Sadonkorjuupasta

Sadonkorjuupasta

Loppukesä on Suomessa sadonkorjuun aikaa. Satoa korjataan niin pelloilta, metsistä, omena- ja marjatarhoista kuin kotipuutarhoistakin. Tämän vuoden kesä on ollut epänormaalin pitkän kuuman ja kuivan jakson ansiosta monin paikoin haastava monille perinteisille kotimaisille satokasveille niin pelloilla kuin kasvimaillakin. Toisaalta lämpimien olosuhteiden ansiosta monien viljelykasvien osalta on saatu tavallista runsaampi ja laadukkaampi sato. Esimerkiksi melonien satokausi on ollut normaalia pidempi, omenoiden ja muiden hedelmien sato on runsas ja monet vähän harvinaisemmatkin kasvit, kuten inkivääri ja latva-artisokka ovat menestyneet tänä kesänä hyvin.

Eräs ilmaston muutoksen myötä lämpenevistä olosuhteista hyötyvä viljelykasvi on maissi. Amerikasta kotoisin oleva kasvi on vähitellen yleistymässä myös suomalaisilla pelloilla ja kotimaista tuoretta maissia on elo-syyskuussa hyvin saatavilla kauppojen vihannesosastoilta. Kuluttajien kasvava kiinnostus kasviksiin ja satokausiajatteluun on monipuolistanut kauppojen vihannesosastoja ja myös kotimainen maissi on löytänyt oman laarinsa yhä useammasta kaupasta. Elokuussa kotimainen maissi on parhaimmillaan, samoin tarjolla on muun muassa tuoretta kesäkurpitsaa, tomaattia ja chilejä.

Raaka-aineiden tuoreus ja laatu on yksi tärkeimmistä asioista italialaisessa keittiössä. Satokausiajattelu on italialaisille luonteva osa jokapäiväistä ruokaostoksilla käyntiä ja ruuanlaittoa. Kotien keittiöissä valmistuu arkisia ruokia, joiden valmistamiseen käytetään sillä hetkellä parhaimmillaan olevia raaka-aineita. Jokainen italialainen pasta-ateria ei ole suinkaan nimikoitu tai tarkkaan ylöskirjoitettu resepti vaan ruoka valmistetaan yhdistämällä vanhemmilta ja isovanhemmilta omaksutut ruuanlaittotaidot ja perinteet sillä hetkellä parhaiten saatavilla oleviin raaka-aineisiin.

Maissi-kesäkurpitsapasta

(3-4 annosta)

Ainekset
1-2 tuoretta maissia
1-2 kesäkurpitsaa
n. 20 kirsikkatomaattia
1 tuore chili (keskivahva)
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta basilikaa
Myllyn Paras Täysjyvä Fusillia

Tee näin

Irrota jyvät maisseista ja kuutioi kesäkurpitsa julienneleikkurilla tai veitsellä.

Kuumenna pannussa keskilämmöllä 2 rkl oliiviöljyä ja lisää maissinjyvät pannulle. Paista maisseja pannulla välillä sekoitellen noin viisi minuuttia tai kunnes maissit pyöristyvät ja pehmenevät.

Kuori ja silppua tällä välin valkosipulinkynsi. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa chili silpuksi. Jos pidät tulisemmasta ruuasta, älä poista siemeniä.

Halkaise myös kirsikkatomaatit.

Lisää pannulle kesäkurpitsakuutiot ja hyppysellinen suolaa. Paista noin 3-4 minuuttia ja siirrä maissi-kesäkurpitsaseos pois pannulta.

Pudota hiukan levyn lämpöä ja lisää tarvittaessa oliiviöljyä. Kippaa valkosipuli- ja chilisilppu pannulle. Pyörittele silppua pannulla noin 30 sekuntia ja lisää kirsikkatomaatin puolikkaat. Sekoita.

Kun tomaatit ovat pehmenneet ja alkavat hajota, lisää maissi-kesäkurpitsaseos pannulle. Anna kasvisten kypsyä vielä 4-5 minuuttia välillä sekoitellen. Silppua loppuvaiheessa mukaan pieni nippu basilikan lehtiä ja mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Viimeistele kastike hyvälaatuisella extra neitsyt-oliiviöljyllä.

Kastikkeen valmistuessa kuumenna kattilassa reilusti vettä. Mausta vesi suolalla ja keitä Myllyn Paras täysjyvä Fusilli-pasta pussin ohjeen mukaisesti.

Ota desimitalla keitinvettä talteen ennen kuin valutat pastan.

Sekoita pasta, kastike ja 2-3 rkl pastan keitinvettä. Tarjoa heti tuoreen basilikan ja raastetun parmesaanin kera.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.