön

Keväiset raparperinalut

Raparperi on mainio kasvi, sillä se tuottaa satoa heti keväällä, kun taas monet muut kasvit antavat odottaa sadonkorjuuta syksyyn asti. Ensimmäisissä raparperiherkuissa on aina alkavan kesän tuntu. Raparperin varret ovat parhaimmillaan nuorina, mutta satoa on mahdollista saada koko kesän ajan, kun muistaa leikata varsia pois välillä. Raparperista voi käyttää syöntiin ainoastaan varret. Raparperin lehdet ovat myrkyllisiä. Alkukesästä kannattaa pakastaa raparperin varsia kuorittuina ja viipaloituina sellaisenaan muovipussiin. Kun sulatat raparperit, valuta ylimääräinen neste pois ennen raparperipalojen käyttöä.

Raparperi, Rheum rhabarbarum, tunnettiin ensin lääkekasvina 1600-luvulla. Sokerin yleistyttyä 1700- ja 1800-luvuilla raparperia alettiin käyttää ruoanlaittoon. Raparperi kuuluu tatarkasveihin, siis samoihin kuin tattari. Raparperin viljely on helppoa, voit ostaa taimen tai lisätä sen pihaasi tutulta ja istuttaa sen pihaasi loppusyksyllä tai alkukeväällä - mummoloiden pihat ovat rapaperin ihannepaikkoja. Raparperi tuottaa hyvin satoa, mutta vaatii tuhdin lannoituksen ja vettä. Koivun alla rapaperi saattaa kitua. Valitse hyvä ravinnerikas puoliaurinkoinen paikka raparperille - samalla hyötykasvi raparperi on pihan kaunistus.

Raparperipenkki

Raparperin kirpeys tulee oksaalihaposta. Se on sikäli huono, sillä oksaalihappo sitoo itseensä elimistöstä kalsiumia, mikäli sitä ei syödä yhtä aikaa rapaperin kanssa. Niinpä olisi hyvä muistaa nauttia raparperin kanssa kalsiumpitoista ruokaa, kuten maitotuotteita: maitoa, jogurttia, rahkaa, kermaviiliä, juustoa, raejuustoa, jäätelöä tai muuta. Raparperi on muuten oikein hyvää ravintoa, se on hyvä kaliumin lähde ja siitä saa myös esimerkiksi C-vitamiinia ja kuitua. Tosin raparperi ei sovellu kihtipotilaiden tai imeväisikäisten ruokavalioon oksaalihapon takia.

C-vitamiinia hyvin yhteensopivista raparperista ja mansikasta

Monille tutuin raparperiherkku on raparperipiirakka – eikä ihme, sillä raparperi on mainio makean piirakan täyte sellaisenaan ja yhdistettynä muihin täytteisiin. Kätevimmin teet piirakan valmiiseen pakastetaikinaan, Pyöreään Kauramurotaikinaan tai Pyöreään Piirakkataikinaan. Ota taikina sulamaan, kuori ja viipaloi raparperi hyvin ohuiksi viipaleiksi, lisää päälle kermaviilitäyte ja paista. Jos haluat piirakasta täyteläisemmän, käytä kermaviilin tilalla ranskankermaa tai smetanaa. Katso resepti Helppo raparperipiirakka.

Maailman helpoin raparperipiirakka

Kun keväällä raparperia on vielä vähän, voi heti ensimmäisistä raparperinvarsista lähteä leipomaan keväisiä raparperileivonnaisia. Pieni määrä kuorittuja raparperipaloja istuu upeasti muffinitaikinaan. Kookoskermalla ja kookoshiutaleilla saa kookoksen ystävä muffineista ihania herkkuja, mutta kookoksen voi myös jättää pois ja käyttää muffineihin tavallista kermaa ja vaikkapa mantelirouhetta. Katso Raparperi-kookosmuffinit -resepti.

