Vietnamissa jälkiruokana (jos sitä yleensä tarjotaan) on useimmiten tuoreita hedelmiä ja/tai lettuja.

Letut ovat oikeastaan kreppejä eli paikallisella kielellä ”Banh Xeo” ja turisteille Vietnamese Crepes.

Krepit paistetaan suoraan kuuman ison pyöreän rautalevyn päällä, taikinaa kaadetaan siihen niin ohut kerros kuin mahdollista ja kerros levitetään heti ohuella rautalastalla tasaiseksi levyksi.

Paistaminen onnistuu Suomessa lettupannulla tai muurinpohjapannulla.

Lettuja ei käännetä eikä paisteta molemmin puolin, vaan täyte levitetään, kun ohut kreppi on paistunut toiselta puolelta ja päällyspuoli on hyytynyt.

Täytteistä suosituimpia ovat pienen pienet makeat hedelmäkuutiot, esim. mangoa, papaijaa ja banaania sekä kastikkeet, kuten maapähkinätahna tai kookoslevite.

Valmiista letusta tehdään pieniä letturuutuja, jotka syödään tikulla.

Ainekset 4:lle, n. 8-10 isoa kreppiä annosta

Taikina Lettu- ja vohvelijauhoista:
6
dl
vettä tai kookosmaitoa
Taikina itse tehden:
dl
maitoa tai kookosmaitoa
2
munaa
½
tl
suolaa
2
tl
sokeria
2
rkl
pullomargariinia tai öljyä
Paistamiseen:
rasvaa
Banaani-mango-nutellatäyte:
2-3
banaania
2
kypsää mangoa
100
g
Nutella-levitettä
jäätelöä tai kermavaahtoa

Ohje

  1. Vispaa lettu- ja vohvelijauhoseos veteen tasaiseksi taikinaksi. Anna turvota.
  2. Tai tee taikina alusta alkaen, mittaa munat ja neste kulhoon ja vatkaa hyvin sekaisin. Vispaa joukkoon jauhot sekä suola, sokeri ja rasva. Anna turvota hetki tai sen aikaa, kun valmistelet täytteet. Kuutioi mango ja banaani pieniksi alle 1 x 1 cm kuutioksi.
  3. Paista letut isoiksi ja hyvin ohuiksi räiskäleiksi lettu- tai paistinpannulla tai kesällä ulkona muurinpohjapannulla.
  4. Kun olet paistanut ison pyöreän letun toiselta puolelta, laita täytettä keskelle neliön malliin, nosta reunat päälle niin, että letusta syntyy ikään kuin kirjekuori. Ota täytetty lettu heti pois pannulta, käännä se paistettu puoli päällepäin tarjolle ja kuutioi 3 x 3 ruudukkoon. Tarjoile lettukuutiot sellaisenaan, jäätelön tai kermavaahdon kera. 

VINKKI: Voit vaihdella täytteitä makujesi mukaan, myös kypsä papaija ja kookosmassa sopivat kreppien väliin oikein hyvin.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.