Taloudellista ruokaa -pidä joka viikko ”Mitä kaapista löytyy” -kokkauspäivä

kuivatarvikekaapin hylly

Kaappeja avatessa voi huomata löytyvän käyttökuntoisia elintarvikkeita, joita ei ole tullut käytettyä aikoihin. Tällaisia ovat esimerkiksi hyvin säilyvät tuotteet, joiden käyttö unohtuu, koska niiden säilymisestä ei ole niin suurta huolta. Kaapista saattaa löytyä useita erilaisia pastoja, suurimoita ja riisejä, monenlaisia hiutaleita ja jauhoja, pähkinöitä ja siemeniä sekä säilykkeitä ja liuta maustavia aineksia. Myös pakastimeen kertyy helposti ns. vararuokaa, esimerkiksi pakastevihanneksia ja pakastetaikinoita, joiden käyttö unohtuu.

Yksi hyvä tapa on päättää pitää kerran viikossa päivä, jolloin valmistaa ruokaa kaapeista löytyvistä aineksista. Mukaan kannattaa ottaa myös jääkaapin tuotteita, joita ei ole käyttänyt vähään aikaan, mutta jotka ovat vielä syötäviä. Ylipäätään kaiken tuoreen on hyvä kiertää – päiväyksiä kannattaa tarkastella lähes päivittäin. Ensin vanhenevat tuotteet kannattaa nostaa jääkaapin etuosaan ikään kuin tyrkylle. Myös niiden jääkaappituotteiden, jotka eivät pilaannu niin helposti, on hyvä kiertää. Tällaisia ovat mm. munat, juurekset, juustot ja rasvat.

Kaappien kätköistä löytyvien raaka-aineiden käyttö ruokiin vähentää hävikkiä. Myös pakastimen tuotteita tulee muistaa käyttää.  Pyri käyttämään monipuolisesti erilaisia tuotteita. Tarkastele tuotteiden päiväyksiä.

Parasta ennen -päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä. Parasta ennen -merkintä liittyy tuotteen laadullisiin ominaisuuksiin. Näin merkittyjä tuotteita ei kannata heittää automaattisesti pois päiväyksen ylityttyä, vaan aistinvaraisesti arvioida käyttökelpoisuus. Usein tuotteet ovat täysin kunnossa päiväyksen ylittymisen jälkeenkin. Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään helposti pilaantuvissa tuotteissa ja se liittyy käytön turvallisuuteen, toisin kuin parasta ennen -päiväys. Näiden tuotteiden kanssa kannatta olla tarkempi.

Esimerkiksi smoothien joukkoon voi surrauttaa pakastimeen kerättyjä marjoja. Smoothieen käyvät vähän huonomman näköisetkin marjat. Smoothieen uppoavat siis kätevästi parhaan päivänsä nähneet omenat ja banaanit. Katso esimerkiksi Reipas kaurasmoothie -resepti tästä.

Mikäli sinulla onkin kaurahiutaleita vanhempia ruishiutaleita, käytä ne ensin pois. Reseptejä tuunatessa kannattaa valita kaapista ensin vanhimmat tuotteet käyttöön.

Mikäli kaapissa on runsaasti hiutaleita, joita tulisi käyttää pois, keitä niistä puuroa, johon uppoaa kerralla hyvä määrä hiutaleita. Myös leseitä voi upottaa puuron joukkoon, jolloin puuro muuttuu entistä terveellisemmäksi. Mikäli sinulla on lisäksi kuivattuja hedelmiä, kuten viikunoita, aprikooseja tai taateleita, pilko ne ja lisää palat heti puuronesteeseen pehmenemään. Voit tarvittaessa keittää vedessä pelkkiä kuivuneita hedelmäpaloja ennen hiutaleiden lisäämistä. Tee tämä varsinkin silloin, kun kuivatut hedelmät ovat päässeet kuivumaan melko koviksi eli pussi ei olekaan ollut suljettuna kunnolla. Tässä Viikuna-kaurapuuro-reseptissä on käytetty kaurahiutaleita ja -leseitä, mutta myös neljän viljan hiutaleet sopivat reseptiin mainiosti. Katso ohje tästä.

