Mustikkaleivoskakku

Mustikkaleivoskakku

Suomi täyttää kohta 100 vuotta. Itsenäisyyspäivä 6.12. on niin hieno juhlapäivä, että halusin luoda kotimaisista mauista herkullisen leivoksen tai oikeastaan leivoskakun itsenäisyyspäivän juhlapöytään. Tämä juhlava - ehkä hieman perinteisen näköinenkin - leivoskakku maistuu varmasti myös muissa juhlatilaisuuksissa.

Mustikka on ollut tänä vuonna todella suosittu maku leivonnaisissa, ehkä juuri Suomen suuren 100-vuotisjuhlapäivän kunniaksi. Kesäisin meillä Suomessa on metsät täynnä herkullisen makuisia mustikoita, joiden väritys sopii upeasti itsenäisyyspäivän leivonnaiseen. Leivoskakussa yhdistyy kotimainen vehnä, maitotuotteet sekä oman mökkimetsän mustikat. Niin hyvä kotimainen yhdistelmä.

Katso resepti tästä alta ja leivo herkulliset leivokset!

Mustikkaleivoskakku

Mustikkaleivoskakku

(noin 12 henkilölle)

Pohja
5 kananmunaa
2 ½ dl sokeria
1 dl vettä
3 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
¾ tl leivinjauhetta

Mustikkamoussetäyte
250 g metsämustikoita
2 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
3 rkl mustikkamehua
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljatahnaa

Kostutus
Noin 1 dl vaaleaa mehua

Koristelu
3 dl vispikermaa
1 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
noin 400 g mustikoita

Vatkaa kananmunat ja sokeri keskenään paksuksi ja vaaleaksi vaahdoksi.  Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se vähitellen, koko ajan vatkaten, vaahdon joukkoon. Sekoita keskenään vehnäjauho ja leivinjauhe.  Siivilöi kuivat aineet lastalla nostellen vaahdon joukkoon. Kun taikina on tasaista, levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 160 asteessa noin 12 minuutin ajan. Anna pohjan jäähtyä.

Valmista mustikkamoussetäyte paseeraamalla eli painelemalla siivilän läpi sulatetut tai tuoreet metsämustikat. Näin saat moussesta hyvin sileää. Laita liivatteet likoon kylmään veteen 5-10 minuutin ajaksi.

Vatkaa täytteen vispikerma paksuksi vaahdoksi ja lisää sen joukkoon tomusokeria ja vaniljatahna. Vatkaa hyvin sekaisin.

Kuumenna mustikkamehu kiehuvaksi ja purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatelehdet kuuman mustikkamehun joukkoon. Kaada liivateneste paseeratun mustikan joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi mustikkaseos kermavaahdon joukkoon ja nostele mousse tasaiseksi.

Jos mousse on liian löysää, anna sen hyytyä hetki jääkaapissa.

Kumoa kakkupohja ympäri leivinpaperin päälle ja poista kakkupohjasta leivinpaperi. Leikkaa kakkupohja keskeltä kahteen yhtä suureen osaan. Kostuta toinen pohja mehulla pullasutia apuna käyttäen. Levitä päälle mustikkamousse tasaiseksi kerrokseksi. Nosta toinen pohja päälle ja kostuta se päältä.  Nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään neljän tunnin ajaksi.

Leikkaa kakku kahteen osaan pitkittäin, jotta saat kaksi pitkää kakkua. Vatkaa koristeluun tarkoitettu vispikerma vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä marjat keskelle molempia kakkuja. Pursota kakun reunat vielä kermavaahdolla.  Tuoreita marjoja käyttäessäsi voit pursottaa reunat ensin ja levittää marjat keskelle jäävään tilaan.

Mustikkaleivoskakkuvaiheet

Leikkaa kakut sopiviksi leivospaloiksi tai tarjoile kakut kokonaisena leivoskakkuina vieraille.

Minä koristelin toisen kakuista tuoreilla pensasmustikoilla ja toisen pakastetuilla metsämustikoilla ja mustikkamehukiilteellä.

Vinkki! Jos käytät pakastemarjoja, niin tee marjojen päälle vielä hyytelösokerista paketin ohjeen mukaan kiille. Voit käyttää kiilteen nesteenä mustikkamehua. Kiille pitää marjat kauniimpina myös niiden sulaessa.

Mustikkaleivoskakku

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.