Pehmeä kaurainen peltileipä

Peltileipä

Peltileipä on helppo tapa leipoa tuoreita leipäsiä ja sämpylöitä lyhyelläkin varoitusajalla.  Pellille levitettävältä taikinalta ei juuri vaadita leivän rakennetta tukevia ominaisuuksia, joten taikinan ainesosien määrien kanssa voi tarvittaessa olla hiukan suurpiirteinen. Opettelemalla ulkoa muutaman perusasian, peltileipä onnistuu sormituntumalla kaapista löytyvistä aineksista ilman reseptiäkin.

Peltileivän ABC

A. Paras peltileipä valmistuu löysähköstä taikinasta, jossa on vehnäjauhojen lisäksi esimerkiksi sämpyläjauhoseosta, rouheita, leseitä tai kaurahiutaleita. Sekoita ainekset huolellisesti, vaivaa muutama minuutti  ja anna taikinan kohota lähes tuplakokoon.

B. Kippaa taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Painele taikina kämmenillä levyksi käyttäen apuna jauhoja ja leikkaa taikina ruudukoksi.

C. Anna kohota liinan alla, kunnes leipäruudut ovat selkeästi pullistuneet. Vahvista ruudukko veitsen kärjellä. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia

Kaurapeltileipä

Tällä ohjeella valmistuu 16 kappaletta muhkeaa ja pehmeää kauraista sämpyläruutua

350 g / n. 6 dl Myllyn Paras Kaurainen Sämpyläjauhoseos
350 g / n. 6 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho
450 g / 4,5 dl vettä
30 g / 2 rkl rypsiöljyä
25 g tuorehiivaa
20 g / 1 rkl hunajaa
10 g / 2 tl suolaa
1 kananmuna

Liuota hunaja ja hiiva veteen.

Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Lisää rikottu kananmuna ja öljy, sekoita.

Valuta neste kulhoon ja sekoita massaksi. Lisää kulhoon 1-2 tl vettä, jos kaikki jauhot eivät tunnu tulevan mukaan.

Anna taikinan levätä 5 minuuttia.

Vaivaa taikinaa neljä minuuttia yleiskoneen keskihitaalla tai käsin hiukan kauemmin. Valmis taikina on pehmeä, löysä ja tahmea, mutta irtoaa kulhon reunoista eikä tartu käsiin. Jos taikina tuntuu jäävän liian löysäksi, vaivaa taikinaan 1-2 rkl jauhoja.

Ripottele valmiin taikinan päälle sämpyläjauhoseosta ja peitä kulho liinalla. Anna taikinan kohota tuplakokoon, eli noin 45-60 minuuttia.

Levitä uunipellille leivinpaperi ja ripottele paperille reilusti sämpyläjauhoja.

Irrota taikina lastalla kulhon reunoista ja käännä kulho ylösalaisin uunipellin päälle. Taikinan pitäisi pudota kulhosta.

Painele taikina kämmenillä jauhoja apuna käyttäen uunipellin kokoiseksi.

Leikkaa taikina pizzaleikkurilla tai terävällä veitsellä ruudukoksi.

Peitä pelti liinalla ja anna leivän kohota 45-60 minuuttia, tai kunnes ruudut ovat selvästi pullistuneet.

Leivän kohotessa, kuumenna uuni 200 asteeseen.

Ennen kuin nostat pellin uuniin, vedä ruudukko uudestaan veitsen kärjellä ja ripottele sämpyläjauhoja leivän päälle.

Paista leipää uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia.

Ota valmis leipä pois pelliltä ja anna jäähtyä ritilän päällä ennen leipien leikkaamista.

Variaatio:

Peltileipä-aamiaissämpylät

Peltileipä-tyylillä on helppo valmistaa uunituoreat aamiaissämpylät. Noudata ylläolevaa reseptiä alla listatuilla muutoksilla.

Puolita hiivan määrä

Sekoita taikina huolellisesti ja jätä vaivausvaihe pois

Anna taikinan levätä 20 minuuttia

Levitä taikina uunipellille ja leikkaa ruuduiksi

Peitä pelti muovikelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin

Ota pelti aamulla huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista

Vahvista ruudukko veitsenkärjellä ja paista

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.