Ainekset 6-8 palan annosta

1
purjo
1
rkl
voita
1-2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
75
g
vahvan makuista punakuorista brietä (esim. Castello® Marquis)
6-8
kpl
keskikokoisia uusia perunoita
1
rkl
oliiviöljyä
1
kananmuna
maustamiseen ripaus suolaa
Ranskankermakastike:
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan mehu ja kuoriraaste
½
dl
ranskankermaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
½
tl
rouhittua rosépippuria
1
tl
(sormi)suolaa
Valmiin galetten pinnalle:
1
rkl
juoksevaa hunajaa
tuoretta tilliä
rosépippuria

Ohje

  1. Sulata piirakkataikina pakkauksen ohjeen mukaan, noin tunti ennen leivontaa.

  2. Kun piirakkapohja on sulanut, esilämmitä uuni 200 asteeseen ja jätä uunipelti uuniin kuumenemaan. Jauhoita leivinpaperiarkki kevyesti ja kauli taikina ohueksi, noin 3 mm paksuiseksi levyksi. Huolehdi, että reunat jäävät ohuiksi.

  3. Aloita täytteen valmistaminen purjosta. Halkaise purjo ja huuhdo se kevyesti. Käytä purjosta vain valkoiset ja vaaleanvihreät osat. Hienonna ja kuullota purjo voissa pannulla. Siirrä sivuun odottamaan.

  4. Esivalmistele loput taytteen ainekset aloittaen ranskankermakastikkeesta. Hienonna kastikkeeseen tuleva valkosipuli pieneksi. Pese sitruuna huolellisesti ja halkaise se kahtia. Raasta puolikkaan sitruunan kuori ja purista sen mehu talteen. Sekoita kulhossa ranskankerma, hienonnettu valkosipuli, sitruunan mehu ja kuoriraaste. Mausta seos mustapippurilla, rosépippurilla ja suolalla, tarkista maku ja siirrä sivuun maustumaan.

  5. Hienonna valmiiksi täytteeseen tuleva tilli. Pese perunat huolellisesti, viipaloi kuorineen ohuiksi viipaleiksi ja siirrä hetkeksi sivuun odottamaan.

  6. Levittäessäsi pohjalle täytettä, jätä 4 cm reunoista ilman täytettä (reuna taitetaan lopuksi piirakan päälle.) Laita galetten pohjalle ensin noin puolet ranskankermakastikkeesta sekä hienonnettu tilli. Lisää noin puolet briestä, käsin pieniksi paloiksi nyppien.

  7. Asettele päälle perunaviipaleet viuhkaksi ympyrän muotoon. Pirskota perunoiden päälle oliiviöljyä ja lisää ripaus suolaa. Asettele perunoiden päälle kuullotettu purjo sekä loput briestä, käsin pienemmiksi paloiksi nyppien. Kaada päälle viimeisenä loppu ranskankermakastike.

  8. Taittele piirakan reunat täytteen päälle laskostaen siten, miten ne ylettyvät. Riko kananmuna lasiin, sekoita sen rakenne rikki ja voitele piirakan reunat kananmunaseoksella.

  9. Paista galettea uunissa noin 30–40 min, tai kunnes taikina on kullanruskea ja perunat ovat kypsyneet. Jos piirakka meinaa tummua liikaa, pienennä lämpö loppuvaiheessa noin 180 asteeseen ja peitä kevyesti foliolla. Kun piirakka on valmis, nosta se uunista ja anna vetäytyä noin 10–15 minuuttia.

  10.  Ennen tarjoilua viimeistele piirakka kevyesti juoksevalla hunajalla, rosépippurilla sekä tuoreella tillillä.

VINKKI: Jos haluat tehdä piirakan aikana, jolloin ohutkuorisia uusia perunoita ei ole saatavilla, käytä kiinteähköjä lajikkeita, joissa on ohuehko kuori. Kokeile esimerkiksi Lapin puikulaperunoita tai punakuorista Bellarosa-lajiketta.

Resepti:
Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.