Herkullinen riisivanukas – riisimaailman creme caramel - syntyy vaikka edellisen päivän riisipuuron jämistä. Parhaaseen lopputulokseen ja muutenkin kiireettömään tunnelmaan pääset valmistamalla herkun jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

Ainekset 6:lle annosta

Karamelli kipon pohjalle:
dl
sokeria
2
dl
vettä
Vanukas:
5
dl
punaista maitoa
¾
dl
sokeria
5
cm:n
pätkä inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
2
kananmunaa
3
keltuaista
ripaus vaniljauutetta
veitsenkärjellinen suolaa
Koristeluun:
tuoreita marjoja

Ohje

  1. Varaa 6 uuninkestäviä annoskuppia. Yhdistä sokeri ja vesi kattilassa. Kuumenna ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes seos muuttuu meripihkan väriseksi karamelliksi. Jaa kuuma karamellisiirappi annoskuppeihin. Siirrä kupit uunivuokaan odottamaan.

  2. Laita maito, sokeri ja raastettu inkivääri kattilaan ja kiehauta. Anna maustua 15 minuuttia. Siivilöi inkivääri pois.

  3. Yhdistä kananmunat ja keltuaiset kulhossa. Sekoita joukkoon inkiväärillä maustettu maito ja keitetty riisi. Mausta vaniljalla ja suolalla.

  4. Siirrä seos takaisin kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos alkaa saostua kastikkeeksi ja riisit pysyvät pinnalla. 

  5. Jaa seos tasan karamellisiirapin päälle annoskuppeihin.

  6. Täytä uunivuoka vedellä kunnes pinta on 2/3 annoskuppien reunasta. Peitä foliolla ja kypsennä vesihauteessa 110-asteisessa uunissa 40 minuuttia.

  7. Nosta kupit kylmään jäähtymään. Tarjoiltaessa pyöräytä vanukkaat veitsellä ”auki” annoskupin reunasta ja kumoa suoraan tarjoiluastiaan. Tarjoa riisivanukkaan lisäkkeenä tuoreita marjoja.

Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.