Myllyn Paras jyväleipä

1 t 35 min, josta valmisteluaika 20 min
4 leipää tai noin 20 sämpylää
½ | l | vettä |
50 | g | hiivaa |
2-3 | tl | suolaa |
2 | rkl | siirappia |
5 | dl | kypsiä Myllyn Paras Esikypsytetty Rikottu Ohrasuurimoita |
30 | g | voita tai margariinia |
n.14 | dl | Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (n. 850 g) |
tai Hiivaleipävehnäjauhoja (n. 850 g) |
Valmistusohje
-
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää suola, siirappi ja ohrasuurimopakkauksen ohjeen mukaisesti kypsäksi keitetyt ohrasuurimot tai ohrapuuro (2 dl raakaa -> 5 dl kypsää), pehmeä tai sulatettu rasva sekä jauhoja. Puuroa käytettäessä tarvitaan jauhoja hieman enemmän. Alusta löysähkö taikina hyvin.
-
Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta leipiä tai sämpylöitä. Kohota kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele leivät.
-
Paista leipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 minuuttia kauniin ruskeiksi. Sämpylät paistuvat 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia koosta riippuen.
Kommentoi reseptiä