Ruokaisat juustopiirakat, ratkaisu vierastarjoiluun

Ruokaisia Juustopiirakoita

Ajat muuttuvat, pizza ei ole enää suomalaisten ainoa ruokaisa perjantai-illan murkina, vaan ruokaisat piirakat ovat nousset trendiksi. Mainioita ja hyvin vatsaa täyttäviä piirakoita ovat herkulliset juustopiirakat. Tässä jutussa kerron, miten monipuolisesti erilaiset monipuoliset toimivat erilaisissa suolaisissa ruokaisissa piirakoissa, suolaisenmakeita ja makeita juustopiirasherkkuja unohtamatta. Lukemalla tämän jutun, löydät monta ratkaisua helppoon vierastarjoiluun.

Yksi parhaista ideoista on valmistaa ruokaisaksi alkupalaksi tai kevyeksi iltapalaksi Juustosalaattipiirakka. Paistettu piirakkataikinapohja toimii syötävänä laakeana salaattikulhona. Leivo salaatille taikinasta kuppi reunallisessa laakeassa piirakkavuoassa, paista se sellaisenaan ja täytä jäähtyneenä salaatilla. Ison syötävän salaattikupin voit valmistaa helpoiten Myllyn Paras Ruokapiirakkataikinasta tai Neljän Viljan Ruokapiirakkataikinasta. Kupin voit leipoa ja paistaa ajoissa etukäteen, mutta salaatti kannattaa laittaa kuppiin vasta juuri ennen tarjoilua, jotta kuppi ei kostu liikaa. Yhdestä Myllyn Paras ruokaisasta piirakkataikinasta syntyy 1 iso kulho pyöreään vuokaan ø 25–30 cm, jonka reuna 3–5 cm.

piirakat

Painele sulanut huoneenlämpöinen taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunaan. Halutessasi voit ripotella pohjan päälle juustoraastetta tai siemensekoitusta. Jotta piirakan reunat pysyvät paiston aikana ylhäällä, laita foliosta taikinareunojen päälle suojus puristelemalla folio kiinni vuoan yläreunaan. Tai tee foliosta rulla reunojen eteen. Paista pohjaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 15 minuuttia. Irrota foliot puolessa välissä paistamista, jotta reunat ehtivät saada väriä.

Taikina

Piirakkataikinasta voit leipoa hyvin myös pienempiä annoskuppeja juustosalaatille uunipaiston kestäviin pikkuvuokiin, esim. Teema-vuokiin tai silikoniselle muffinipellille, josta kupit irtoavat hyvin.

Katso ideoita Juustoiseen Feta-salaattipiirakkaan tästä

Salaattipiirakka

Fetajuuston tilalle fetaa täyteläisempi ja maultaan vahvempi juustovaihtoehto on vuohenjuusto. Vuohenjuusto on tuoreena rakenteeltaan kiinteää ja murenevaa sekä maultaan nuorena melko mietoa. Kypsyessään juuston rakenne vähitellen pehmenee ja maku voimistuu. Juuston pintaa peittää hieno valkoinen homekerros. Vuohenjuusto sopii kuumenettavaksi tai sellaisenaan juustotarjottimelle sekä salaatteihin.

Vuohenjuusto-salaattipiirakka

Feta- ja vuohenjuusto sopivat muihinkin kuin salaattipiirakkaan. Feta on hyvänmakuista myös uunissa paistamisen jälkeen. Esimerkiksi porkkana ja feta ovat jännittävä yhdistelmä makeaa ja suolaista. Moni on ihastunut tähän Porkkana-fetajuustopiirakkaan, sillä se on kevyt ja kuitenkin maistuva. Piirakkaa leivottaessa pohja kannatta esikypsentää ja lisätä täyte vasta puolikypsälle pohjalle ja paistaa sen jälkeen kypsäksi.

Katso resepti tästä.

Porkkana-fetajuustopiirakka

Toinen mainio makupari fetajuustolle on aurinkokuivattu tomaatti. Tiesitkö, että fetajuuston juuret ulottuvat aina antiikin Kreikkaan, 1800-luvulle asti fetaa valmistivat peloponnesoslaiset maanviljelijät ja paimenet. Sen jälkeen fetan tuotanto levisi Balkanin niemimaan kautta tänne pohjoiseen. Fetasta tuli alkuperältään suojattu juusto vasta vuonna 2002. Vuodesta 2007 lähtien fetaa on saanut valmistaa vain Kreikassa lampaan- tai vuohenmaidosta. Alkuperäsuojauksen vuoksi muualla kuin Kreikassa valmistettua fetaa vastaavaa juustoa kutsutaan nykyisin salaattijuustoksi.

