Lanttukukko

lanttukukko

Tämä lanttukukko on hieman poikkeuksellinen perinteiseen lanttukukkoon verrattuna. Tällä kertaa valmistin lanttukukon Myllyn Parhaan Pyöreä Ruis-Kaura piirakkataikinaan ja käytin sian kyljen sijaan valmiiksi siivutettua pekonia.

Vaikka lanttukukon paistaminen viekin oman aikansa, ei aktiivista työaikaa ole paljon. Koska kala- ja lanttukukot ovat yleensä aika pelkistettyjä, päätin käyttää ylijäämätaikinaa lanttukukon koristeluun. Jos koristelet lanttukukon, niin muista, että koristeiden on hyvä olla mahdollisimman tasaisia, koska lanttukukkoa paistetaan alkuun aika kovassa lämpötilassa. Koholla olevat koristeet saattavat palaa helposti uunissa. Nämäkin koristeet ottivat hieman enemmän väriä kuin tasainen pinta, mutta ei pahasti.

Katso alta tämä astetta helpompi tapa lanttukukon valmistukseen.

 

Lanttukukko

1 pkt (380 g) Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaa

450 g lanttua

noin 2 tl suolaa

170 g valmiiksi siivutettua pekonia

(noin 1 rkl sokeria)

2 rkl voita

Ota taikina huoneenlämpöön noin tuntia ennen lanttukukon valmistamista, jotta taikina sulaa kaulittavaksi.

Kuori lanttu ja siivuta se sopiviksi siivuiksi. Kuumenna runsaasti vettä kiehuvaksi kattilassa ja lisää veden joukkoon noin teelusikallinen suolaa. Nosta lanttusiivut kiehuvan veden joukkoon ja keitä niitä noin 10-15 minuutin ajan. Kaada ne sen jälkeen siivilään ja anna jäähtyä hetki.

Kauli sillä aikaa taikina levyksi ja lado osa pekoneista taikinan päälle vierekkäin. Levitä kerros lanttuja taikinan toiseen reunaan pekoniviipaleiden päälle. Ripottele lanttujen päälle hieman suolaa ja halutessasi sokeria. Lisää muutama pieni nokare voita ja levitä voin päälle sopivan kokoisia pekoneita kerrokseksi. Levitä uusi lanttukerros. Toista suola, sokeri, voi ja pekoni kerros. Lisää vielä kolmas kerros lanttuja ja ripottele päälle suola, sokeri ja voi. Kierrä lanttujen alle ladotut pekonit vielä lanttukerrosten päälle tiukasti.

Nosta piirakkataikinan puolikas lanttukerrosten päälle. Voit hieman kostuttaa piirakkataikinan reunaa, jotta se tarttuu taikinaan hyvin kiinni. Paina saumakohta tiukasti kiinni läheltä lanttuja ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Käännä saumakohta vielä lanttukukon alle.

Nosta lanttukukko leivinpaperin kanssa uunipellille. Halutessasi tee ylimääräisestä taikinasta mahdollisimman tasaisia koristeita lanttukukon päälle.

Paista lanttukukkoa ensin 225 astetta noin viidentoista minuutin ajan ja laske sen jälkeen uunin lämpötilaa 200 asteeseen. Jatka paistamista vielä noin 30 minuutin ajan.

Ota uunipelti pois uunista. Levitä pala alumiinifoliota pöydälle ja nosta lanttukukko varovasti folion päälle. Kääri lanttukukko folioon ja jatka paistamista vielä 125 asteessa noin 90 minuutin ajan.

Ota lanttukukko paiston jälkeen pois uunista, mutta käsittele sitä varoen. Lanttukukon taikina repeää lämpimänä helposti. Anna lanttukukon jäähtyä hetki. Herkuttele sellaisenaan tai jäähdytä se jääkaappikylmäksi.

Lämmitä kylmää lanttukukkoa hetki uunissa matalalla lämmöllä ennen tarjoilua.

 

 

 

 

Varmasti hyvää! Kyllä teen!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.