Raparperi-kookosmuffinit

Ihania Raparperileivoksia syntyy raparperitäytteellä hiekkahentus-tyylisesti. Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina tai Kauramurotaikina sopii hyvin näiden herkullisten piirakoiden pohjaksi. Valmista leivoksia varten etukäteen raparperihilloketta ja kinuskia kondensoidusta maidosta. Kun teet hilloketta, sitä kannattaa tehdä kerralla enemmän ja säilöä pakastimeen tai tölkkiin, jossa se säilyy hyvin parikin viikkoa ja on näin valmista herkkua esimerkiksi puuron päälle.

Säilö raparperihilloketta

Valmista etukäteen myös leivospohjat: kauli sulaneesta taikinasta iso ohut levy, ota siitä muotilla pyörylöitä ja painele palat muotteihin. Lusikoi kuppeihin 1–2 rkl raparperihilloketta. Kypsennä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia, anna jäähtyä. Katso tarkempi Raparperileivosten ohje herkulliseen lopputulokseen. 

Raparperileivokset

Kevään juhliin ja kesäkuun herkkuhetkiin sopivat murotaikinasta leivotut Vaniljaiset raparperisydämet. Toki voit leipoa leivoksiin tulevat piparit myös muihin muotoihin kuin sydämiksi. Täytteeksi on tehty itse ihana vaniljainen raparperimarmeladi. Kun haluat hyvän vaniljan maun, käytä vaniljatankoa. Halkaise musta tanko ja kaavi siemenet kattilaan mausteeksi. Katso tarkempi raparperisydänten resepti.

Vaniljaiset raparperisydämet

Herkullisia ovat myös Pienet kaurakeksikupit raparperimoussella. Valmista löysähkö kaurakeksitaikina, ota siitä ruokalusikallisen kokoisia nokareita väljästi leivinpaperille uunipellille ja paista uunissa vaalean kullanruskeiksi. Anna keksien jäähtyä puolisen minuuttia pellillä ja nosta sen jälkeen varovasti lastalla nurinpäin käännetyn minimuffinipellin ulokkeiden päälle. Tai käytä muottina espressokahvikuppien ulkopintaa. Anna keksikuppien jäähtyä ja valmista raparperimousse. Katso kaurakeksikuppien resepti.

Pienet Kaurakeksikupit Raparperimoussella

Raparperiaikaan ei kannata unohtaa helppoa kääretorttua, joka on monen mökkiherkkua. Valmista kääretortulle raikas täyte raparperista ja rahkasta. Kääretorttutaikinaan jauhoiksi sopivat myös tummemmat jauhot, esimerkiksi sämpyläjauhot. Täytetty ja rullattu kääretorttu kannattaa laittaa jääkaappiin tekeytymään, siellä se mehevöityy ja sitä on tämän jälkeen helpompi leikata.

Voit tehdä kääretorttuviipaleista myös juhlavia leivoksia: Leikkaa kääretorttu viipaleiksi. Asettele viipaleet laakealle tarjoiluvadille tai annoslautasille. Levitä tai pursota loput rahkaseoksesta leivosten päälle. Koristele leivokset. Katso Raparperi Kääretorttu -resepti.

Raparperi Kääretorttu

Raparperista voi valmistaa raikkaan version perinteisestä tiramisusta. Suositun tiramisun valmistuksessa käytetään perinteisesti mascarponejuustoa. Muista kostuttaa tiramisu huolella, sillä tässä pohja tehdään suomalaiseen versioon kaurakekseistä. Katso mielenkiintoinen ohje Tiramisu raparperista.

Tiramisu raparperista

Eikä herkut tiramisuun lopu, myös klassikko marenkihunnutettu Britatorttu on raparperin kaveri. Britatortun tunnistaa nimenomaan siitä, että tortussa on marenkinen kerros taikinalevyn pinnalla. Suunnittelemassani reseptissä raparperista leivotaan pieniä marenkisia Britaleivoksia, joiden pohjataikinassa on sämpyläjauhoja. Näin kuidut ovat lähes huomaamatta mukana herkussa. Leikkaa isosta levystä leivospaloja, jotka täytät. Täyte on kevyehkö; rahkaa ja vaahtoutuvaa kermaa. Katso resepti ja video ohjeen alta, niin näet, kuinka Raparperileivokset Britatortun tapaan valmistetaan.

