Säilyvyysajat

säilyvyysajat

Jääkapissa (+2-6°C)

  • maito 7 vrk
  • liha 3-5 vrk
  • jauheliha 1-2 vrk
  • broileri 1-2 vrk
  • kala 1 vrk
  • leikkeleet 5-7 vrk
  • valmiit ruoat 3-4 vrk
  • kastikkeet, puurot 1-2 vrk

Pakastimessa (-18°C)

  • vihannekset 8 kk
  • marjat 12 kk
  • leipä 3 kk
  • jauheliha 3-4 kk
  • naudanliha 6-12 kk
  • sianliha 3-4 kk
  • broileri 9 kk
  • kalafileet 2-3 kk
  • valmiit ruoat 3-4 kk

Parasta ennen -päiväys

Parasta ennen -päivättyjä tuotteita ovat muun muassa kuivatuotteet, säilykkeet, leivät, pakasteet, kananmunat, juustot, pastöroitu maito ja hapanmaitotuotteet. Silloin kun tuotteet säilyvät huoneenlämmössä, kuten jauhot, ei pakkauksessa ole välttämättä erillisiä säilytysohjeita. Kylmäsäilytystä vaativille tuotteille, kuten maitotuotteille annetaan säilytysohjeet. Joillekin tuotteille on merkitty säilytysohjeet pakkauksen avaamisen jälkeen jääkaapissa. Luonnollisesti säilyvyysaikakin lyhenee. Metallitölkeissä olevat säilykkeet kannattaa siirtää muihin rasioihin, ettei avatusta tölkistä liukene metalleja hapen vaikutuksesta säilykkeisiin.

Parasta ennen -päiväyksin merkityt tuotteet ovat vielä käyttökelpoisia merkinnän mentyä umpeen. Luota tällöin aisteihisi ja tarkasta tuoksu ja maku.

Parasta ennen -päivättyjä tuotteita voi vielä myydäkin, jollei laatu ole olennaisesti heikentynyt. Myynnin yhteydessä parasta ennen -päiväyksen umpeen menosta on mainittava.

Viimeinen käyttöpäivä

Viimeinen käyttöpäivä on (mikrobiologisesti) helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa kuten jauheliha, tuote liha, tuore kala, tuoresuolattu, savustettu tai hiillostettu kala, mäti, äyriäiset, tuorejuustot ja pastöroimattomat maito ja kerma.

Kun tuotteessa on viimeinen käyttöpäivä, ne on käytettävä viimeistään sinä päivänä edellyttäen, että raaka-aineita on säilytetty oikein. Tuoreen kalan säilytyslämpötilaksi suositellaan kotonakin +-0 - +3 astetta, jos säilytyslämpötila on korkeampi, on kalatuotteet hyvä nauttia hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää.

Etyleeni

Kasvisten ja hedelmien hengittäessä syntyy etyleeniä, joka säilytystilaan kerääntyessään aiheuttaa ennenaikaista pilaantumista etyleenille aroille vihanneksille.

Etyleeni kellastuttaa ja lakastuttaa kasviksia. Niiden pintaan voi tulla ruskeita laikkuja ja kasvikset pehmenevät. Etyleeni vaikuttaa myös makuun.

Runsaasti etyleeniä tuottavat kasvikset, kuten omenat, banaanit, kiivit, persikat, luumut, melonit ja tomaatit kannattaa pitää erillään etyleenille aroista vihreistä vihanneksista, kuten lehtiselleristä, lehtisalaateista ja yrteistäs ekä porkkanoista.

Poista kolhiintuneet ja pilaantuneet kasvikset terveiden joukosta heti. Kasvikset säilyvät parhaiten siisteissä säilytystiloissa, suljetuissa pakkauksissa ja oikeissa lämpötiloissa. Kotona se tarkoittaa jää- tai viileäkaappia.

Teksti: Maa- ja kotitalousnaiset osana Parasta arjessa -kampanjaa

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.