Ideoita pihajuhliin korona-aikaan

Juhlitaan korona-aikana ulkona väljästi

Ideoita pihajuhliin korona-aikaan

Syntymäpäivät, nimipäivät, ristiäiset, konfirmaatio, lakkiaiset, kihlajaiset, polttarit, häät, harjakaiset, pyöreät vuosijuhlat, hautajaiset – juhlapäivien järjestäminen mietityttää monia korona-aikana, eikä syyttä. Jo yleiset suositukset säätelevät kokoontumisia. Eritoten sisätiloissa henkilömäärää on rajattu alueittain tartuntatilanteen mukaan. Kesän tullen juhlia voidaan siirtää väljiin ulkotiloihin. Toki sielläkin tulee muistaa noudattaa kaikkia virallisia kokoontumisrajoituksia ja muita ohjeistuksia.

Koska juhlien järjestämismahdollisuudet ovat supistuneet ja muuttuneet koronan myötä, yksi parhaita tapoja hoitaa pienimuotoisia juhlia, on järjestää ne pihajuhlina väljästi ulkona lähipiirin kesken turvavälit huomioiden. Juhlan järjestävän tulee painottaa vieraille, että paikalle ei pidä saapua, jos on vähääkään hengitystieinfektio- tai muita sairausoireita. Kannattaa myös muistaa, että juhlien järjestäjän tulee huolehtia siitä, että paikalle ei tule enempää ihmisiä kuin on kulloinkin suositeltu.

Vaikka rajoituksia puretaan, niin epäilen, että koronatilanne tulee tuskin olemaan kokonaan ohi kovinkaan pian. Niinpä kannattaa lähteä suunnittelemaan juhlia mieluiten pienesti kuin isosti. Yksi tapa on pitää pihajuhlat erikseen lähisukulaisille ja erikseen lähiystäville niin, että välissä on kaksi viikkoa. Juhlien järjestäjän tulee varata mieluiten käsienpesumahdollisuus, käsidesiä ja maskeja. Toki viimeksi mainittuja kannattaa ohjeistaa jokaisen ottamaan itsekin mukaan. Kun juhlissa onnitellaan sankaria, sen tulee tapahtua turvavälit säilyttäen. Kättelyä ja halailua tulee välttää, eikä muutenkaan pidä olla tai istua liian lähelle toisia.

Suunnittele ajoissa, miten pihajuhlapaikka kunnostetaan ja koristellaan. Noutopöytä on käytännöllinen, kun kaikille ei voida järjestää omaa istumapaikkaa väljästi pöydän ympärille tai kun vieraat saapuvat eri aikaan. Muista myös nurmikon leikkuu ja pöytien sekä tuolien järjestely, mahdollinen hankkiminen tai lainaaminen. Hanki tarvittaessa laina-astioita tai kysy lisää kylmäsäilytystilaa esimerkiksi naapurista. Harkintaan voi ottaa kertakäyttöastiat – nekin tulee hankkia ajoissa valmiiksi. Myös kahvitusvälineet ovat tärkeä muistaa maitoineen ja sokereineen sekä lautasliinat ja mahdollisesti kukat tai muut juhlan teemaan sopivat koristeet. Ylipäätään kannattaa miettiä, miten juhla etenee ja mitä muuta ohjelmaa kuin tarjoilut juhlassa tulee olemaan. Myös työnjakoa kannatta miettiä; ei ole kovin mukavaa, jos emäntä tai isäntä häärää kiireisenä koko juhlien ajan.

Oleellista on muistaa tarjottavien syötävien lisäksi juomat. Alkumaljaa tarvitaan noin 1 dl per henkilö. Kuohuviinipullosta saa noin 7 lasillista. Lisäksi tulee muistaa alkoholiton vaihtoehto ja virvokkeita ja vettä – mitä lämpimämpi keli, sitä oleellisempaa on raikas juotava. Vierasta kohden varataan 2 kupillista kahvia tai teetä. 3 litrasta vettä ja 5 dl:sta kahvijauhetta syntyy 20 kupillista valmista kahvia. Myös teetä tulee varata, vähintään teepusseja ja kiehuvaa vettä. Lapsille raikas mehu on hyvä juhlajuoma.

Kohteliasta on tarjoilla sekä suolaista että makeaa sekä myös ruokaisaa salaattia tai keittoa, varsinkin jos juhlavieraat tulevat pidemmän matkan takaa. Jotta vieraat tietävät, kannattaa mainita kutsussa, millainen tarjoilu on tiedossa.

