Rommirusinakakku

Rommirusinakakku

Joulu on erilaisten kahvi- ja kuivakakkujen leipomisen juhla-aikaa. Perinteisiä kahvipöydän klassikoita on monia jouluisesta maustekakusta erilaisiin kuivatuilla hedelmillä ja pähkinöillä täytettyihin kakkuihin.
Tämä paahdetulla saksanpähkinällä, limen kuoriraastella ja kanelilla maustettu juhlava rommirusinakakku on helppo valmistaa ja täynnä joulun tummia ja täyteläisiä makuja. Kakku viimeistellään hunajaisella suklaakuorrutuksella ja koristellaan jouluisesti.

Rommirusinakakun ainekset

250 g / 4 dl Myllyn Paras Karkea Vehnäjauho
210 g / 2,5 dl sokeria
180 g voita tai leivontamargariinia
14 g / 2 rkl kaakaojauhetta
8 g / 2 tl vanljasokeria
8 g / 1,5 tl leivinjauhetta
3 g / 1 tl kanelia
4 kananmunaa
1 lime
2 dl rusinoita
1 dl saksanpähkinöitä
n. 0,5 dl rommia tai rommiaromia

Hunajaisen suklaakuorrutuksen ainekset

170 g tummaa suklaata (55%)
50 g voita tai leivontamargariinia
40 g / 2 rkl juoksevaa hunajaa

Sekoita rusinat ja rommi tai rommiaromi pienessä kannellisessa astiassa ja anna rusinoiden turvota yön yli.

Ota taikinan ainekset huoneenlämpöön 2 tuntia ennen leipomisen aloittamista. Huoneenlämpöisillä aineksilla syntyy tasalaatuisempi lopputulos.

Ainesten lämmetessä paahda saksanpähkinät. Aseta valurauta tai muu paksupohjainen pannu levylle ja käännä levy keskilämmölle. Kippaa pähkinät pannulle ja anna paahtua muutamia minuutteja tai kunnes pannusta alkaa nousta paahtuvan pähkinän aromi.  Heiluttele pannua välillä, jotta pähkinät paahtuvat tasaisesti. Anna pähkinöiden jäähtyä ja murskaa reilunkokoiseksi rouheeksi.

Pese ja kuivaa lime huolellisesti. Raasta limen kuori hienolla raastimella, varo raastamasta mukaan kuoren alla olevaa valkoista kitkerää osaa.

Mittaa jauhot, vaniljasokeri, kaneli, leivinjauhe ja kaakaojauhe kulhoon. Etenkin kaakaojauhe kannattaa mitata sihdin läpi, jotta se ei jää paakuiksi. Sekoita ainekset.

Pilko pehmentynyt voi yleiskoneen kulhoon ja lisää sokeri. Vatkaa reilulla nopeudella aineksista pehmeä ja vaalea voi-sokerivaahto. Vatkaukseen kuluu noin 2-4 minuuttia. Tarkista ajoittain, että osa sokerista ei ole takertuneena kulhon pohjaan tai reunoille.
Lisää kananmunat yksitellen kulhoon. Anna koneen vatkata hetken aikaa jokaisen kananmunan jälkeen. Jos haluat varmistaa, että taikina ei juoksetu, sekoita mukaan ruokalusikallinen jauhosekoitusta toisen ja kolmannen sekä kolmannen ja neljännen kananmunan lisäyksen välissä.

Vaihda yleiskoneeseen vispilän tilalle sekoitin ja lisää jauhoseos kulhoon kolmessa erässä. Sekoita hitaasti pari kierrosta jokaisen lisäyksen välissä. Sekoita ainoastaan sen verran, että ainekset ovat tasaisesti sekaisin. Lisää lopuksi  mukaan limen kuoriraaste, pähkinärouhe ja rommissa lionneet rusinat. Lisää myös puolet rusinoiden liemestä ja säästä toinen puolikas kakun kostuttamiseen.

Kippaa taikina voideltuun 1,8-2 litran irtopohja- tai muuhun kakkuvuokaan. Tasoita taikina ja tee taikinan pintaan keskelle lusikalla painauma, jotta kakku kohoaa tasaisemmin. Paista kakkua 175 asteisen uunin alatasolla noin 50-60 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä työntämällä puinen cocktail- tai varrastikku kakun keskelle. Jos tikku tulee puhtaana ulos, kakku on kypsä. Jos kakun pinta alkaa ruskistua liikaa, peitä vuoka leivinpaperilla tai foliolla.

Anna kypsän kakun jäähtyä 10-20 minuuttia ennen kakun kumoamista ulos vuuasta. Painele kumottuun kakkuun reikiä cocktail- tai varrastikulla ja valuta rommilientä hitaasti kakun päälle.
Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista.

Hunajainen suklaakuorrute

Valmista kuorrute sulattamalla ainekset vesihauteessa.
Mittaa ainekset pieneen teräksiseen kattilaan tai kulhoon. 
Laita isompaan kattilaan sen verran vettä, että pienemmän kattilan pohja ei kosketa vettä, kun se asetetaan isomman kattilan sisään.
Anna isommassa kattilassa olevan veden kiehahtaa ja aseta sitten pienempi kattila isomman kattilan sisään. 
Nosta kattilat pois levyltä ja sekoittele rauhallisesti, kunnes ainekset sulavat yhteen.

Valuta kuorrute hitaasti kakun päälle. Viimeistele rommirusinakakku esimerkiksi jouluaiheisilla nomparelleilla.

Anna kuorrutteen jäähtyä hetki ja siirrä kakku sitten jääkaappiin. Peitä kakku muovilla vasta, kun kuorrute on kovettunut.
Rommirusinakakun maku tiivistyy viileässä, joten kakku on parhaimmillaan parin päivän kuluttua leipomisesta.

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.