Vieraita tulossa - entäs ne ruokavaliot?

Raikas tuorekakku

Aika usein törmään kotitalousopettajana ruokavaliokysymyksiin. Tuttavani kertovat, että kylään on tulossa ystävä tai sukulainen tai heidän mukanaan on tulossa edellä mainittujen puoliso tai lapsi, joka ei syö lihaa, on allerginen munalle, välttää maitoa tai välttää valkoista vehnää ja sokeria.

Pizzaa moniin ruokavalioihin

Tällöin kysytään, olisiko minulla vinkkejä, mitä voisi tarjota? Näin kävi viime viikonloppuna; rapujuhlissamme tuli puheeksi, että seuraavaksi viikonlopuksi tarvitaan vegaaneja ideoita tarjoiluun: ”Jotain kivaa pientä suolaista ja makeaa, mitä kaikki voivat syödä”.

Kerron tässä lyhyesti ideoita, miten onnistuu tavalliselta erikoisruokavalioihin tottumattomalta kokkaajalta lihan korvaaminen, munaton leivonta, maidon korvaaminen sekä pari leivonnaisideaa ilman valkoisia jauhoja ja sokeria.

Popcorn-kaurakeksitPopcorn-kaurakeksit

Vegaanisuus on tällä hetkellä yleistyvä trendi, joka on monille ennen kaikkea eettisesti perusteltu valinta. Vegaani ei käytä eläinperäisiä tuotteita lainkaan. Kokemukseni perusteella jotkut pyrkivät olemaan vegaaneja, mutta käyttävät välillä muitakin tuotteita. Aiemmin tyypillisempää on ollut vegetaristisen eli kasvispohjainen ruokavalio. Se oli muotia jo muutamia vuosikymmeniä sitten ja toki vegetaristeja löytyy edelleen.

4 lihan korviketuotettaVegaaneille on tullut runsaasti tuotesarjoja lihan korvikkeeksi: Nyhtökaura (härkäpavusta ja herneproteiinista), Härkis (kaurasta, pavuista ja keltaherneestä), Quorn (sieni- eli mykoproteiinista käymismenetelmällä - mm. nugetit ovat vegaanisia, mutta joissakin quorn-tuotteissa on munanvalkuaista), Oumph (soijapohjainen, ruotsalaisten suosima) ja paljon on tullut myös uusia erilaisia soijatuotteita. Soija oli aiemmin vegaaneille lähes ainoa hyvä valkuaisen lähde.

Soijapohjaisia korvikkeita, mm. Oumph

Nämä valmisteet korvaavat kotikokkauksissa kätevästi lihan. Voit valmistaa näistä laatikkoruokia, lasagnea, tehdä täytettä piirakoihin tai tortilloihin tai käyttää näitä pizzan päälle. Tuotteet ovat lähes käyttövalmiita, mutta maustamisessa on haasteensa: monet näistä kaipaavat hyvää maustamistaitoa.

Maistuva, mehevä tarjottava pimeneviin iltoihin vieraille on lehtevä vegaaninen pizza. Katso resepti tästä.

Lehtevä Nyhtispizza

Kananmunan korvaaminen puhututtaa monia leivonnassa. Miten saan leivottua ilman munaa vieraille? Pullan leivonnassa munan voi jättää yksinkertaisesti pois, sillä pullataikina onnistuu hyvin ilman munaa. Voitelun voi tehdä sokerivedellä tai sokerilla maustetulla maidolla.

Kananmunan voi korvata kakuissa banaanilla tai omenasoseella, silloin kun halutaan mehevöittää. Vichyä voi käyttää munan korvikkeena, kun halutaan kuohkeuttaa. Kun halutaan saostaa, munan korvikkeena toimivat jauhot, hiutaleet ja suurusteet. Täytekakun pohjaksi olen suunnitellut munattoman reseptin, joka toimii samalla myös vegaanisiin kakkuihin. Poimi ohje tästä.

Munaton täytekakun pohja

Myynnissä on myös ”No Egg” -vegaaninen valmiste, jota käytetään korvaamaan kananmunaa leivonnassa ja ruuanlaitossa. Se sitoo, suurustaa ja kuohkeuttaa samaan tapaan kuin kananmuna. Tosin ilman sitäkin pärjää aika hyvin, esimerkiksi joulunaikaan piparit voi leipoa ilman munaa. Katso ohje tästä.

Piparkakkutaikina munaton

Vinkkinä kerrottakoon vielä marengit. Siihen löytyvät parhaat ideat täältä.

Maidon korvaaminen vierastarjoilussa on viime aikoina muuttunut helpoksi. Markkinoilla on useita kaura-, kookos-, manteli- ja soijapohjaisia maitojuomia sekä erilaisia vegaanisia kerma- ja hapankermavalmisteita.  Niitä voi käyttää resepteissä suoraan tavallisen vastaavan lehmänmaitotuotteen tilalle. Toki maku on hieman erilainen, mutta esimerkiksi kauramaito sopii pulla- tai lettutaikinaan niin, että eroa tuskin huomaa. Voin ja juuston tilalla leivonnan ainesosina toimivat vegaaninen margariini ja kasvirasvajuustot. Jälkimmäiset eivät valitettavasti vielä korvaa maultaan juustoja, vaan tuntuvat keinotekoisilta. Paistonkestävällä kasvirasvajuustolla saa kuitenkin kauniin värin esim. ruokien kuorrutuksiin ja pizzan pintaan.

Vegaaninen mustikkapiirakka on uusimpia suunnittelemiani herkullisia maidottomia piirakkareseptejä.

Vegaaninen mustikkapiirakka

Valkoisen vehnäjauhon voi korvata sitkottomassa leivonnassa tummilla täysjyvävehnäjauhoilla eli grahamjauhoilla tai vehnäjauhot voi kokonaan korvata ruis-, ohra- tai tattarijauhoilla. Esimerkiksi kääretorttu onnistuu hyvin ruisjauhoilla ja moniin suklaisiin leivonnaisiin tummat jauhot istuvat mainiosti, eikä värieroakaan huomaa.

Suklaiset kuppikakut ruisjauhoillaSuklaiset kuppikakut ruisjauhoilla

Valkoisen sokerin voi korvata tummalla ruokokidesokerilla, kookossokerilla tai hunajalla. Koska hunaja on kosteaa, tulee ohjeessa olevan nesteen määrää vähentää, kun korvaat sokeria. 1dl hunajaa vastaa noin 140 grammaa sokeria.

Suklaiset tattarikeksitSuklaiset tattarikeksit

Tämä raikas tuorekakku sopii moniin juhlapöytiin. Maukkaita hetkiä vieraiden parissa!

Raikas tuorekakku

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.