Jos taas pidät enemmän smoothiesta, mutta hiutaleita tulisi saada kulutettua, valmista lusikoitava smoothie kulhoon. Esimerkiksi tähän Punaiseen smoothieen on käytetty Myllyn Paras Pikakaura+Kuitua. Kyseessä on kuitupitoinen pikakaurahiutale, joka valmistetaan ohuista kauranjyvistä ja kauraleseestä. Halutessasi voit korvata tuotteen käyttämällä seoksen tilalla 2/3 kaurahiutaleita ja 1/3 kauraleseitä. Katso ohje tästä. Muuntele ohjetta sinulta löytyvien aineiden mukaan. Löydät kolme muuta lusikoitavaa Värikkäät smoothiet -ideaa videolta.

Jos taasen puuroa tulee keitettyä liikaa, jatkojalosta siitä herkullisia tuoreita sämpylöitä tai maistuvia pannareita. Molempiin saat upotettua kaapista erilaisia jauhoja. Muista, että edes osa jauhoista sisältäisi vehnää, jolloin saat sitkoa ja hyvää rakennetta taikinaan. Tässä Puurosämpylät-ohjeessa on käytetty kaurapuuroa, joka antaa sämpylöille lempeän, aavistuksen pähkinäisen maun. Toki muutkin puurot sopivat. Nesteeksi happoa antamaan sopivat piimä tai jogurtti, mutta mikäli niitä ei ole, voi sämpylät tehdä maitoon, mehuun tai veteen. Erilaiset kaapista löytyvät siemenet antavat vaihtelua, esimerkiksi kurpitsansiemenet ovat kauniita, mutta myös muita siemeniä kannattaa kokeilla. Katso resepti tästä.

Vaihtoehtoisesti sämpylät voi valmistaa helposti ilman vaivausta – no knead. Tällöin kaapista löytyvät jauhot sekoitetaan nopeasti taikinaksi. Sitko syntyy tässä tapauksessa sämpyläjauhojen vehnän sitkoaineiden tekeytyessä vesiympäristössä. Juuren ja taikinan on oltava sopivan löysiä, jotta tämä onnistuu, myös pitkät kohotukset ovat hyväksi. Taikinan voi sekoittaa vaihtoehtoisesti valmiiksi kylmään nesteeseen illalla, laittaa jääkaappiin ja paistaa aamulla tai seuraavana iltana tuoreiksi sämpylöiksi. Katso Superhelpot no knead -sämpylät Myllyn Paras Sämpyläjauhoihin tehtynä tästä. Mikäli kaapissasi on Kaurainen Sämpyläjauhoseosta, voit käyttää sitä tavallisten sämpyläjauhojen tilalla.

Pannariin on kätevä käyttää niin tähteeksi jäänyttä puuroa kuin jauhojakin. Vaihtelua pannariin saa käyttämällä nesteenä kookosmaitoa, jota saattaa myös löytyä monilta säilyketölkkien kätköistä. Kookosmaidolla pannarista syntyy eksoottisen makuinen ja maidoton. Toki halutessasi voit käyttää ohjeeseen tavallista maitoa tai vaikka kaurajuomaa. Vanilja ja kardemumma sopivat oikein hyvin mausteeksi – tähderuoka voi siis olla maistuvaa ja herkullista. Hedelmäpalat ja hillosilmä kruunaavat nämä kätevät herkut. Valitse tähänkin reseptiin juuri ne lisät, mitä on jäljellä. Kurkkaa Annospannarit kaurapuurosta -idea pannariin tästä.

Kun kaipaat ruokaisampaa pannaria ja kaapista löytyy juureksia, jauhoja, piimää tai maitoa ja munia, valmista Juurespannarit. Valitse sitä juuresta, mitä kaapissa on – oikeastaan mitkä tahansa juurekset sopivat: porkkana, bataatti tai peruna, juuriselleri. Myös fenkolia voi lisätä juuresten joukkoon, jos pitää sen mausta. Juurekset kannattaa raastaa taikinaan mahdollisimman karkeaksi raasteeksi, jolloin ne antavat vähän rakennetta taikinaan. Piimä nesteenä tuo mukavan hapokkuuden taikinaan, mutta myös maitoa tai maitojuomaa voi käyttää. Saat vaihtelua, kun valmistat pannarit sydänvuokiin, isoihin tai pieniin. Varsinkin silikonivuoat sopivat hyvin, koska pannari irtoaa niistä helposti. Halutessa leivinpaperia voi laittaa metallisten vuokien tms. piirakkavuokien pohjalle irrotusta helpottamaan. Juurespannarit ovat maistuvia kuumina inkiväärisen hunajan ja yrttisen hapankermavalmisteen kera. Katso ohje tästä.

