Arja Elinan vinkit juhlien järjestämiseen

Kauniisti katettu juhlapöytä

Juhlat jäävät muistoihimme tuokioina, jotka antoivat elämäämme hohtoa. On kyse sitten pienokaisen ristiäisistä, lapsen syntymäpäivistä, konfirmaatiojuhlista, valmistujaisista, kihlajaisista, häistä, vuosijuhlista, tupaantuliaisista tai vaikkapa ystävien vuosittaisesta tapaamisesta, juhla-ateria on usein hyvin tärkeä.

Katso klassisen Juhlatäytekakun valmistusohje ja video!

Juhlan tunnelma, onko se muodollinen tai vapaamuotoinen, vaikuttaa paljon ateriavalintoihin. Samaten juhlien laajuus vaikuttaa, ovatko kyseessä isot pidot vai pienemmät kinkerit. Myös vuodenajalla on aika iso merkitys ruokavalintoihin. Huolehdi, että juhliin kuuluu ainakin muutama herkku, jotka muistetaan ja joista puhutaan. Tärkeää on sekä tarjottavien maku että ulkonäkö ja varsinkin kaunis tarjolle laitto. Katso tyylikäs Juhlakakku.

Juhlakakku sitrustäytteellä

Aloita juhlamenuun suunnittelu mahdollisimman ajoissa. Mikäli juhlia ei järjestetä kotona, varaa juhlapaikka ajoissa. Valitse juhlamenu juhlittavan asian, kohteen tai teeman mukaan. Mikäli selvää teemaa ei ole, luo sellainen. Teema voi olla vaikka ”Pinkit herkut” nuoren tytön juhliin. Tässä reseptit kahteen pinkkiin herkkuun: Pinkki Britakakku ja Helpot Mansikkadonitsit.

Pinkki Britakakku

Helpot mansikkadonitsit

Toinen teemaidea on valita ystävien vuositapaamiseen teemaksi jonkin maan ruokakulttuuri. Järjestä esimerkiksi italialainen ilta antipastoineen, tuorepastoineen ja kruunaa ilta suussa sulavalla tiramisulla, viinien maistelua unohtamatta. Jos vieraita ei kovin monta, mukava idea on valmistaa yhdessä ruoat, esimerkiksi veivata tuorepastaruoat. Katso idea tarkemmin tästä.

Tuorepastan teko

Kolmas teemaidea on pitää nyyttärit, jolloin jokainen vieras tuo juhliin tarjottavaa. Teemat tuotaviin kannattaa sopia kutsuttavien kanssa yhdessä, jotta ei tule turhia päällekkäisyyksiä.  Mukava ja uusi idea tuliaiseksi on tämä ”kehitelty korvapuusti”, kurkkaa Omenarahkapullat korvapuusteista-ohje.

Omenarahkapullat korvapuusteista

Kun olet valinnut mieluisan ateriakokonaisuuden, on hyödyllistä tehdä ajankäyttösuunnitelma. Sillä tavoin vältyt viime hetken paniikilta. Kutsu vieraat ajoissa ja tee tarvittaessa kutsut, jotka postitat, jos tilaisuuden luonne sen vaatii. On järkevää pyytää osallistumisvahvistusta. Muista varata aikaa kodin siivoukseen, tilojen järjestelyyn, kattaukseen, kukkien asetteluun, juomien järjestelyyn sekä luonnollisesti itsesi ja tarvittaessa perheesi juhlakuntoon laittautumiseen. Pyydä tarvittaessa ammattiapua niin juhlaruokien valmistukseen kuin tarjoiluun.

Kauniisti katettu juhlapöytä

Tarkista, että muistat oikean kattausjärjestyksen. Kata lautaset ruokalajien mukaisessa järjestyksessä. Lautaset tulevat pöytään kahden sormen leveyden päähän pöydän reunasta. Leipälautanen katetaan kattauksen vasempaan yläkulmaan ja voiveitsi leipälautasen kulmalle niin, että voiveitsen terä on lautaseen päin. Aterimet katetaan lautasten molemmin puolin. käyttöjärjestykseen eli siis alkuruokaan käytettävät aterimet ovat uloimpana. Aseta haarukat lautasen vasemmalle ja veitset oikealle puolelle, veitsien teräpuoli kohti lautasta. Laita jälkiruokalusikka tai -haarukka lautasen yläpuolelle. Lusikan varsi osoittaa tyypillisimmin vasemmalle ja haarukan oikealle. Kata vesilasi aina kattauksen oikeaan reunaan, tosin poikkeuksena on snapsilasi, joka tulee vesilasin oikealle puolelle. Vesilasin vasemmalle puolelle tulevat seuraavassa järjestyksessä muut lasit: kuohuviini, valkoviini, punaviini sekä jälkiruokaviini.

Alla olevassa kuvassa näet, miten edellä mainittua järjestystä on käytetty, mutta lasienasettelussa on tyylitelty pienellä vinottaisella lasijonolla. Tälläkin tavalla luot juhlista ikimuistettavat.

Juhlakattaus

Pöytäliina ja lautasliinat kannattaa valita tilaisuuden mukaan. Lautasliinat voi asettaa renkaaseen, taittaa kauniisti kulmittain tai asettaa komeasti kolmioksi pystyyn. Tutustu lautasliinavalmistajien taittelumalleihin etukäteen.

Juhlapöytäkattaus

Koristele juhlapöydät kauniisti teeman mukaan. Valitse kukat, hedelmät ja kynttilät niin, että ne sopivat juhlan teemaan ja muuhun sisustukseen sekä sopivat hyvin pöytään. Kaunis kattaus kuvastaa vuodenaikaa ja juhlan luonnetta. Esimerkkinä on tässä rapujuhla, jossa teemanmukainen kattaus on yksi tärkeä osa traditiota.