Raparperileivokset Britatortun tapaan

Makoisa raparperipiirakka syntyy, kun päälle valmistetaan herkullinen toscaseos. Tämän voi valmistaa huokeasti kaurahiutaleista, jolloin tulos on yllättävän herkullinen ja rapea. Voit käyttää ohjeeseen valmista pyöreää kauramurotaikinaa tai leipoa pohjan itse. Katso ohje Raparperipiirakka muruseoksella.

Raparperipiirakka kauratoscalla

Jos olet kuohkeapohjaisen itseleivotun piirakkapohjan ystävä, leivo pohja itse helpolla piirakkaohjeellani. Yhteen piirakkaan tarvitset noin puoli litraa raparperin paloja. Sen päälle sopii rapsakka kauraleseistä ja manteleista kattilassa keitetty toscakuorrute. Ripottele kuorrute kuumana puolikypsälle raparperipiirakkapohjalle ja jatka paistamista kauniin väriseksi.

Raparperipiirakka on herkullista kuumana jäätelön tai kylmänä kuuman tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa. Katso Raparperipiirakka toscakuorrutteella.

Raparperipiirakka toscakuorrutteella

Raparperipiirakkaan istuu hienosti pehmeä kermaviilitäyte, joka tasoittaa raparperin kirpeyttä. Raparperipiirakka kannattaa paistaa uunin alimmalla tasolla, jotta pohja kypsyy. Kun raparperikausi on ohi, voit käyttää samaa reseptiä, mutta vaihtaa raparperit vadelmiin, mustikoihin, kirsikoihin, luumuihin, omenoihin, puolukoihin tai karpaloihin. Katso Raparperipiirakka kermaviilitäytteellä ja murulla -resepti.

Raparperipiirakka täytteenä Kauramuru tai Kermaviili

Jos taas rahka on suosikkisi, sopii sekin hyvin raparperin kanssa. Herkullinen tulos syntyy, kun mukana piirakkapohjalla on ensin täyteläinen rahka-ranskankermaseos, sen jälkeen raikkaat raparperit ja päällä rapea muruseos isoista kaurahiutaleista. Tämä piirakka kannattaa valmistaa korkeareunaiseen vuokaan, jotta kaikki herkut mahtuvat mukaan. Katso Raparperipiirakka rahkatäytteellä -resepti.

Rahkatäytteinen raparperipiirakka

Toisten mielestä paras piirakkapohja on pullataikina. Voit leipoa sen itse tai käyttää valmista Myllyn Paras Pyöreää Pullataikinaa. Jos käytät jälkimmäistä, sulata se pakkauksen ohjeen mukaan ja levitä piirakkavuoalle. Tässä reseptissä täytteen määrää voit vähentää, koska annos on vajaa pellillinen, jolle resepti on alun perin suunniteltu. Pullataikina on sikäli hyvä, että se on vähärasvaisempi kuin murotaikina. Kermaviilitäytteen ansiosta raparperipiirakasta tulee silti ihanan mehevä. Erityisen kauniin raparperipiirakan saat, kun teet pullataikinasta ristikon piirakan päälle. Nappaa Raparperipiirakka, pellillinen (pullataikina) -ohje.

