Hyödynnä takapihan kukkaloisto: Viisi syötävää luonnonyrtin kukkaa juuri nyt

Juhlien kukkapikkuleivät

Kesäinen lämpö nostattaa pihamaalle ja lähimetsiin runsaasti kauniisti kukkivia kasveja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa, leivonnassa ja juhlapöydän koristelussa. Listasimme viisi alkukesän syötävää kukkaa, jotka sopivat täydellisesti juhlakauteen.

Alkukesällä syötäviä kukkalajikkeita kasvaa luonnossa villinä runsaasti. Luonnosta villikukkia kerätessä on hyvä muistaa, että kukat kannattaa kerätä kaukana tien laitamista ja liikenteen pölystä. Kukkien paras poiminta-aika on aamupäivällä, kun niiden nestejännitys on parhaimmillaan, eikä aurinko ole vielä päässyt paahtamaan. Kukat kannattaa huuhdella nopeasti viileällä vedellä ennen käyttöä.

– Syötävät kukat sopivat täydelliset kakkujen leivosten koristeeksi tai salaatin joukkoon. Jos juhlavieraissa on paljon allergisia, kannattaa syötäviä kukkia välttää laittamasta ruokiin tai korkeintaan käyttää kukkia vain koristeina juhlapöydässä tai asetella kukkia tarjoiluasetin reunoille koristeeksi, vinkkaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

– Kukista voi tehdä myös kauniita jääpaloja, joilla koristaa juomalasit.

Villikukkien lisäksi esimerkiksi omenapuiden kukkia voi hyvin hyödyntää koristeluissa juuri nyt. Myöhemmin kesällä kukkivat ruusut, kanervat ja apilat – muiden muassa – sopivat myös oivasti ruoanlaittoon.

– Jos oikein innostuu kukkien keräämisestä, voi kukkia kuivattaa noin 35-asteisessa uunissa tai kuivurissa, ja käyttää teenlehtien tapaan, Laine sanoo.

Luonnosta kannattaa poimia aina vain kukkia, jotka tunnistaa ja tietää syötäviksi. Esimerkiksi alkukesällä kukkivat vuokot ovat myrkyllisiä.

Hyödynnä nyt: 5 luonnonyrtin kukkaa

1. Peltokanankaalin kukat

  • paljon pieniä n. 1 cm:n keltaisia 4-terälehtisiä kukkia
  • kukkien maku muistuttaa parsakaalia (lehdet rucolan sinappista makua)
  • kukat ovat maultaan parhaimmillaan nuppuisina
  • myöhemmin peltokanankaalin kukkien siemeniä voi käyttää sinapinsiementen tapaan
  • sopivat esimerkiksi grillattujen kasvisten, salaatin tai voileipäkakun koristeeksi

Peltokanankaali

2. Ketunleivän eli käenkaalin kukat

  • käenkaali kukkii keväällä hennon valkoisin pienin kellomaisin kukin
  • kasvaa metsissä
  • kukkien maku mieto, ei tuo makuja ruokiin (ketunleivän vihreät lehdet kirpeitä)
  • kauniita kakkujen ja leivosten koristeiksi, niin makeisiin kuin suolaisiinkin kakkuihin
  • smoothien päälle

Ketunleipä

3. Poimulehden hennon vihreät kukat

  • hennon vihreät mykerömäiset kukat
  • hento maku, aavistuksen pähkinäinen
  • kauniita kakkujen ja leivonnaisten päällä sekä smoothie- ja tuorepuuroannosten koristeena
  • friteeraa kukat öljyssä nopeasti, 1–2 minuuttia, mausta suolalla, herkullista naposteltavaa

Poimulehti

4. Voikukan kukat 

  • keltaiset kukat
  • pyöreälehtisten, varjossa kasvaneiden pienien voikukkien kukat miedoimpia
  • käytä terälehtinä, ripottele ohuita keltaisia voikukan terälehtiä koristeeksi leivonnaisiin, vaikkapa voileipäkakkuun tai salaattiin
  • voikukkien nuput ovat herkullisia friteerattuna esimerkiksi grilliruoan lisukkeeksi

Voikukka

5. Keto-, pelto- ja metsäorvokin kukat

  • sarja luonnossa kasvavia monivuotisia hyvin pienikukkaisia orvokkeja (kukat halkaisijaltaan ½–1 cm)
  • pelto-orvokin kukka on kaksivärinen, pelto-orvokin kolmivärinen, ne kukkivat kevään ja kesän
  • metsäorvokki on varjon kasvi, ja se on 5-terälehtinen, yleensä metsässä kasvava pikkuorvokki
  • orvokkien kukat ovat kirpeähköjä
  • kauniita kakkujen ja leivonnaisten päällä sekä smoothie- ja tuorepuuroannosten koristeena
  • vinkki kestävämpiin kakkujenkoriste-orvokkeihin: Kasta kukat kauttaaltaan munan valkuaiseen ja sirottele heti päälle sokeria. Aseta lautaselle kuivumaan.

Pelto-orvokki

Artikkeli on tehty yhteistyössä MTV:n Arjan Leivontanurkan kanssa.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.