Munakas on helppo arkiruoka ja siihen voi kätkeä vaikka mitä aineksia, kuten tähteeksi jäänyttä rakettispagettia. Toki voit keittää erikseen kaapista löytyvää pastaa, kuten juuri kertomaani Raketti Spagettia tätä varten. Pastan lisäksi munakkaaseen tuo ruokaisuutta perinteisesti kinkku, mutta yhtä hyvin voi käyttää savukalaa, paistettua kanaa, nyhtökauraa, kasviksia tai juustoa, mikäli niitä on kaapissa. Tarkempi Spagettikinkkumunakas-ohje löytyy tästä.

Pastawokki on kaappiruokaa kätevimmillään. Wokkiin uppoaa kätevästi monenlaiset kaapin kätköistä löytyvät raaka-aineet. Käytä ruokaan pastojen lisäksi pakasteesta löytyviä vihanneksia ja säilykkeitä, esimerkiksi kaprikset tai oliivit käyvät tähän oikein hyvin. Löydät reseptin tästä. Katso myös video ohjeen alta, kuinka tätä pastaruokaa valmistetaan Liv & Learn:in Arjan keittiössä -ohjelmassa.

Tyypillistä kaappiruokaa wokkien ohella ovat pyttipannut. Perinteisin pyttipannu valmistetaan perunapohjaisena, mutta pyttipannu onnistuu vallan mainiosti myös pastaa käyttäen. Valitse kaapista löytyvä pasta ja keitä se pussissa olevan ohjeen mukaan. Voit käyttää pannuun myös jo aiemmasta ruokailusta tähteeksi jäänyttä pastaa. Lisäksi tarvitaan kinkkua, makkaraa tai vastaavaa vegaanista tuotetta sekä sipulia. Suikaloi tai kuutioi ne ja paista nopeasti rasvassa pannulla, mausta mieleiseksi kaapista löytyvillä mausteilla. Vedä pyttipannun ainekset pannun toiseen reunaan ja paista mukaan halutessasi kananmunat. Lisää lopuksi pannulle keitetty (valutettu) pasta kuumentumaan, sekä herkkukurkkua kuutioina, jos sitä kaapista löytyy. Pyttipannuun voi lisätä muutakin kuin herkkukurkkua, melkein mitä vain kaapista löytyy, esimerkiksi oliiveja, kapriksia, juureksia, kaalia jne., katso idea tarkemmin täältä.

Riisistä tai suurimoista valmistuvat risotot, kauratot ja ohratot. Nämä ruoat ovat käteviä ja maukkaita ruokia töiden jälkeen. Erityisesti jauhelihasta tehty jauheliharisotto on monen perheenjäsenen suosikki. Mutta yhtä hyvin risottoon voi jauhelihan tilalla käyttää sitä, mitä kaapista löytyy, kuten kaurajauhista, kanaa, pakastekalaa tai säilykkeitä. Muista ensin riisien kuullotus eli lyhyt kuumennus öljyssä, ja lisää vasta sitten neste päälle. Tästä löytyy Jauheliharisotto-resepti.

Kaura-härkäpapurouheesta syntyy maistuva risoton tyylinen ruoka, jota voi kutsua kauratto-nimellä. Mikäli Kaura-härkäpapurouhetta ei ole, käytä muita suurimoita – esikypsytettyä ohraa tai kauraa. Tähän ruokaan sopivat hyvin kaapista löytyvät punajuuret ja porkkanat. Risoton tapaan neste lisätään kaurattoon pikkuhiljaa kiehuvana. Katso Härkäpapukauratto punajuuresta -resepti tästä.

Täysjyväpasta on hyvä kaappiruoka kuntoilupäivälle. Mitä enemmän kuitua pasta sisältää, sitä pidempään se pitää nälän poissa. Hyviä kuitupitoisia spagetteja ovat Sportti Täysjyväspagetti ja Kaura Raketti Spagetti, mutta myös muut pastamuodot sopivat ruokaan. Lisää pastaan usein kaapista löytyvää tonnikalaa ja pakastimen tai jääkaapin kätköistä paljastuvia värikkäitä vihanneksia. Katso Sporttinen tonnikalaspagetti -ohje tästä.