Vähänkään epävarmojen juhlien järjestämisessä pakasteleivonnaiset ovat hyvä apu. Niitä voi hankkia ajoissa pakastimeen ja ottaa sulamaan ja paistaa uunissa sitä mukaan, kuin juhlissa tarvitaan tarjottavaa. Kätevä suolainen tarjottava on Myllyn Paras Cocktail-Riisipiirakka, joita on yhdessä pussissa 15 kpl. Piirakoita ei tarvitse sulattaa ennen paistamista, vaan ne levitetään leivinpaperin päälle uunipellille ja paistetaan 250-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Piirakoiden kylkeen voi valmistaa etukäteen munavoita. Se tulee säilyttää ennen tarjoilua jääkaapissa. Aina, mutta varsinkin näin korona-aikana, ruoanvalmistushygienia on ensiarvoisen tärkeää. Juhlatarjottavien valmistamiseen ei saa osallistua sairaana, sillä varsinkin vatsatauti on ikävä tuliainen juhlista.

Jos tuntuu, että aikaa on, voi leipoa ja paistaa karjalanpiirakat itse etukäteen ja pakastaa ne. Tällöin tarvitsee vain sulattaa piirakat ennen juhlia. Piirakoiden täytteeksi sopivat riisipuuron lisäksi niin perunamuusi kuin ohrapuuro, jotka ovat itseasiassa aidompaa suomalaista makumaailmaa kuin riisi. Katso ohje tästä.

Mainiota ”valmista” tarjottavaa cocktail-piirakoiden lisäksi ovat pasteijat. Herkullisia ovat esimerkiksi lehtitaikinasta leivotut pasteijat: Myllyn Paras Pinaatti-feta pasteija, joka on valmiiksi muotoiltu pinaatti-fetatäytteinen pasteija tai Myllyn Paras Lihapasteija, joka on valmiiksi muotoiltu liha-riisitäytteinen pasteija. Kun näitä katetaan tarjolle, esimerkiksi seisovaan pöytään, tulee miettiä hygieeninen kattaus ja tarjoilu. Piirakoita, pasteijoita ja muita leivonnaisia ottaessa tulisi olla ennen yhteisiä ottimia desinfiointipullo. Mikäli on käytettävissä laaja pihapöytä, tarjottavat voi levittää yksittäin esimerkiksi kertakäyttölautasille tai lautasliinojen päälle. Mikäli on mahdollista saada paikalle tarjoilija, hän voi hoitaa hygieenisesti syötävien antamisen ja kahvin kaatamisen. Tämä ei toki poista silti sitä tosiasiaa, että aina ennen syömistä jokaisen kannattaa itse desinfioida kätensä.

Piirakoiden ja pasteijoiden kaveriksi pihajuhliin sopii ruokaisa pastasta valmistettu juhlasalaatti, jota voi kätevästi valmistella etukäteen edellisenä päivänä. Kun pastaa keitetään salaattiin, sen tulee olla vähemmän keitettyä, kuin pakkauksen ohje kertoo, siis "al dente" eli napakkaa hampaiden välissä. Sekoita kastike myös ajoissa ja kaada siitä puolet pastan joukkoon, jolloin pasta ehtii maustua hyvin. Katso Juhliin pastasalaatti -resepti.

Mikäli isäntäväestä löytyy grillaaja, voi juhliin harkita kesäistä salaattia, jossa on myös lämmin osuus. Pohja syntyy salaatista ja marjoista sekä Myllyn Paras Keltainen Kukka Makaroneista. Salaattiseos annostellaan valmiiksi pienille lautasille ja grillimestari pyöräyttää salaatin päälle palat kesäsipulia ja vuohenjuustoa. Halloumi-, grilli- tai leipäjuusto sopivat mainiosti vuohenjuuston tilalle. Myös grillattavia lihoja voi harkita. Löydät Kesäinen marjasalaatti grillatulla vuohenjuustolla -ohjeen tästä.

Herkullinen makea paistovalmis pakastetuote juhliin on Myllyn Paras Kinuskikampa, joka on täyteläisellä kinuskilla ja vaniljakreemillä täytetty herkullinen, voilla leivottu leivonnainen. Kampoja ei tarvitse sulattaa ennen paistamista. Kammat laitetaan uunipellille leivinpaperin päälle ja paistetaan 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Monille kahvin kanssa maistuvaa pullaa, kuten laktoosittomat Myllyn Paras Korvapuustit, on saatavilla esinostatettuna valmiiksi koristeltuina raakapakasteena. Korvapuustit levitetään leivinpaperin päälle uunipellille sulamaan uunin lämpenemisen ajaksi ja paistetaan 180-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunne ne ovat kauniin värisiä.

Toki pullia voidaan leipoa etukäteen tehden taikina itse ja muotoillen siitä monenlaisia pullia. Toimivan pullataikinareseptin ja hyödylliset vinkit pullan leivontaan löydät blogistani, jonka olen kirjoittanut vähän aikaa sitten. Kurkkaa pulla-blogijuttu tästä, saat hyödyllisiä ideoita, mitä kaikkea pullaa voitkaan tarjota juhlissa: Kukkapullaa, Kierrepullaa, Pullapitkoa, Bostonpullaa, Kookospullaa, Hillopullaa, Marjapullaa, Kermatoffeepuusteja, Pullasarvia, Pullapohjaista marjapiirakkaa jne.