Teemakattaus rapujuhlat

Aikoinaan perinteisissä pidoissa vadit notkuivat sen seitsemää sorttia. Itsekin myönnän sortuneeni tuohon ajatteluun silloin, kun lapseni viettivät syntymäpäivä-, rippi- tai lakkiais- ja muita valmistujaisjuhliaan. Sain usein kuulla, että ihan noin paljon ei olisi tarvinnut tarjota ja nähdä vaivaa. Mutta halusin olla hyvä emäntä ja uskoin, että minut siitä muistetaan. En välttämättä kannusta muita tuohon marttyyrimaiseen emännyyteen, vähempikin tarjottavaa riittää nykyään. Noilta ajoilta on hyvässä muistissa kaurakeksikakku, joka sai aina kehuja. Keksilevyistä valmistettu täytekakku on sikäli helppo idea moniin juhliin, että sitä varten ei tarvitse vatkata munavaahtoa, vaan kakkupohjat syntyvät kätevästi kaurakeksilevyistä. Nappaa ohje itsellesi tästä.

Mansikka-kaurakeksikakku

Kahvipöydässäni saattoi olla aikoinaan pullaa, kuivakakkua, makeaa piirakkaa, kääretorttua, leivoksia, kolmea lajia pikkuleipiä ja täytekakkua. Nyt kyllä suosittelen, että valmistat edellä mainituista vaikkapa vain yhtä tarjottavaa lajia, josta on tehty useampia vaihtoehtoja. Viime jouluna pidin tyttärelleni valmistujaiset, joissa tarjosimme vain erilaisia täytekakkuja ja kutsussa luki: Kahvia & Kakkuja

Täytekakku-juhlapöytä

Valitse juhliin tulevat juomat vasta, kun olet valinnut ateriakokonaisuuden. Alkumaljaksi kuohuva juoma on paikoillaan, sopivia ovat kuohuviini Prosecco tai samppanja. Muista hankkia myös alkoholiton vaihtoehto ja lapsille Pommac tai vastaava. Ruokien mukaan juhliin sopivia juomia ovat vesi, kotikalja, olut sekä valko- ja punaviini. Varaa niitä harkintasi mukaan, mutta tarpeeksi niin, että juomat riittävät. Arvioituja juomien määriä löydät mm. tästä.

Kuohuvat lasit

Pakasteet ovat kätevä apu juhlia järjestettäessä. Myllyn Paras valikoimista löytyvät Voi- tai Lehtitaikinalevyt, joista saa helpolla leivottua näyttäviä kuohkeita suolapaloja tai pikawienereitä.

Wienerit syntyvät kätevästi, kun leikkaat hieman sulaneet pakastetaikinalevyt neliöiksi, voitelet, koristelet raesokerilla ja halutessasi mantelirouheella ja laitat keskelle paiston kestävää hilloa tai marmeladia, marjoja tai hedelmäpaloja.

Katso helppo Kotitekoiset wienerit -ohje.

Helpot kotiwienerit

Lehtevästä pakastetaikinalevypaketista valmistuu todella helpolla runsaasti cocktailpaloja, taikinalevyt leikataan vain ruudukoiksi, halutessa voidellaan munalla ja paistetaan sellaisenaan. Näin syntyy nopeasti pikkuneliöitä, jotka halkaistaan ja täytetään esimerkiksi tuorejuustolla. Tässä yksi idea: Sinivalkoiset Cocktailpalat.

Sinivalkoiset cocktailpalat

Suolaiset täytteet voi laittaa myös taikinaneliöiden päälle ja paistaa palat täytteineen uunissa. Tässä ideaa: Broccoliinineliöt

Broccoliinineliöt

Ruokaisat piirakat ovat mainio juhliin, joissa ei ole tarjolla varsinaista pitopöytää. Hyvä idea on tarjota kahta erilaista salaattia ja kahta tai kolmea erilaista ruokaisaa piirakkaa. Pääset helpolla, kun leivot piirakkapohjat Myllyn Paras Ruokapiirakkataikinasta, voit valita vaalean taikinan tai vegaanisen Neljän Viljan Ruokapiirakkataikinan.

Tässä ideat tarjoiluun molemmista taikinoista:

Ruokaisa broileripiirakka aasialaisella twistillä

Ruokaisa broilerpiirakka aasialaisella twistillä

Ruokaisa tomaattipiirakka on vegaaninen ja ruokaisa sisältäen kaura-härkäpapurouhetta.

Ruokaisa tomaattipiirakka

Edellä oli esimerkki vegaanisesta tarjottavasta. Mikäli tiedät etukäteen erikoisruokavalioita olevan, varaa näitä varten sopivia tarjottavia ja merkitse erikoisruokavaliosopivuudet pienillä lapuilla. Helppoja ja perinteisiä juhlatarjottavia ovat karjalanpiirakat, paista juhlapöytään vaikkapa laktoosittomia Cocktail-Riisipiirakoita ja valmista niiden kanssa munavoita, johon käytät laktoositonta voita.

Mikäli sinulla on aikaa, voit tehdä ajoissa pakastimeen erilaisia voileipäkakkuja. Voit kuorruttaa ja koristella ne juhlapäivän aamuna.

Kinkkuvoileipäkakku

Kinkkuvoileipäkakku

Kasvisvoileipäkakku

Kasvisvoileipäkakku

Mikäli pidät näpertelystä, leivo juhliin pikkuleipiä tai loisteliaasti koristeltuja kuppikakkuja. Mikäli taas haluat nopeasti ison annoksen tarjottavaa, leivo pellillinen helppoja Tuulomantorttuja.

Tuulomaantorttu

Ikimuistoisia & herkullisia juhlia kaikille lukijoille!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.