Mäti-lohipiirakka

4 t 30 min, josta valmisteluaika 30 min
pyöreä irtopohjainen piirakkavuoka, halkaisija 26-28 cm, n. 10:lle
1 | pkt | Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaa (380 g) |
tai | Pyöreä Piirakkataikina, suolainen (380 g) | |
Täyte: | ||
4 | liivatelehteä | |
½ | dl | sitruunasta puristettua mehua |
15 | cm | purjosipulia |
150 | g | kirjolohenmätiä |
200 | g | kylmäsavulohta tai -kirjolohta |
200 | g | savulohi tmv. tuorejuustoa |
2 | dl | smetanaa |
1 | tl | sitruunapippuria |
1 | dl | tuoretta timjamisilppua |
2 | dl | vaahtoutuvaa kermaa |
Päälle: | ||
n. 50 | g | kylmäsavulohta tai -kirjolohta |
n. 100 | g | mätiä |
keksejä pohjataikinaan | ||
sitruunalohkoja | ||
tuoretta timjamia |
Valmistusohje
- Levitä taikina pyöreän irtopohjaisen piirakkavuoan pohjalle, pistele pohja haarukalla. Jätä taikinaa hieman yli ja leivo siitä muutama ruispipari (esim. sydän) kakun päälle koristeeksi. Paista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla 12-15 minuuttia. Paista piparit erikseen, n. 8 min. Anna jäähtyä.
- Valmista sillä aikaa täyte. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä hetki. Kuumenna sitruunanmehu kuumaksi mikrossa, sulata vedestä puristetut liivakot siihen. Hienonna purjosipuli mahdollisimman hienoksi. Leikkaa myös lohi melko pieniksi paloiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä kaikki täytteen aineet, lisää kermavaahto lopussa varovasti ja ihan viimeisenä hieman jäähtynyt liivakkoseos, sekoita vielä nopeasti tasaiseksi täytemassaksi. Kaada täyte välittömästi pohjan päälle irtopohjavuokaan. Laita jääkaappiin hyytymään useammaksi tunniksi. Koristele ennen tarjoilua.
- Piirakan voi tehdä ajoissa pakastimeen ja sulattaa hitaasti jääkaapissa.
VINKKI: Voit käyttää sitruunamehun tilalla valkoviiniä.
Kommentoi reseptiä