Pizzan päälle voi kaivaa kaapeista mieluisia päällysteitä ja suunnitella itse idearikkaita pizzoja. ”Kaapin tyhjennys” -pizzailta tuo piristystä arki-iltaan koko perheelle tai kaveriporukalle. Täytevaihtoehtoja voi olla liha tai kana, katkarapu, kasvis ja sieni. Tämän Viljaviikon pizzakestit -linkin takaa voit katsoa ideoita omaan pizzaasi.

Keittoihin voit saada ruokaisuutta lisäämällä kaapista löytyvää pastaa tai suurimoita. Toscanalainen pastakeitto on upea ruoka, jonne uppoavat tomaatti- ja papusäilykkeet, pasta ja kasvikset. Mikäli pakastimessa on taikinoita, leivo niistä grissinejä keiton kanssa. Katso Toscanalainen pastakeitto ja rukiiset grissinit -resepti tästä.

Leivonta on hyödyllinen tapa käyttää jäljelle jäänyt perunamuusi. Tähän rieskaan uppoaa kätevästi 3 dl muusia – tuloksena syntyy kätevästi tuoretta pehmeää rieskaa. Mikäli haluat vaihtelua rieskoihin, voit lisätä taikinaan kaapista löytyviä mausteita, esimerkiksi kuminaa tai anista (1 tl) tai siemeniä (noin 2 rkl). Katso Perunarieskat-ohje tästä.

Toinen tapa valmistaa nopeasti leipää kaapista löytyvistä aineista on tehdä superhelppo teeleipä. Kaurahiutaleiden lisäksi teeleipiin sopivat Neljän Viljan Hiutaleet tai KARU Pikakaura-Ruishiutaleet.

Leivät voivat olla isoja tai pienempiä matalia leipäsiä. Voit myös levittää koko taikinan uunipellille leivinpaperin päälle, jolloin voit jakaa ison rieskan taikinapyörällä neliöiksi tai sektoreihin. Katso helppo Kaurateeleipäset-ohje.

Lehtevät sarvet tai pienet croissantit ovat mainiota tarjottavaa viikonloppuun. Leivonnaiset valmistuvat kätevästi pakastimesta löytyvistä lehtevistä pakastetaikinoista (voitaikina, lehtitaikina ja torttutaikina). Leivo sulatetuista taikinaleivistä pieniä sarvia ja täytä ne erilaisilla tähdejuustoilla. Lehtevät taikinat paistetaan kuumassa uunissa, 225 asteessa, jotta lehtevyys säilyy. Kurkkaa Pienet Juustocroissantit -ohje tästä.

Kätevä ja maistuva tähdejälkiruoka on trifle. Siinä voi kasata lasiin kerroksittain kaikki herkkuainekset, joita kaapista löytyy. Kauraosuuteen sopivat hyvin myslit tai tähteeksi jääneet kaurakeksit. Triflen marjat voivat olla juuri niitä, joita on eniten jäljellä, välttämättä ei siis tarvitse olla lakkoja, vaan herukat tai tähteeksi jääneet hedelmät (pieniksi pilkottuina) toimivat yhtä hyvin. Katso ideaa tästä.

Toinen herkullinen kaappijälkkäri tai -välipala syntyy itse paahdetusta kauramurusta. Jos haluat saada reilusti kuituja, käytä kauramuruun kuitupitoista kaurahiutaletta (esimerkiksi Pikakaura+Kuitu Hiutale), toki myös tavallinen Kaurahiutale sopii. Jos taas haluat rakenteeltaan karkeajakoisempaa crunchya, käytä Iso Kaurahiutaletta, mikäli niitä on kaapissa. Crunchyn kanssa sopivat rahka tai vaniljakastike sekä raikkaat marjat tai hedelmät.  Vaihtele mausteita, esimerkiksi kaneli, vaniljasokeri, inkivääri tai kardemumma tuovat vaihtelua tähän herkkuun. Katso Marjaunelma ja kauramuru -ohje tästä. Katso myös reseptin alta herkun valmistus videolta.

Mikäli kaipaat lisää hävikki-ideoita, katso pari vuotta sitten kirjoittamani Ruokahävikki - ei vain trendi-blogijuttu. Siellä kerrotaan myös tarkemmin kotitalouksien hävikin määrästä.

Resepti-ideat ja jutun on tehnyt Arja Elina Laine Myllyn Paras Oy:lle

 

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.