Juhlien järjestäjälle on kätevää leipoa etukäteen valmiiksi muitakin tarjottavia. Suolaisia muffineja syntyy helposti ja ne voi pakastaa. Tässä reseptissäni Texmex-muffinit on leivottu tummiin jauhoihin ja mukana on myös kauralesettä. Muffinit voi leipoa yksilöllisiin muffinivuokiin (voitele ne ensin), jolloin niitä on helppo tarjota pihajuhlissa. Taco-maustekastike antaa pirtsakkaa säväystä näille muffineille, mutta kun mausteista ruokaa tarjotaan vieraille, kannattaa olla tarkkana voimakkuuden kanssa – usein paras valinta on vähän miedompi mausteisuus. Kurkkaa ohje tästä.

Pieniä suolapaloja voi valmistaa etukäteen tai vaikka edellisenä päivänä ennen juhlia. Ne syntyvät kuin itsestään, kun käytetään valmista Myllyn Paras Pyöreää Pizzataikinaa. Yhdestä pyöreästä isosta Pizzataikinalevystä rullataan kätevästi 20 pizzapuustia. Pienet suolapalat sopivat sellaisenaan tai salaatin tai keiton kanssa tarjottavaksi. Katso maistuvien Pizzapuustien resepti.

Toinen vaihtoehto tarjolle pihajuhliin joko pizzapuustien kanssa tai lisäksi ovat Pekoni-nyhtölammaskierteet tai Nyhtökaurakierteet, jotka syntyvät voi- tai torttutaikinalevyistä. Nyhtölammastäyte kannattaa valmistaa etukäteen (vaikka ajoissa pakastimeen), sen jälkeen kierteet ovat nopeita valmistaa. Reseptiin voi käyttää valmiiksi maustettua nyhtölammasta tai maustaa lampaanliha itse mieleiseksi. Nyhtölampaan tilalla voi käyttää vegaanisille sopivaa nyhtökauraa. Jos käytät nyhtökauraa, paista se pannulla rapeaksi öljyssä. Käytä tällöin kierteiden taikinana vegaanista torttu- tai lehtitaikinaa. Kierteiden resepti löytyy tästä.

Mukavia naposteltavia juhliin ovat Ruisgrissinit. Sulatetusta Myllyn Paras Ruis-kaurataikinasta leikataan noin puolen sentin levyisiä ohuita suikaleita, ne nostetaan uunipellille ja kieputetaan löysille kierteille. Kierteet voidellaan munalla ja pinnalle ripotellaan yrttiseosta, kuivattua oreganoa tai vaikkapa aromaattista timjamia. Grissinit paistetaan rapeiksi melko kuumassa uunissa, katso tarkempi ohje tästä.

Ruisgrissinien kaveriksi sopivat Parmesaani juustotikut. Ne valmistetaan leikkaamalla sulatetusta, lehtevästä taikinalevystä ohuita suikaleita, jotka pyöräytetään kierteelle rikotussa munassa ja sen jälkeen parmesaaniraasteessa ja paistetaan kuumassa uunissa. Kierteet voi halutessaan maustaa yrteillä tai vaikkapa valkosipulijauheella. Yhdestä taikinalevystä syntyy 6–7 juustotikkua. Ohjeen löydät tästä.

Juhliin on kätevää valmistaa kerralla iso uunipellillinen piirakkaa, jolloin annospaloja syntyy kerralla reilusti. Feta-päärynäpiirakka valmistuu kätevästi isosta Myllyn Paras Voitaikinalevystä, joka riittää uunipellin kokoiseksi piirakkapohjaksi. Päärynät antavat piirakalle pientä makeutta, feta taasen tuo suolaisuutta, chili tuo pientä potkua ja pähkinät luovat suutuntumaa piirakalle. Katso ohje tästä.

Mainiota makeaa ja kesäistä juhlatarjottavaa ovat Marjapiiraset, jotka nekin syntyvät kätevästi pakastetaikinasta. Toimivia muotteja yksilöllisiin pihajuhlapiiraisiin ovat pienet foliovuoat. Käytä piiraisiin niitä marjoja, joita on kulloinkin saatavilla. Syksymmällä tähän sopivat omenalohkot, puolukat ja karpalot, eikä mikään estä kokeilemasta pihlajanmarjoja – kermainen tuorejuustotäyte kun pehmentää kirpeiden marjojen makua. Löydät reseptin tästä.

