Trendikkäät suolaisenmakeat pikkujouluherkut

Arjan kuvaama tuikkurivi

Ennen joulua Suomessa vietetään vuoden pimeintä aikaa. Onneksi kaamosta voi piristää jouluvaloin, hyvällä ruoalla ja erilaisilla pikkujouluilla. Mikäli kutsuja ei ole tiedossa, kannatta ryhtyä toimeen ja järjestää itse pikkujoulut. Juhlaporukkana joulun alla ovat tyypillisimmillään ystävät ja työporukat, mutta yhtä hyvin juhlimassa voi olla oma perhe, lapset kavereineen, kummit tai isovanhemmat.

Kutsujen alkuun sopii mainiosti lämmin joulunajan juoma, jouluglögi. Glögistä on joka vuosi makutrendejä. Toisten mielestä glögin tulee olla mausteista ja tuhtia punaista juomaa, toisille taas maistuu paremmin vaalea, omenanmakuun vivahtava juoma. Joka vuosi glögitrendiä vahvistaa vuosikerta-Blossa. Tänä vuonna Italiasta inspiraatiota hakeneessa glögissä maistuu Limencellosta tuttu sitruuna, lisäksi glögissä maistuvat vihreät välimerelliset yrtit; timjami, rosmariini ja basilika.

Katso kiva idea itse tehtyyn: Vaalea glögi ja korvapuustichipsit.

Vaalea glögi ja korvapuustichipsit

Punaista glögiä voi mutten käyttää myös torttuun, saat kauniin punaisen glögiltä maistuvan tarjottavan. Katso idea Glögitorttuun.

Glögitorttu

Glögin kanssa sopivat hyvin lehtevät cocktailpalat. Valmistat ne helpolla: leikkaa taikinalevy ruudukoksi (2 x 4), voitele levy ja ripottele pinnalle koristetta. Toki voit myös ottaa taikinalevystä piparimuoteilla erimuotoisia paloja: kuunsirppejä, tähtiä, sydämiä tai omaa suosikkimuotoasi. Paista taikinapalat tämän jälkeen ilman täytettä kuumassa uunissa, sopivin on uunin keskitaso, jotta palat eivät tummu likaa pohjistaan.

Cocktailpalojen täyttö tapahtuu palojen jäähdyttyä tai vasta vähän ennen tarjoilua, jolloin kypsät lehtevät palat halkaistaan. Mainio täyte pieniin suupaloihin on loihtia makujen sinfonia makeasta ja suolaisesta aineksesta.

Katso Avokadotähtien, Suolapähkinä-suklaamoussesydämien ja Viikuna-juustokuiden reseptit: Cocktailpalat glögin kanssa.

Cocktailpalat glögin kanssa

Tästä löydät videon, josta näet, miten tehdään Viikuna-valkohomejuusto Cocktailpalat helpolla eli palat on tehty neliöiksi ja ne on täytetty kypsinä.

Trendikäs tarjottava pikkujouluissa jouluna 2018 ovat siemennäkkärit erilaisin päällystein. Todella messevää on osata leipoa siemennäkkärit itse.

Kaurainen-siemennäkkäri leivontaseos

Siemennäkkärin valmistaminen on helpompaa kuin kuvittelet. Kuumenna 3 dl vettä kiehuvaksi, sekoita kaurainen-siemennäkkäriseos ja lisää joukkoon ½ dl öljyä ja taikina on valmis. Painele taikina ohueksi tasaiseksi levyksi leivinpaperin päälle isolle uunipellille käsin tai käytä apuna kaulinta. Paista näkkäriä 170-asteisen uunin keskitasolla n. 45 minuuttia. Halutessasi voit ottaa näkkärin pois uunista 15 minuutin jälkeen ja leikata sen veitsellä paloihin (esim. 3 x 5). Laita näkkäri vielä takaisin uuniin loppuajaksi.

Katso Kaurainen-siemennäkkäriresepti.

Kaurainen-siemennäkkäri

Mitäpä muuta kuin suolaista ja makeaa laitetaan yhtä aikaa tänä joulun näkkärien päälle. Tein itse trendikkäästi syksyn runsaasta marjasadosta maustettuja puna- ja mustaherukkahyytelöitä. Kaunis hyytelö sopii jouluisten näkkäripalojen päälle yhdessä voimakkaan juuston, esim. sinihomejuuston kanssa. Koristeeksi vielä lempeä lehtipersiljan oksa.