Katso mainio Aurinkoinen tomaatti-fetapiiras -resepti tästä.

Aurinkoinen tomaatti-fetapiiras

Vuohenjuustosta leivot kauniin keväisen piirakan vihreän parsan kanssa. Valmista piirakalle lehtevä pohja Myllyn Paras Iso Lehtitaikinasta. Katso ohje näyttävään Parsapiirakka vuohenjuustolla-reseptiin tästä.

Parsapiirakka vuohenjuustolla

Valmiit piirakkataikinat ovat todella käteviä käyttää piirakoiden leivonnassa, sillä riittää, että ottaa vain taikinan sulamaan pakastimesta. Toisaalta piirakkapohjan leipominen itse on hyvin yksinkertaista: tarvitset vain jauhoja, suolaa, sokeria tai siirappia, rasvaa ja yhden munan. Vaihtelua ja kuitupitoisemman taikinan saat käyttämällä erilaisia jauhoja kuten ruis-, ohra- tai tattarijauhoja tai lisäämällä taikinaan hiukan leseitä tai hiutaleita. Tarvittaessa saat gluteenittoman piirakan käyttämällä gluteenittomia jauhoja. Rasvaksi sopii maistuva voi tai moneen erikoisruokavalioon paremmin sopiva kasvismargariini. Lisää rasva piirakkataikinaan huoneenlämpöisenä. Ainekset vain sekoitetaan, taikinan vaivausta ei tarvita, sillä piirakkapohjaan ei tarvita sitkoa. Itse tehtyä piirakkapohjaa voi käyttää vallan mainiosti tässä jutussa kerrottuihin suolaisiin juustopiirakoihin. Katso helppo Piirakkataikinan perusohje tästä.

Suolainen piirakkataikina

Yksi klassisimmista juustopiirakoista on Quiche Lorraine eli Ranskalainen juustopiirakka, jonka yleisimmässä muodossa on runsaan juustomäärän lisäksi kinkkua. Itse asiassa alkuperäiseen reseptiin ei yllättäen kuulunut lainkaan juusto, vaan siinä käytettiin pekonia. Piirakka on muuttunut vuosien varrella ja se saanut monia erilaisia makuja täytteeksi. Reseptin voi halutessaan valmistaa vaikkapa kalalla tai kanalla.

Näin on suunnittelemaani Ranskalainen juustopiirakka -reseptiä kehuttu Myllyn Paras verkkosivuilla: ”Tämä vaan on yksi parhaista resepteistä! Kaikki sukulaiseni ovat kehuneet sitä ja tilanneet tekemään lisää.” Katso klassinen resepti tästä

Ranskalainen kinkku-juustopiirakka

Suomalainen vaihtoehto ranskalaistyyppiselle juustopiirakalle on Suppilovahvero-riistapiiras.

Pohja on leivottu runsaskuituiseen Myllyn Paras Ruis-Kaura Piirakkataikinaan, jossa ruis ja kaura antavat herkullista makua taikinaan. Täysjyväviljojen maku sopii mainiosti täytteen sienien, riistan ja Emmental-juuston makuun.

Poimi täyteläinen Suomi-piirakan resepti täältä.

Suppilovahvero-riistapiiras

Suosituimpia juustoja piirakoissa ovat sinihomejuustot. Murukoloinen ja voimakasarominen Aura-juusto sopii mainiosti suomalaisten piirakkaraaka-aineiden pariksi. Perinteinen happamansuolainen Aura-juusto kypsyy 6 viikkoa. Mitä enemmän juusto saa kypsyä, sitä pyöreämmäksi, pehmeämmäksi ja voimakkaammaksi maku muuttuu. Mikäli haluat enemmän makua, valitse aromikkaampi Valio Aura Gold -sinihomejuustoversio, jonka vahva maku syntyy 12 viikon kypsytyksen aikana. Sinihomejuusto antaa herkullisen maun suolaisiin leivonnaisiin, mutta sopii myös makeiden leivonnaisten makupariksi.

Makea punajuuri ja sinihomejuusto rukiisella pohjalla ovat lyömätön makukombinaatio. Tässä on Rukiisen punajuuri-sinihomejuustopiirakan resepti.