Herkulliset Croissantit eli ranskalaiset voisarvet eivät vaadi välttämättä croissant-taikinaa, vaan herkkuja on kätevää leipoa uudesta Myllyn Paras lehtevästä Iso Voitaikinalevystä. Kun nostat croissantit vuokaan, laita ne kiinni toisiinsa, jolloin ne paistuvat muodikkaaksi nyhtöherkuiksi. Toki voit paistaa croissantit erillään toisistaan, jolloin jokaiselle paistuu oma yksilöllinen leivonnainen. Lehtevät leivonnaiset kannattaa paistaa mahdollisimman kylminä kuumassa uunissa, vähintään 225 asteessa, jotta lehtevyys säilyy. Katso ohje tästä.

Popcorn-kaurakeksit ovat muodikasta tarjottavaa pihajuhliin, eritoten jos mukana on lapsia tai nuoria. Raaka-aineet ovat vegaanisia, eikä valkoisia jauhoja ole käytetty, vaan mukana on kookosöljyä, kookossokeria, tummaa suklaata ja kaurahiutaleita sekä tattarijauhoja kera popcornien ja suolapähkinöiden. Nämä keksit voi valmistaa hyvissä ajoin ennen juhlia, kunhan katsoo, että herkut eivät katoa parempiin suihin ennen h-hetkeä. Tässä ohje.

Sydämellisiin keväisiin pihajuhliin ihastuttavaa tarjottavaa ovat murotaikinasta leivotut Vaniljaiset raparperisydämet. Voit halutessasi leipoa kaksikerroksiset piparit myös muuhunkin kuin sydämen muotoon. Piparit kannattaa leipoa valmiiksi hyvissä ajoin. Myös täyte, itse valmistettu ihana vaniljainen raparperimarmeladi on järkevää valmistaa etukäteen jääkappiin. Toki myös valmiit raparperihillot ja -marmeladit sopivat tähän. Voit maustaa niitä itse vaniljauutteella. Herkkuohje löytyy tästä.

Pihajuhlien juhlakakku kannattaa olla sellainen, että se kestää ulkona tarjoilun kauniina. Hienot suklaakoristelut eivät ole hyvä idea, sillä ne sulavat auringossa. Myös kermavaahdon kanssa voi tulla ongelmia. Hyvä vaihtoehto on juustokakku, kuten näyttävä Mangojuustokakku. Kakun maku on ihanan raikas, ja mangokiille on sekä kestävä että hyvännäköinen. Pihalla tarjottavaan kakkuun ei kannata tehdä kermapursokkeita, vaan koristeina voi käyttää vaikkapa pieniä marenkeja. Testaa mangojuustokakun resepti tästä.

Toinen juhlava kakku on Britakakku. Se on tyylikäs ja herkullinen kakku keväisiin ja kesäisiin juhliin. Britakakku valmistetaan kakkutaikinalevystä, jonka päälle levitetään ohut marenkikerros. Kun kakkulevy on paistettu kypsäksi, siitä muotoillaan 3 pienempää, neliön muotoista levyä. Perinteisen Britakakun täytteenä on kermavaahtoa ja marjoja. Tämän kakun täytteenä on runsaasti tuoreita mansikoita ja raikas sitruunainen rahkatäyte. Seuraa tarkoin ohjetta, jonka avulla onnistut tekemään kauniin, näyttävän kakun.

Kolmas idea valmistaa pihajuhliin näyttävä ja kestävä kakku, on kuorruttaa se ”sään kestävällä” vaahtokarkkisokerimassalla. Sitä myydään valmiina ja sen käyttö on helppoa. Massa kaulitaan ohueksi isoksi levyksi ja muotoillaan tasaisesti kakun päälle painellen. Juhlakakku on täytetty herkullisin ja raikkain sitrushedelmin, lemon curdilla, mascarponella ja sitrusrahkalla. Jos valmistus epäilyttää, löydät valmistuksesta myös video reseptilinkin takaa – Juhlakakku Sitrustäytteellä.

Vaikka tässä jutussa on kerrottu useita ideoita, niin pihajuhlissa ei tarvitse olla seitsemää sorttia tarjottavaa, vaan tarjoilun voi rakentaa esimerkiksi jonkun teeman ympärille. Valitse oma tapasi järjestää juhlat ja mieti teemaksi vaikkapa erilaiset cocktailpalat, suolaiset ja makeat piirakat tai vaikkapa pelkästään juhlavat kakut. Vaikka lajeja voi olla vähän, niiden määrässä ei kannata nuukailla. Juhlien pahin painajainen on, että tarjoilut loppuvat kesken. Tästäkin selviät hyvällä suunnittelulla.

Turvallisia pihajuhlia ja hyvää mieltä kaikille!

Resepti-ideat ja jutun on tehnyt Arja Elina Laine Myllyn Paras Oy:lle

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.