• Suussa sulava pasha kuuluu karjalaisiin tai oikeammin venäläisiin pääsiäisruokiin.
  • Aito pashamuotti on puusta tehty ja uskonnollisin aihein kuvioitu, mutta myös siivilä, kolmioraastinraudan sisus tai kahvinsuodatin sopii muotiksi.
  • Pashaseos laitetaan sideharsolla tai suodatinpaperilla vuorattuun muottiin ja se saa kiinteytyä muotissaan vähintään yön yli, ennen kuin sen voi kumota.
  • Tässä tekotapa on perinteinen keitetty pasha, joka säilyy hyvin siksi, että siinä ei ole raakaa munaa.
  • Pasha sopii esim. itse tehtyjen voitaikinataskujen täytteeksi tai kulitsan kanssa.

Ainekset 1 pasha n. 1 litran muottiin (n. 6-8:lle) annosta

2
dl
kuohu- tai vispikermaa
3
keltuaista
1
dl
sokeria
75
g
voita
½
dl
mantelirouhetta
1
dl
kultarusinoita tai kuivattuja papaijapaloja
½
dl
sukaattia
2
tlk
rahkaa (500 g)
1
rkl
puristettua sitruunamehua
1
tl
vaniljasokeria
tl
jauhettua inkivääriä
Koristeluun:
tuoreita hedelmiä, pääsiäisrakeita
Lisäksi esimerkiksi:
tai kulitsaa (ks. reseptilinkki alta)

Ohje

  1. Sekoita pinnoitetussa kattilassa kerma, keltuaiset ja sokeri. Kuumenna seosta koko ajan muovivispilällä sekoittaen, kunnes seos hieman sakenee (2-3 min). Nosta kattila levyltä ja lisää voi pieninä nokareina vatkaten joukkoon, kunnes voi sulaa. Mittaa joukkoon muut aineet. Rusinoita tai papaijaa voit ensin rouhia hyvin pieneksi terävällä veitsellä.

  2. Käytä pashamuottia tai laita kippoon n. 1 litran vetoinen mahdollisimman syvä ja kapea siivilä. Mikäli sinulla on isohko kartion mallinen raastinrauta, jossa on tyhjä keskus, myös se sopii hyvin tai 2 kahvinsuodatinta. Vuoraa muotti, siivilä tmv. kastellulla, nihkeäksi puristellulla sideharsolla tai kahvisuodatinpaperilla. 

  3. Kaada pashaseos vuorattuun muottiin. Taittele sideharso pintaan ja laita lautanen päälle. Laita pasha valumaan jääkaappiin yöksi. Kumoa pasha ennen tarjoilua lautaselle ja koristele kauniisti esim. pääsiäisrakein tai keltaisin hedelmäpaloin. Tarjoile kulitsan kanssa tai voitaikinataskujen täytteenä.

Itse tehdyt voitaikinataskut:

  1. Kauli jokainen Voitaikinalevy puolet ohuemmaksi, ja leikkaa ne kahtia. Näin saat 10 kpl noin 10 x 15 cm:n kokoisia taikinalevyjä. Pistele syntyneet taikinalevyt haarukalla tiheästi ja paina kevyesti taikinalevyn keskelle taitosviiva leipäveitsen tylsällä reunalla. Taita taikinalevy kaksinkerroin niin, että taitosviiva jää taskun sisäpuolelle.

  2. Voitele taskut munalla. Paista taskuja 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 15 min. Raota taskuja auki varovasti heti kuumina. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.