Italialainen pitkä kaava osa 2. – Primo piatti

Pasta e Cavolfiore – Pastaa ja kukkakaalia

Italialaisen pitkän kaavan illallisessa aperitivoa ja antipastoa, eli aperitiivia ja alkupaloja seuraa ensimmäinen varsinainen ruokalaji, primo piatti. Suomeksi käännettynä ensimmäinen lautanen.

Aterian aloittavista alkupaloista ja italialaisen illallisen rakenteesta kirjoitin tarkemmin blogisarjan ensimmäisessä osassa, joka löytyy tästä linkistä.

Primo piatti on tavallaan aterian varsinainen alkuruoka ja tavallaan myös osa pääruokaa. Se tarjoillaan lämpimänä ja on täyttävämpi kuin antipasto, mutta kuitenkin kevyempi kuin pääruoka. Perinteisesti italialainen pääruoka on lihaa tai kalaa jossain muodossa, joten primo piatti on usein kasvispainotteinen ruokalaji. Yleisimpiä primoja ovat pastat, risotot, knochit, polenta, lasagne ja keitot. Mahdolliset salaatit tai lisäketyyliset kasvikset tarjoillaan vasta pääruuan keralla.

Primo piattia suunniteltaessa kannattaa miettiä miten se sopii yhteen pääruuan kanssa. Löytyisikö ruokalajien väliin esimerkiksi joku yhdistävä makumaailma tai raaka-aine-teema. Ensimmäisen lautasen on tarkoitus täyttää vatsaa, mutta jättää kuitenkin vielä tilaa pääruualle ja lisukkeille.

 

Pasta e Cavolfiore – Pastaa ja kukkakaalia

Alkuruoka kahdelle

 

3-4 kerää Myllyn Paras Gluteeniton Capellini-pastaa

1 pieni kukkakaali

*1 prk sardiineja öljyssä

2 valkosipulinkynttä silputtuna

30 g Pecorino Romano juustoa raastettuna

oliiviöljyä

mustapippuria

timjamin oksia

 

Poista kukkakaalista lehdet ja leikkaa ylimääräinen kantaosa.

Irrota ja halkaise kukkakaalin kukinnot.

Laita kukkakaalit kahdeksi minuutiksi kiehuvaan veteen ja valuta kuivaksi.

Kuumenna kasarissa pieni tilkka oliiviöljyä.

Lisää valkosipulisilppu ja sardiinit öljyineen. *Sardiinit voi halutessaan jättää kokonaan pois.

Sekoittele muutama minuutti ja lisää kukkakaalit kasariin.

Kääntele kukkakaaleja 4-5 minuuttia ja mausta muutamalla rouhaisulla mustapippuria. Jos jätit sardiinit pois, mausta kastike suolalla tarpeen mukaan.

Keitä Myllyn Paras Capellini pasta väljässä vedessä lähes aldenteksi, eli 3,5 minuuttia. Ota talteen 0,5 dl pastan keitinvettä ennen pastan valuttamista.

Sekoita pasta kastikkeeseen, lisää Pecorino-juusto ja pari tilkkaa pastan keitinvettä. Sekoita ja lisää keitinvettä tarvittaessa.

Jaa pasta lautasille ja viimeistele muutamalla pisaralla extra-neitsytoliiviöljyä ja parilla timjaminoksalla.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.