karpaloita (tai puolukoita, vadelmia tai keitettyjä raparperipaloja)
1
dl
kinuskikastiketta
1
dl
rouhittua kinuskikarkkia (esim. Daim)
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
½
dl
sitruunamehua
2½
dl
kuohu- tai vispikermaa
Päälle ennen tarjoilua:
2
dl
kinuskikastiketta
marjoja, joita täytteessä
kinuskirakeita tms. kinuskista karkkia (esim. rouhittua Daimia)
Kinuskikastike:
3
dl
kuohukermaa
1½
dl
sokeria
2
rkl
siirappia
2
rkl
voita tai margariinia
Ohje
Painele sulanut taikina irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 10-15 min, varo paistamasta liikaa. Anna jäähtyä. Kostuta kunnolla.
Sekoita kinuskikastike ja –karkit sekä tuorejuusto, mausta sitruunamehulla. Vatkaa kerma vaahdoksi erikseen ja yhdistä siihen varovasti kinuskituorejuustoseos.
Laita karpalohillo ja karpalot (tai raparperit) kostutetulle muropohjalle, joka on irtopohjavuoassaan. Kaada kinuskitäyteseos päälle. Jäädytä pakastimessa yön yli.
Ota juuri ennen tarjoilua pakastimesta pöydälle, irrota vuoka ja laita kakku tarjoiluvadille. Kaada kinuskikastiketta pinnalle. Koristele marjoilla ja kinuskirakeilla.
Jos et tarjoile kakkua seuraavana päivänä, voit irrottaa sen vuoasta jäädyttämisen jälkeen ja pakata sen isoon pakastepussiin. Karpalo-kinuskikakku säilyy pakasteessa muutaman kuukauden esim. yllätysvieraiden varalle.
Karpalo-kinuskikakkua ei ole pakko jäädyttää, käytä tällöin kakun kinuskitäytteen hyydyttämiseen liivatetta. Sulata 6 kpl vedessä ensin liotettuja liivatelehtiä ½ dl:aan kiehuvaa kermaa ja lisää seos hieman jäähtyneenä täytteeseen, anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras
Kinuskikastike
Keitä kerma, sokeri ja siirappi paksupohjaisessa kattilassa välillä hyvin sekoittaen, kunnes kuorrutus sakenee (puolisen tuntia). Lisää voi- tai margariininokare ja anna jäähtyä.
Kommentteja ja keskustelua