Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille

Herkkutatit ja kantarellit

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Herkkutatit

Sienestys on noussut sosiaalisen median myötä uuteen nousuun. Kun löytää metsästä sienen, siitä otetaan heti kuva ja se laitetaan someen ystäville ihasteltavaksi. Tästä ystävät innostuvat ja alkavat ajatella, että kyllä minäkin haluan löytää metsästä sieniä. Näin sienitarinat kasvavat ja ovat kuin kalajutut konsanaan. Innokkaimmille sienestäjille syntyy suorastaan intohimo sienestämiseen.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Sienisaalista someen, pieni ja iso

Sopivan lämpiminä ja kosteina kesinä sienikausi on mukavan pitkä. Parhaimmillaan ensimmäiset sienet löytyvät heinäkuussa tai jopa jo juhannuksen tienoilla ja viimeiset marraskuussa ennen lumien tuloa. Tosi sienestäjät löytävät sieniä myös keväällä. Tällöin kyseessä ovat korvasienet, jotka vaativat vähintään kahteen kertaan ryöppäyksen kunnon huuhteluilla ennen käyttöä. Kuivaaminen ei korvaa ryöppäämistä.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Alkusyksyn sienimetsää

Sienistä ensimmäisten joukossa nousevat esille kauniin keltaiset keltavahverot eli kantarellit ja italialaisten rakastamat herkkutatit. Lämpiminä ja kosteina kesinä niitä löytyy runsaasti jo heinäkuussa. Kantarellit ja herkkutatit ovat molemmat kauppasieniä. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan runsassatoisina sienivuosina ruokasieniä kerätään talteen jopa 16 miljoonaa kiloa, heikoimpina sienivuosina vain hiukan yli 3 miljoonaa kiloa. Herkkutatit ovat olleet viime vuosina jopa tärkeä vientituote.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Iso herkkutatti on mukava yllätys​

Kantarellit ja herkkutatit ovat ne sienet, jotka suurin osa suomalaisista oppii ensimmäiseksi tuntemaan. Näistä sienistä on hyvä aloittaa sieniharrastus. Kantarelli on kauniin keltainen ja sen herkkä metsäinen maku on miellyttävä suuhun, koska kantarelli ei ole karvas eikä pistävä ja kantarellin rakenne on suutuntumaltaan helppo. Vaikka ei sattuisikaan olemaan aurinkoinen kesä, saat kantarelleista hyvin D-vitamiinia: 12,8 µg/100 g, jonka päivittäinen saantisuositus on Suomessa vähintään 7,5 mikrogrammaa (Fineli).

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Herkkutatit ja kantarellit

Keltavahvero, siis kantarelli on yksi parhaista ruokasienistä, jossa on harvoin toukkia. Kantarellien, puhdistus onnistuu parhaiten huolellisesti harjaamalla. Hyvä tapa on pitää sieniveistä mukana jo metsässä, jotta voit harjata roskat ja leikata huonot kohdat pois sienistä jo poimimisvaiheessa.

Periaatteessa kantarellia voi syödä vaikka raakana, mutta mielestäni kantarellit ovat parhaimmillaan nopeasti paistettuna voin ja silputtujen kesäsipulin varsien kanssa. Lisäksi tulee muistaa, että joillekin ihmisille eritoten raakojen sienien trehaloosi (sienisokeri) aiheuttaa vatsaväänteitä.

Keltavahveron lähisukulaiset suppilovahvero, kosteikkovahvero ja mustatorvisieni ovat myös arvostettuja ruokasieniä ja voit käyttää niitä kantarellien sijaan seuraaviin ohjeisiin.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Kantarellit voissa paistettuna

 

Pääruoka syntyy kantarelleista ja pastasta tai perunasta ekologisesti, sillä itsepoimitut sienet ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Silputtu kesäsipuli varsineen on sieniruokien maistuva makupari. Lisää makua antamaan sopivat kerma- ja juustovalmisteet, esimerkiksi kantarellituorejuusto, sieni-hapankermavalmiste tai iMat fraîche, joka on kaurasta valmistettu crème fraîche. Katso ohje nopeasti valmistuva Hyvän olon kantarellipasta -resepti tästä.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Hyvän olon kantarellipasta

 

Toinen, vähän erilainen idea, on yhdistää suolaisessa pastaruoassa kantarellien pikantti maku aavistuksen makeiden pekaanipähkinöiden kanssa. Ruokaisuutta tähän yhdistelmään antaa täysjyväspagetti, esimerkiksi Sportti Täysjyväspagetin makumaailma istuu hyvin tähän ruokaan. Kantarelli-pecanpähkinä Spagetti -resepti löytyy täältä.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Kantarelli pecanpähkinä spagetti

 

Kantarelleista saa näyttävämpää ja juhlavampaa ruokaa valmistamalla niistä cannelloneja. Cannellonit ovat esikeitettyjä, suoria putkia, jotka on valmistettu durumvehnäjauhoista ja vedestä. Cannellonit valmistetaan ruoaksi täyttämällä putket. Mikäli jaksat nähdä enemmän vaivaa, valmista ensin tuorepastataikina ja rullaa siitä itse cannellonirullat. Ohjeet löydät täältä.

