Hiivaleipä

Hiivaleipä

Leivällä on suuri symbolinen merkitys kaikkialla maailmassa, se merkitsee niin
solidaarisuutta kuin myös jakamista.

Leipää tehdään eri viljalajeista ja se
leivotaan eri tavoin.
2000-luvullakin leipä kuuluu jokaiseen ateriaan ja sen vuoksi se ansaitsee
oman nimikkopäivänsä.

Kansainvälinen Leipäpäivä on 16. lokakuuta eli viikolla 42.
Hiivaleipä on yksi pitkäaikaisimmista suomalaisista leipäsuosikeista ja se
tehdään nimensä mukaisesti hiivaleipävehnäjauhoihin.

Leipä on parasta tuoreeltaan. Kun leivot, pakasta osa leivistä heti
jäähtyneenä.

4 isoa hiivaleipää tai 10-15 hiivareikäleipää
1lvettä
75ghiivaa
1rklsuolaa
2rklsiirappia
n.26dlMyllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja (1,6 kg)
50gvoita

Valmistusohje

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva.
Lisää suola, siirappi ja hiivaleipävehnäjauhoja, ja alusta taikina hyvin. Lisää
alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Anna taikinan kohota peitettynä
lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta 4 isoa hiivaleipää tai kaaviloi taikina n.
½ cm:n paksuiseksi levyksi ja ota siitä lautasella isoja reikäleipiä, joihin
voit tehdä keskelle reiän juomalasilla tai piparimuotilla. Kohota leivät
kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele.

Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla puolisen
tuntia kauniin ruskeiksi. Hiivareikäleivät paistuvat 225-asteisen uunin
keskitasolla n. 15 min leipien koosta riippuen.

Mikäli haluat pehmeän pinnan leiville, pidä ne leivinliinan
alla uunista oton jälkeen. Pakasta ylimäärä leivistä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (16)

Voiko taikinan tehdä koneella vai tuleeko taikinasta parempi käsin?
Taikinan voi tehdä myös koneella. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Pitääkö kuivahiivan määrä (28g) paikkansa? Joissakin ohjeissa olen nähnyt, että 50g hiivaa vastaa 2 pussia kuivahiivaa eli 14g.
11 g kuivahiivaa vastaa noin 30 g tuorehiivaa. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Tää on paras mitä olen kokeillut. Olen välillä vaihdellut jauhojen suhdetta esim. vehnäjauhoja osan yms. Laitoin sämpylöitä näistä ja juustoa päälle. Myös valkosipuli-oregano-tomaattileipiä (taitaa olla jo ciabattaa..) mutta ihana resepti, kannattaa kokeilla :)
Ei kyllä näyttänyt samalta, mutta hyvää oli.
Pidin reseptistä, mutta laitoin tilalle osan vehnäjauhoja ja hyvää tuli :) Kiitos reseptistä.
Tämä on hyvä ohje! Teen tästä lähtien aina tällä reseptillä! Tuli myös ihanat sämpylät ja pizzapohja samasta taikinasta ja perhe kiittää :)
Tein ohjeen mukaan, paitsi voin tilalla oli rypsiöljyä... Jauhot olivat luomuvehnäjauhoja. Leivät nousivat hyvin ja kaikki muuten ok, mutta leivissä oli lievä tunkkainen maku, mistä se voisi johtua?
Kannattaa ottaa yhteyttä luomuvehnäjauhon valmistajaan, jos heillä olisi tietoa, mistä tunkkainen maku voisi johtua. Terveisin, Myllyn Paras Kuluttajaneuvonta

Pages