Siemennäkkärit pikkujoulutarjoiluun

Toinen tapa tehdä pieniä suolapaloja on paistaa täyte uunissa yhtä aikaa taikinan kanssa. Tässä sulatetuille Myllyn Paras Torttu- tai Voitaikinaleyille on levitetty huoneenlämpöistä tuorejuustoa. Tuorejuuston päälle on ripoteltu texmex-trendin mukaisesti paprika-chilisilppua ja mausteita. Taikinalevyt kääritään tämän jälkeen rullille ja jokaisesta rullasta leikataan viipaleita, jotka nostetaan leivinpaperoidulle uunipellille tai muffinivuokiin. Sitten nämä vain 225-asteiseen uuniin, keskitasolle ja reilun 10 minuutin jälkeen kiepit ovat kauniin kullankeltaisia ja kypsiä. Katso Chilikiepit ohje.

Chilikiepit

Myös croissantit sopivat hyvin pikkujoulujen viettoon, sillä niistä lähtee jo vähän paremmin nälkä kuin pienistä cocktailpaloista: Katso ohje Pienet juustocroissantit.

Pienet juustocroissantit

Mikäli arvelet vieraiden olevan todella nälkäisiä, etkä jaksa piipertää isoa määrää pieniä leivonnaisia, leivo yksi tai useampi ruokaisa piirakka! Katso Mainio Pikkujoulupiirakan ohje.

Pikkujoulupiirakka

Mikäli tiedät, että mukana on kasvissyöjiä tai jopa vegaaneja, leivo myös trendikäs Härkis-piirakkaa!

Härkis-piirakka

Voit myös valmistaa juuri viimeksi kokeilemani ihan uuden version Härkispiirakasta, jonka nimesin Pikkujoulujen Härkispiirakaksi

Tämä ei ole täysin vegaaninen, mutta maistuva kaikille, jotka haluavat vähentää ajan hengen mukaisesti lihan syöntiä, sillä tämä on nyt suuri trendi ja oiva ilmastoteko.

Härkispiirakan täytteen tekoa

Täytteenä käytin seuraavia raaka-aineita: 1 litra sieniä, 2 punasipulia, iso nippu baby-lehtikaalia, 1 rasia härkistä, 200 g fetajuustoa kuutioina, suolaa, valkopippuria, lehtipersiljaa ja nesteeksi käytin 3 dl pippurikermaa, johon sekoitin 1 munan.

Pikkujoulun härkispiirakka

Joulupiparitaikinasta voi leipoa pikkujouluihin trendikkäästi suolaisenmakeita pipariversioita. Sekoita makeaan piparitaikinaan suolapähkinöitä – makea ja suolainen maku toimivat hyvin yhdessä.

PiparkakkutaikinaLaktoositon Piparitaikina 500 gLaktoositon piparitaikina 1 kg

Vaalea Piparitaikina

Leivonta illanistujaisiin on nopeaa pakastepiparitaikinoista: Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikina on voilla leivottua ja Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikina sopii laktoosittomaan ruokavalioon.

Katso tästä resepti: Suolapähkinäpiparit.

Suolapähkinäpiparit

Hieman enemmän vaivaa on whoopieissa, mutta kun leivot näitä, saat taatusti arvostusta emäntänä. Katso ohje Pipari-whoopiet lakkatäytteellä.

Pipari-whoopiet lakkatäytteellä

Ilman joulutorttuja pikkujoulut eivät ole monen mielestä mitään. Tänä vuonna joulutorttuihin laitetaan maistuva cashewpähkinä-täyte.

Cashew-joulutortut

Taikina:
1                 pkt      Myllyn Paras Torttutaikinalevyjä (500 g)
                               tai Voitaikinalevyjä (500 g)

Täyte:
100             g         ranskankermaa
100             g         cashew-pähkinärouhetta
200             g         paiston kestävää punaista marmeladia

Päälle:
100             g          kirsikoita

Sekoita ranskankerma, rouhitut cashewpähkinät ja marmeladi. Laita jokaisen tortun keskelle 1 rkl täytettä. Halutessasi voit laittaa koristeeksi puolikkaan, punaisen kirsikan. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Sihtaa kypsien torttujen päälle tomusokeria.

Cashew-joulutortut

Juhlavampaan pikkujoulupöytään suklaaherkkujen ystäville sopii Maitosuklaa-jäädyketorttu Nutella-twistillä. Voit valmistaa tämän ajoissa ajan kanssa, sillä torttu säilyy pakasteessa muutaman kuukauden esim. yllätysvieraiden varalta.

Maitosuklaa jäädyketorttu Nutella-twistillä

Mikäli kaipaat ohjetta vaativampaan ruokavalioon suklaisesta tarjottavasta, kurkkaa tämä ohje, joka on leivottu tattarijauhoilla / tummilla jauhoilla ilman vehnää, tummalla sokerilla ja avokadoöljyllä.

Kuppikakut ilman vehnää avokado-suklaamoussella

Kuppikakut ilman vehnää avokado-suklaamoussella

Trendikkäät pikkujouluherkut tuovat piristystä pikkujouluihin, mutta klassikot pitävät aina pintansa.

Herkullisia pikkujoulujuhlia kaikille!

Joulupiparit

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.