Raparperipiirakka pullataikinasta

Saat herkullisen raparperipiirakan täytteen, kun valmistat raparpereista ensin hilloketta. Tee se valmiiksi ajoissa, edellisenä päivänä tai aiemmin. Puhdista ja kuori raparperit, pilko varret kattilaan. Lisää vesi ja anna kiehahtaa, lisää hillosokeri. Anna kiehua hiljalleen aluksi kannen alla, jotta raparperit mehustuvat. Poista kansi ja anna kiehua vielä noin 10 minuuttia. Kaada seos puhtaaseen lasipurkkiin. Peitä kannella ja anna jäähtyä viileässä yön yli. Hillo kiinteytyy kunnolla vasta jäähtyessään. Valmistimme Rakel Liekin kanssa raparperipiirakan hillokkeeseen, Katso hillokkeen ja piirakan tarkka resepti ja video tästä, Rakel Liekin raparperipiirakka.

Rakel Liekin raparperipiirakka

Mikäli haluat päästä helpolla tai sinulla ei kasva raparperia, voit käyttää kaupan valmista raparperihilloa valmiin pakasteena myytävän pullataikinan päällä ja vain paistaa piirakan – nyt on helppoa! Katso Helpon raparperihillopiirakan resepti.

Helppo raparperipiirakka Pyöreään Pullataikinaan

Voit leipoa pullataikinasta myös pullaneliöitä tai pikkupullia, joiden keskustat täytät raparperihillolla tai ihanalla Raparperi-mansikkahillolla. Mansikka tasapainottaa raparperin kirpeyttä ihanasti. Katso herkullisen, mutta silti helpon hillon ja maistuvien Mansikka-raparperipullien ohje.

Mansikka-raparperipullat

Raparperihillon voi kätkeä myös Boston-pullakakun sisään. Bostonpulla on leivottu Suomessa pitkään isohkoon torvelliseen irtopohjaiseen kakkuvuokaan korvapuustin täyttein, mutta myös hillot ja muut täyteläisemmät täytteet sopivat pullaan. Samaa on tehty myös Ruotsissa, ”Butterkaka” nimellä, mutta mitä ilmeisemmin Boston-nimestään huolimatta kakku ei ole tunnettu Bostonissa. Katso Raparperi-bostonpullan resepti.

Raparperi-Bostonpulla

Hillojen lisäksi raparperista valmistuu iki-ihana Roosa raparpericurd. Perinteisesti curd-tyyppiset tahnat ovat sitruunasta tai limetistä tehtyjä, mutta happaman kirpeä raparperi sopii tähän hyvin. Raparpericurd sopii hyvin keksien väliin sekä vaikkapa kauralastujen ja jäätelön kanssa. Käytä curdia kakkujen, kääretorttujen tai pukkileipien täytteenä sellaisenaan. Raparperi-mansikkacurd on ihana herkku kardemummalla maustettuna pullaviipaleen päälle. Curd on mainio lisä pienenä nokareena myös grilliruoalle tai käytä esimerkiksi nokare mansikkasalaatin kylkeen. Jos curdia jää voit herkutella sen puuron päällä tai smoothien lisänä.

Tee itse raparpericurdia

Raparpericurdin voi valmistaa pelkistä raparpereista, mutta paremman väristä eli kauniin roosan punaista syntyy, kun yhdistää mansikoita mukaan. Pelkistä raparpereista curd on vaalean ruskeaa. Kun lisätään perunajauhoja, niitä ei saa keittää: perunajauhosuurusteelle riittää vain pulpahdus tai munankeltuaisille 70–80 asteeseen kuumennus. Säilytä valmista curdia jääkaapissa. Katso tarkka resepti.

Roosa raparpericurd

Edellä kerrotusta Roosasta raparpericurdista syntyvät helposti Raparpericurd-leivokset Myllyn Paras piirakkataikinaan.

Raparpericurd leivokset

Raparperi ei ole vain makeiden leivonnaisten omaisuutta, sillä hapahko raparperi istuu moneen muuhunkin, johon käytetään esimerkiksi sitruunaa tai muita happoisia aineita. Raparperi-focaccian pintaan on käytetty raparperipaloja, joiden happamuus istuu hyvin leipään ja raikastaa leivän makua. Focacciahan on alun perin italialaistyyppinen leipä, jonka pinnalle on pirskotettu maustettua oliiviöljyä, oliiveja, sipulia ja tuoreyrttejä. Raparperi-focaccia maistuu kuumana tuorejuuston kanssa, hieman makea sitruunatuorejuusto on mitä mainioin makupari tälle leivälle. Katso tarkempi resepti.

