Hiivaleipä

Hiivaleipä
1 t 30 min, josta valmisteluaika 20 min
  • Leivällä on suuri symbolinen merkitys kaikkialla maailmassa, se merkitsee niin solidaarisuutta kuin myös jakamista.
  • Leipää tehdään eri viljalajeista ja se leivotaan eri tavoin.
  • 2000-luvullakin leipä kuuluu jokaiseen ateriaan ja sen vuoksi se ansaitsee oman nimikkopäivänsä. Kansainvälinen Leipäpäivä on 16. lokakuuta eli viikolla 42.
  • Hiivaleipä on yksi pitkäaikaisimmista suomalaisista leipäsuosikeista ja se tehdään nimensä mukaisesti hiivaleipävehnäjauhoihin.
  • Leipä on parasta tuoreeltaan. Kun leivot, pakasta osa leivistä heti jäähtyneenä.
4 isoa hiivaleipää tai 10-15 hiivareikäleipää
1lvettä
75ghiivaa
1rklsuolaa
2rklsiirappia
n.26dlMyllyn Paras Hiivaleipävehnäjauhoja (1,6 kg)
50gvoita

Valmistusohje

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää suola, siirappi ja hiivaleipävehnäjauhoja, ja alusta taikina hyvin. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.

  2. Leivo taikinasta 4 isoa hiivaleipää tai kaaviloi taikina n. ½ cm:n paksuiseksi levyksi ja ota siitä lautasella isoja reikäleipiä, joihin voit tehdä keskelle reiän juomalasilla tai piparimuotilla. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele.

  3. Paista hiivaleipiä 200-asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia kauniin ruskeiksi. Hiivareikäleivät paistuvat 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min leipien koosta riippuen. Mikäli haluat pehmeän pinnan leiville, pidä ne leivinliinan alla uunista oton jälkeen. Pakasta ylimäärä leivistä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (23)

Onko tämä sama resepti, joka pussin kyljessä? Pussi ei tallessa, jauhot purkissa!
Pakkauksessa olevassa reseptissä tehdään ensin juuritaikina, joten tämä ei ole sama resepti. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Vesi tulee kielelle kun muistaa Äidin ja ex anopin hiivaleipiä päälle äidin tekemää kotijuustoo,ternimaidosta mikäli mahdollista.
Voisinko käyttää veden sijasta juustoheraa? Sitä kun jää aina kun teen piimäjuustoja. On harmi heittää pois kun se on hyvän tuntuista tavaraa. Hera sisältää paljon juustohippuja. Terveisin, Raimo
Kyllä voit käyttää juustoheraa. Olen itse leiponut aina kun olen tehnyt juustoa. Tulee erittäin hyvää leipää. Terv. Kaarina
Juustoheraa voi käyttää leipiin veden sijasta. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Voiko taikinan tehdä koneella vai tuleeko taikinasta parempi käsin?
Käsin tehtynä parasta.
Taikinan voi tehdä myös koneella. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Pitääkö kuivahiivan määrä (28g) paikkansa? Joissakin ohjeissa olen nähnyt, että 50g hiivaa vastaa 2 pussia kuivahiivaa eli 14g.

Pages