Viime hetken jouluvinkit - osa 2

Kinkun kuorrutus

Monille kiireisille joulukinkun paisto voi olla liian hidas prosessi. Tällöin voi hankkia valmiiksi kypsennetyn kinkun ja vain kuorruttaa sen itse maistuvilla ruiskorppujauhoilla uunissa. Katso selkeä ohje: Kypsän kinkun kuorrutus.

Mikäli haluat tarjota mieluummin kalkkunaa, on nopeasti kypsyvä kalkkunan rintafilee hyvä vaihtoehto. Joulun pääruoka voi olla myös kalaa tai vegaaninen mureke. Lisäksi joulupöytään voi ostaa valmista rosollia tai punajuurisalaattia tai voi hauduttaa punakaalia lisukkeeksi.

Raikas salaatti on helppo ja nopea valmistaa: lisää joukkoon esimerkiksi pilkottua omenaa, satsumaa ja kuivattuja, pehmeitä viikunoita tai taateleita. Pähkinät ja rouhitut mantelit koristavat joulunajan salaattivateja. Suurta vaivaa ei ole toki tässä jouluisessa salaatissa, jossa vihreän salaatin lisäksi on mukana viinirypäleitä, päärynää ja pähkinöitä tuomassa joulun tuntua salaattiin. Katso valmiiksi suunniteltu ohje tästä: Cashew-pastajuustosalaatti.

Cashew-pastajuustosalaatti

Helpointa on koota joulun jälkiruoka jo olemassa olevista aineksista. Tällainen on esimerkiksi trifle, joka on lasikulhoon tai -maljaan koottava jälkiruoka. Jouluinen trifle kannattaa koota kerroksittain juhlavasti jalallisiin laseihin -näin kaunis jälkiruoka ihastuttaa ruokailijoita. Lusikoi lasiin kerroksittain riisipuuroa, johon voi sekoitta rahkaa ja sukaattipaloja, sekahedelmäkiisseliä ja piparimurua. Katso Helppo trifle riisipuurosta. Katso saman linkin takaa myös valmistusvideo, jossa esiintyvät Arja Elina Laine ja Huomenta Suomen Eva Kela.

Riisipuuro

Jouluaattoyönä mukavia tarjottavia ovat pienet syötävät, jotka voi valmistaa etukäteen tai vasta tarjoiluhetkellä. Nämä ovat niin helppoja tehdä, eikä vaivaa juuri ole. Tarvitset paistettuja taikinaneliöitä. Neliöt voi valmistaa toki etukäteenkin, jo paljon aikaisemmin ennen jouluaattoa. Leikkaa taikinalevyt ruudukoiksi (2 x 4), voitele, ripottele pinnalle koristetta ja paista neliöt. Voit myös ottaa taikinalevyistä piparimuoteilla erimuotoisia paloja: kuunsirppejä, tähtiä, sydämiä jne.

Täyttö tapahtuu kypsänä halkaisemalla lehtevät palat. Nämä Joulun suolaiset cocktailpalat on täytetty mädillä, punasipulisilpulla ja smetanalla. Mädin voi korvata joulupöydästä jääneellä graavi- tai savulohella. Valkohomejuuston tilalla voi halutessaan käyttää sinihomejuustoa. Mikäli pidät kirpeistä mauista, voit lisätä karpaloita juustotäytteeseen tai käyttää niitä viikunoiden tilalla.

Joulun suolaiset cocktailpalat

Mikäli et halua käyttää kalaa tai mätiä, valmista makeansuolainen täyte käyttäen makeaa viikunaa ja suolaista valkohomejuustoa, joka on mainio yhdistelmä pieniin suupaloihin. Valmista täyte tämän ohjeen mukaan: Viikuna-valkohomejuusto Cocktailpalat

Viikuna-valkohomejuusto Cocktailpalat

Bruschetat ovat mainio idea jouluun, jolloin ne valmistetaan joulun mausteisista leivistä, joita jää usein jäljelle. Vähän joulupöydässä kuivahtaneet leivät sivellään öljyllä ja paahdetaan kuumassa uunissa noin 5-10 minuuttia. Näin syntyy crostineja, joille tehdään nopea ja helppo täyte päälle. Päällystettyjä leipiä kutsutaan bruschetoiksi. Löydät tämän linkin takaa kolme erilaista täytettä –lisää bruschettojen päälle joulupöydästä jääneitä herkkuja, kuten kalaa ja juustoja päällykseen:

Bruschetta

Omia joulun pikkuherkkujen suosikkeja ovat täytetyt taatelit.

Täytetyt taatelit

Piparitaatelit

200 g             pehmeitä kuivattuja taateleita (pussissa)

100 g             punahome- tai sinihomejuustoa

n. 4                piparkakkua

½                   päärynä

Avaa pehmeät kuivatut taatelit terävällä veitsellä. Murenna kulhoon homejuusto ja piparit. Kuori päärynä, leikkaa se silpuksi ja sekoita juusto-pipariseokseen. Täytä avatut taatelit seoksella. Tarjoa heti.

Täytetyt piparitaatelit

Vuohenjuusto-pähkinätaatelit

200 g             pehmeitä taateleita

1 pkt             pehmeää vuohenjuustoa

100 g             pekaani- tai saksanpähkinöitä

Viillä terävällä veitsellä viilto taateleihin (ja poista kivi). Täytä taateli vuohenjuustolla ja paina juustoon puolikas pähkinä.

Vuohenjuusto-pähkinätaatelit

Uunivinkki uuteen vuoteen: Täytetyt taatelit pekoniin käärittynä

Voit kääriä täytetyt taatelit pekoniin. Puolitoista kierrosta on hyvä, jos pekonia on liikaa se ei kypsy sisältä. Kiinnitä pekoni hammastikulla. Kypsennä taateleita 200-asteisessa uunissa välillä käännellen niin, että pekonista tulee rapeaa.

Joulunajan vieraille nopea ja helppo tarjottava on Voitaikinaan leivottu briejuusto uunipaahdetulla vadelma-karpalokastikkeella. Lehtevän taikinakuoren sisään kätketään iso brie-kiekko tai pienempiä paloja juustoa ja tämä kokonaisuus paistetaan 225-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia tai kunnes nyytti on kullanruskea. Kiireinen voi käyttää valmista hilloa tai hyytelöä kastikkeena.

Voitaikinaan leivottu briejuusto uunipaahdetulla vadelma-karpalokastikkeella

Toinen mainio tarjottava joulunajan vieraille on Punajuuri-vuohenjuusto Tarte Tatin.

Piirakan pohjana on Pyöreä Piirakkataikina suolaiseen leivontaan, joka on kasvirasvalla leivottu pyöreän muotoinen taikina. Jo ennen joulua kannattaa pakastimeen olla varattuna niin tätä kuin muitakin taikinoita, jolloin pärjää vain täytteiden lisäämisellä ja paistamisella. Tarte tatinin täytteeseen on hyödynnetty joulurosollia tai punajuurikuutioita. 

Punajuuri-vuohenjuusto Tarte Tatin

Hyvää ja Rauhallista Joulua!

Voit seurata tämän Myllyn Paras blogin ja muiden blogien ja Myllyn Parhaan runsaiden jouluisten reseptien lisäksi joulun ajan ruokajuttujani ja ruokakuvia: https://www.facebook.com/makujenpaivakirja

Käy tykkäämässä sivusta, niin pääset seuraamaan.

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.