Raparperi-foccaccia

Raparperi voi olla myös pääruoan lisuke, varsia voi paahtaa grillissä tai pannulla sellaisenaan tai voit valmista suolaisia lisukkeita, kuten kesäisten grilliruokien kylkeen chutneya. Voit maustaa sen esimerkiksi inkiväärillä ja chilillä. Raparperin hapokkuuden voi hyödyntää myös kalaruokien valmistuksessa. Raparperi kypsyttää graavattavaa kalaa kuten sitruuna.

Raparperinvarsia

Kiva idea on valmistaa Grillatut raparperit pekoni-taikinakäärössä. Tässä ohjeessa raparperin pikantti kirpeys ja pekonin suolaisuus istuvat hyvin yhteen, tukevuutta ja ruokaisuutta tarjottaville tuo ruis- tai lehtitaikina. Raparperit kannattaa sokeroida ennen kuin niiden ympärille kietoo pekoni- ja taikinanauhoja - sokerin avulla nauhat pysyvät paikoillaan. Taikinalevyt on maustettu tässä chilillä, joka antaa potkua muuten neutraalille taikinaosuudelle. Muista nipistää taikinakierteet ja pekonit hyvin kiinni toisiinsa niin, että ”raparperivartaat” eivät aukea käänneltäessä grillissä. Käytä grillissä paistoalustaa ja öljyä vartaat ennen grillausta, jotta ne eivät tartu kiinni. Katso ohje tarkemmin.

Grillatut raparperit pekoni-taikinakäärössä

Oletko ajatellut, että raparperi sopii myös salaattiin. Maistuva kesäinen salaatti syntyy helposti Täysjyvä Raketti Spagetista, mansikoista ja raparperipaloista sekä pienistä mozzarellajuustopalloista ja rucolasta. Pasta on keitetty raparperimehussa, jolloin pastasta tulee makeahkoa. Kastike on myös makuun sopiva eli kermaviiliä, mansikkasurvosta ja chilipippuria – eri pippureilla saat erilaista luonnetta ruokaan. Kurkkaa Raketti Spagetti -mansikkasalaatti -ohje.

Raketti Spagetti mansikkasalaatti

Raparperi tuo vaihtelua puuroaamiaiseen tai -iltapalaan. Helpoimmillaan voit lisätä kuorittua, paloiteltua, pannulla paahdettua ja hunajoitua raparperia myslin, rahkan tai puuron päälle. Vaihtoehtoisesti voit keittää kuoritut, paloitellut raparperit pehmeiksi ja tee tähän puuro esimerkiksi kauramannasuurimoista, josta syntyy maukas ja pehmeärakenteinen puuro. Katso Mansikka-raparperipuuro.  Myös Vispipuuroon voi valmistaa raparperimehuun.

Mansikka-raparperipuuro

Raparperista syntyy myös ihana keväinen raparperikiisseli.

Raparperikiisseli

Mainio iltapala raparperiaikaan on Raparperi Kaurapaistos, joka valmistetaan kuten omenakaurapaistos, mutta omenoiden tilalle laitetaan raparperipaloja. Lisäämällä paistokseen banaania tai omenaa, saat siitä hieman makeamman tai miedomman lopputuloksen.

Tarjoile vaniljakiisselin, rahkan tai jäätelön kanssa, niin oksaalihappo pysyy kurissa.

Raparperi Kaurapaistos

Sesonki:

Uunissa paistuu parhaillaan kesän ensimmäinen raparperipiiras (resepti täältä). Pohjan tein itse vehnäjauhoista ja kauraryyneistä. Yllätyin miten monipuolisesti raparperia voi käyttää! Kiitoksia!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.