• Vappuun kuuluvat munkit, rosetit ja tippaleivät
 • Nämä tippaleivät ovat suolaisia eli sokeri on jätetty pois tässä versiossa. Makeampi simaan tehty ohje löytyy tästä linkistä.
 • Tippaleipä on muutamia satoja vuosia vanha vapun herkku, eli ei suinkaan mikään ihan kaupungistumisen mukana tullut herkku.
 • Jenkeissä on myös tippaleivän tapainen leipä nimeltään funnel cake, sekin on makea.
 • Tippaleipätaikina on helppo tehdä, olipa se siten makea tai suolainen, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään tasaiseksi taikinaksi.
 • Tippaleipien pursottamiseen ja rasvassa paistamiseen vaaditaan varovaisuutta.
 • Mieti etukäteen minkä kokoisia tippaleipiä teet ja mihin muottiin pursotat taikinan: iso teräskauha on hyvä tai pohjasta avattu säilyketölkki.
 • Jos käytät säilyketölkkejä, esim. ananastölkki on hyvä, niin käytä vain sellaisia tölkkejä, joita ei ole pinnoitettu sisäpuolelta muovilla!
 • Katso valmistusvideo, jossa esiintyvät Arja Elina Laine ja Huomenta Suomen Jesse Kamras.

Ainekset noin 10 kpl annosta

4
munaa
2
dl
maitoa tai juuresmehua
1
tl
leivinjauhetta
n. 1
tl
jauhettua chiliä
1
tl
suolaa
Paistamiseen:
n. 1½
l
rypsiöljyä
Pinnalle:
chilijauhetta, suolaa

Ohje

 1. Sekoita munat, lisää neste ja jauhot, johon leivinjauhe, chilijauhe ja suola on sekoitettu. Vatkaa taikina sileäksi.
 2. Taikinan kuuluu olla paksua, mutta pursotettavaa. Kuumenna rasva laakeassa padassa, ole varovainen. Voit kokeilla öljyn kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Sen tulee ruskistua kauniisti, mutta ei palaa.
 3. Upota öljyyn 2-3 tippaleipämuottia tai säilyketölkkejä, joista kansi ja pohja on poistettu tai käytä isoja metallisia keittokauhoja muotteina. Kaada taikina pursotuspussiin, jossa on 4 mm:n suorareikäinen metallinen kuumuutta kestävä tylla. Pursota pussista taikinaa ohuena nauhana ristiin rastiin rasvassa oleviin muotteihin niin, että tyllan metallinen reikäpää on juuri ja juuri rasvan alla. Riittää kun pursotat ”verkkoa” melko harvakseltaan ja hitaasti. Muotin/tölkin/kauhan reunat estävät taikinan leviämisen. Paista vaaleanruskeiksi molemmin puolin. Nosta tippaleivät reikäkauhalla valumaan paksun talouspaperin päälle.
 4. Ripottele jäähtyneille tippaleiville chilijauhetta ja suolaa. Nauti mieluiten samana tai seuraavana päivänä. Jos säilytät tippaleipiä, säilytä ne kuivassa paikassa, etteivät tippaleivät sitkisty. Tarjoile vappuherkkujen kanssa.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.