Tahdotko leipoa helposti näyttäviä herkkuja kesän juhliin? Tässä on sinulle resepti, joka kelpaisi todellakin vaikka hääkakun rinnalle tai valmistujaisten kohokohdaksi – miksei myös synttäreille, nimppareille tai ihan vain viikonlopun juhlintaan. 

Haastoimme Someleipurit 2024 suunnittelemaan kesän juhlia varten herkut, joiden koristelu on näyttävä mutta helppo. Iida Huhtaluhta (@spicegirls_baking) vastasi haasteeseen keksituulihatuilla, jotka täytetään vaniljakreemillä ja kruunataan italialaisella marengilla. Chef's kiss! 

Kesän juhliin leipominen ja kauniit koristelut ovatkin Iidalle tuttua puuhaa: 

"Meillä ei tänä kesänä ole tulossa isompia juhlia, mutta keksituulihatut ovat kyllä niin herkullisia, että voisin leipoa niitä kesän illanistujaisiin, päiväkahville tai vaikka metsäretkelle mukaan. 

Juhliin olen aina tehnyt tarjoilut itse. Tarjolla on tietenkin pitänyt olla monenmoista – joskus sitä on tullut leivottua yötä myöden. Viime aikoina olen yrittänyt hellittää otetta ja ostaa edes jotain valmiina kaupasta. 

Koristelussa pyrin kokeilemaan uusia tyylejä ja tapoja. Tietyt koristelutekniikat ovat kuitenkin jääneet. Se näkyy etenkin kakkujen koristelussa." 

Leivo sinäkin kesän juhlista kauniimmat Iidan upeilla keksituulihatuilla!

Ainekset 12 annosta

Keksitaikina
65
g
voita
60
g
fariinisokeria
Tuulihattutaikina
65
g
maitoa
65
g
vettä
65
g
voita
0,5
tl
suolaa
1
tl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
2
kananmunaa
Vaniljakreemi
25
g
voita
200
g
kuohukermaa
200
g
maitoa
70
g
sokeria
1
kananmuna
20
g
maissitärkkelystä
1
tl
vaniljatahnaa tai 1 vaniljatanko + siemenet
Italialainen marenki
3
kpl
kananmunan valkuaista
2,5
dl
sokeria
1
dl
vettä
Koristelu
100
g
mansikoita
100
g
vadelmia

Ohje

Keksitaikina

  1. Laita uuni lämpenemään 175 °C asteeseen. 
  2. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. 
  3. Lisää joukkoon Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhot ja jatka vatkaamista, kunnes taikina kiinteytyy. 
  4. Kaulitse taikina leivinpaperien välissä ohueksi levyksi (3–2 mm). Laita taikina kylmään, mieluusti pakastimeen jähmettymään. 

Tuulihattutaikina 

  1. Yhdistä maito, vesi, voi, suola ja sokerit kattilassa. Kuumenna seos. 
  2. Nosta kattila levyltä ja lisää Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhot. Sekoita puuhaarukalla, kunnes taikina on tasaista. Anna jäähtyä. 
  3. Taikinan jäähdyttyä riko kananmunat joukkoon koko ajan sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes seos on paksua ja kiiltävää. 
  4. Lisää taikina pursotinpussiin. Pursota tuulihatut leivinpaperin päälle. 
  5.  Ota pyöreällä muotilla noin 5 cm kokoiset palat keksitaikinasta ja nosta tuulihatun päälle. 
  6. Paista 175 °C asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuutin ajan. 
  7. Anna jäähtyä hyvin ennen täyttöä. 

Vaniljakreemi 

  1. Mittaa kulhoon voi. 
  2. Yhdistä kattilassa kuohukerma, maito, sokeri, kananmuna, maissitärkkelys ja vaniljatahna tai -tanko. Sekoita hyvin ja lämmitä seosta, kunnes paksuuntuu. 
  3. Kaada seos kuumana siivilän läpi voin sekaan. 
  4. Sekoita tasaiseksi. Jäähdytä seos kylmäksi. 
  5. Laita kreemi tyllalla varustettuun pursotinpussiin. 

Tuulihattujen täyttö 

  1. Paina tyllan päällä reikä tuulihatun pohjaan ja pursota vaniljakreemiä sisälle. 

Italialainen marenki ja koristelu 

  1. Erottele kanamunan valkuaiset kulhoon. 
  2. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Keitä 120 °C asteiseksi. 
  3. Vatkaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Lisää joukkoon ohuena nauhana kuuma sokeriliemi samalla vatkaten. 
  4. Vatkaa vaahtoa, kunnes se on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. 
  5. Laita pursotinpussiin tylla ja pursota koristepursotukset tuulihattujen päälle. 
  6. Koristele mansikoilla ja vadelmilla. 
     
Resepti:
Myllyn Paras #Someleipurit2024 Jenna Saarilahti

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.