Perinteisesti cannellonien sisään on laitettu jauhelihatäyte ja ruoka on paistettu uunissa tomaatti-juustokastikkeella peitettynä. Näissä Kantarelli-Cannelloneissa täytteenä on luonnollisesti pääaineena runsaasti kantarelleja, mutta myös porkkanaa, sipulia ja valkosipulia. Herkullinen resepti löytyy tästä.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Kantarelli-Cannellonit

 

Kantarellit sopivat hyvin myös pizzan päälle tai hampurilaisen väliin. Helpoimmillaan voit lisätä kantarelleja täydentämään valmistuotteita. Paista kantarellisilppua ja lisää sitä hampurilaispihvin päälle tai pizzaan pinnalle ennen kuumennusta.

Kovin työlästä ei ole valmistaa sienipizzaa itse ja loihtia mahdollisimman herkullinen tulos. Seuraava pitsaohje on ansainnut Iltalehden Kotikokki-reseptikilpailun kunniamaininnan. Kantarellien metsäsienen maku tulee pizzassa hienosti esiin pekonin rinnalla ja hakkaa mennen tullen säilykeherkkusieniviipaleet.

Tiesitkö muuten, että monien sienien makuaineet ovat rasvaliukoisia? Siksi sieniruokiin tarvitaan rasvaa, joka tähän kantarellipitsaan tulee pekonista ja juustosta. Tässä bonuksena pitsapohjaa rikastaa nokkonen, jossa on paljon rautaa. Jos et halua käyttää nokkosta tai sitä ei ole saatavilla, voit jättää sen pois tai käyttää sen sijaan pinaattia. Valmista Kantarellipizza pekonitäytteellä ja varaudu timanttiseen makuelämykseen. Katso resepti tästä.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Kantarellipitsa pekonitäytteellä

Sienimuhennoksilla tai ruokaisammalla sieni-pasta- tai sieni-suurimoseoksella voi täyttää isoja kasviksia, kuten paprikoja ja kesäkurpitsoja. Täyttäminen on helppoa, mutta vaatii hieman vaivaa, joten nämä ruoat sopivat hyvin viikonloppuihin. Paprikoiden tai kesäkurpitsojen koko vaikuttaa siihen, montako annosta ohjeella syntyy. Täytetyt kasvikset on helppo paistaa uunissa, mutta kesällä voit valmistaa ne miedohkolla lämmöllä grillissä. Kantarellipastalla täytetyt paprikat -resepti löytyy tästäHerkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Kantarellipastalla täytetyt paprikat

 

Tattipastaa on helppoa valmistaa. Tatit ovat parhaimmillaan nuorina. Nuorien hyväkuntoisten ja puhdistettujen tattien pillikerrosta ei tarvitse poistaa, sillä pilleissä on hyvää makua ja ravintoaineita. Muista, että tatit kypsyvät nopeasti ja ovat parhaimmillaan kevyesti paistettuina. Kurkkaa ohje tästä.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Tattipasta

 

Monien mielestä parhaat sienet, suppilovahverot, nousevat esiin vasta ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Suppilovahverot eli suppikset ovat usein kätkeytyneenä sammalten joukkoon, jolloin sen ensimmäisen suppiksen löytyminen voi olla haastavaa. Kun sienisilmä kehittyy, saattaa huomata suppiksia olevan hyvinkin runsaasti, jopa niin paljon, että sieniretkeltä on tuliaisena ämpärillinen tai pari suppiksia. Puhdista suppilovahverot heti kerättyäsi ne, muista halkaista koko sieni ja myös jalat, jotta suppilosta jalan sisään varisseet roskat tulevat pois.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Suppilovahverot metsässä

 

Suppikset sopivat mainiosti jauhelihan jatkeeksi, pastaan, risottoon, ohrattoon ja pizzaan. Suppilovahveroista valmistat maistuvat täytteen kaalikääryleihin tai piirakoihin. Erityisesti pieniä suppilovahveroita voi hyvin kuivata. Kuivatut sienet tulee säilöä ilmatiiviiseen purkkiin. Itse olen säilönyt hyvin kuivuneet sienet murskattuna isoihin lasipurkkeihin. Myöhemmin kuivattu sienirouhe on mainiota käyttää ruokien maustamiseen tai korvaamaan osittain lihaa. Olen valmistanut näin esimerkiksi täyteläisen makuisen riistapiirakan. Suppilovahvero-riistapiiras -resepti löytyy tästä.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Suppilovahvero-riistapiiras

 

Sienet eivät ole vain arkiruokaa, vaan ne istuvat upeasti kulinaristisiin nautintoihin. Seuraavassa ohjeessa kalkkunan rinta on ensin ruskistettu pannulla, sen jälkeen taikinoitu ja paistettu lopuksi uunissa, kunnes sisälämpö on saavuttanut 70 astetta. Aikaa tuohon menee yli tunti, jolloin voi valmistaa trendikkään ohraton ja rakuunapeston kalkkunan kaveriksi. Katso Taikinoitu kalkkuna ja punajuuri-tatti-ohrarisotto ja rakuunapesto -resepti tarkemmin tästä.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Taikinoitu kalkkuna ja punajuuri-tatti-ohrarisotto ja rakuunapesto

 

Tätä kulinaristista, voisi sanoa jopa taiteellista sieninautintoa teimme yhdessä Arja Saionmaan kanssa Oivallusten keittiössä Terveys-messuilla. Sieniksi piirakkaan sopivat mustat torvisienet, kantarellit ja myöhemmin syksyllä suppilovahverot. Viipale sienipiirakkaa on juhlava alkuruoka vaikkapa syksyisille rapujuhlille. Arjan sienipiirakka- resepti ja video sen tekemisestä löytyy täältä.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Arjan Sienipiirakka

 

Mikäli sienileivonta kiinnostaa enemmän lue kirjoittamani blogijuttu ”Sienet syksyisessä leivonnassa

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Suppilovahverot

 

Monesti sienimetsään lähdetään viikonloppuisin sillä mielellä, että katsotaanpas nyt, mitäköhän sieniä voisi löytyä. Tällöin ei välttämättä ruoanlaittoon sienistä ole tullut varattua raaka-aineita. Jos sienisaalis kuitenkin yllättää postitiivisesti, kerron tähän lopuksi muutaman helpon idean.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Suppilovahveroita löytyy usein runsaasti

 

Paista lettuja, lättyjä, ohukaisia, muurinpohjaräiskäleitä. Valmista täytteeksi kermaisen täyteläinen sienimuhennos ja täytä letut. Näin vatsaa mukavasti täyttävä ruoka on valmis herkuteltavaksi. Voit tehdä myös vähän erilaisen sienitäyteen, johon käytät rahkaa ja fetajuustoa. Katso Ohukaiset sienillä tai valkosuklaalla -resepti tästä.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Ohukaiset sienillä tai valkosuklaalla

 

Sienimuhennoksen voi valmistaa myös käyttäen kuusimetsien haapa- ja kuusenleppärouskuja, mäntymetsien kangasrouskuja ja -haperoita tai männynpunikkitatteja. Toki voit mennä vaihteeksi koivu-pihlajavaltaisiin metsiin, jonne nousee haapa- ja karvarouskuja, viinihaperoita, mustavahakkaita ja lampaankääpiä, kantarelleja unohtamatta. Varmista, että tunnistat sienet. Puhdista ja pilko ne. Paista pannulla ja valmista sienistä muhennos. Katso ohje tästä.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Metsäsieniä

 

Kaikkein helpoin tapa on tarjoilla sienimuhennosta leipien ja keksien päällä.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Oatsgoods kaurakakut sienimuhennoksella

 

Viimeksi valmistin OATGOODS kaurakakkujen päälle melko perinteisen sienimuhennoksen. Paistoin pilkotut suppilovahverot kesäsipulisilpun kanssa voissa pannulla. Lisäsin suolaa ja hitusen valkopippuria sekä ripottelin pinnalle vähän karkeita vehnäjauhoja. Sekoitin nämä hyvin puuhaarukalla ja lorautin päälle reilut pari desilitraa kevytkermaa ja runsaasti silputtua tuoretta oreganoa. Näin syntyi nopeasti ja helpolla mainio Oregano-suppismuhennos. OATSGOOD Kaurakakkujen makua ja sieniä vaihtamalla saat erilaisia herkullisia kombinaatioita: Original + kantarellimuhennos, Cheese + oregano-suppismuhennos ja Sour Cream & Onion + lampaankääpämuhennos.

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Sienimuhennos OATSGOODS-Kaurakakkujen kanssa

Herkullisia ruokia sienestyksestä innostuneille Kantarellit, alkusyksy

Onnistuneita sieniretkiä!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.