Punajuuripiirakka

Katso myös valmistusvideo, jossa esiintyvät Arja Elina Laine ja Huomenta Suomen Eva Kela. (linkki em. MP reseptilinkin sisässä)

Toisen herkullisen sinihomejuustopiirakan reseptin löydät tästä: Lehtikaali-sinihomejuustopiirakka.

Lehtikaali-sinihomejuustopiirakka

Italialainen lempeänmakuinen Ricotta on herkullista piirakoiden täytteissä. Ricotta on italialainen lehmän- tai vuohenmaidon herasta valmistettava tuorejuusto tai itseasiassa heravalmiste. Ricotta syntyy mozzarellan valmistuksen sivutuotteena. Nimikin - ricotta eli ”uudelleen keitetty” - viittaa tähän. Ricotan voi paistaa tai sen voi lisätä piirakan päälle ranskankerman kanssa tuoreeltaan.

Tässä Rukiinen Kasvis-juustopiirakka-resepti.

Rukiinen kasvis-juustopiirakka

Kevättä odoteltaessa kannatta muistaa tämä suosittu Nokkos-ricottapiirakka -resepti, johon sopivat ensimmäiset nokkoset tai muut syötävät luonnonyrtit. Valmista se kätevästi Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaan tai suolaiseen Pyöreään Piirakkataikinaa. Tästä löytyy ohje keväiselle tarjottavalle.

Nokkos-ricottapiirakka

Kasvisten käyttö pääruokien raaka-aineena on nyt trendikästä. Niinpä kasvisten käytöstä toivotaan entistä enemmän monipuolisia ohjeita. Osa haluaa kokonaan vegaaniin ruokavalioon sopivia reseptejä, mutta monille riittää, että punainen liha korvataan muilla proteiinipitoisilla valmisteilla. Koska tässä jutussa olen keskittynyt juustopiirakoihin, pitää vegaanisessa piirakassa korvata juusto kasvisrasvajuustovalmisteella. Näiden kehitys käy tällä hetkellä runsasta. Vielä kasvirasvajuustoilla ei päästä ihan samaan laatuun, eikä varsinkaan makuun, kuin lehmän- tai vuohenmaitojuustoilla.

Katso tästä resepti Parsakaalipiirakalle, jonka olen leiponut käytättäen Härkistä, kaurakermaa ja vegaanisia kuorrutteisiin sopivaa kasvirasvajuustoa, Violife-pizzajuustoa.

Juustopiirakka voi olla makean suolainen kombinaatio, jolloin se toimii hyvin jälkiruokana. Esimerkiksi brie-juusto sopii hyvin tällaisiin yhdistelmiin. Brie-juustot ovat ryhmä alun perin ranskalaisia kypsytettyjä pehmeitä juustoja, jotka ovat peräisin Brien seudulta. Tyypillinen brie valmistetaan lieriönmuotoiseen muottiin, joka on halkaisijaltaan 18–35 cm ja paksuudeltaan 3–4 cm. Brien kuori on homeen muodostaman valkoisen nukan peittämä. Kuori homeineen on tarkoitettu syötäväksi. Juustomassa on kermanväristä ja pehmeää, kypsässä juustossa usein jopa valuvaa. Maku ja tuoksu vaihtelevat miedosta melko voimakkaaseen, maussa on aavistus herkkusientä ja pähkinää. Kokonainen pyöreä juustokiekko koristaa juhlapöydän aivan sellaisenaankin. Taikinakuoressa uunissa paistettuna brie-kiekosta tulee superherkkua. Ruokakulttuurin muuttuessa ekologisemmaksi monista juustoista on alettu valmistaa luomuversioita, niin myös briestä. Tämän kehittelemäni ohjeen olenkin testannut luomu-briejuustolla: Voitaikinaan leivottu briejuusto uunipaahdetulla vadelma-karpalokastikkeella

Kun halutaan nauttia makeasta ja voisi sanoa jopa ruokaisasta, no ainakin vatsaa hyvin ja herkullisesti täyttävästä jälkiruoasta, on juustokakku se suosituin makea juustopiirakka. Suklaajuustokakku on yksi suosituimpia juustokakkuja. Mielestäni tumma suklaa ja hennosti hapan tuorejuusto sopivat makupareina todella hyvin yhteen. Tämä suosittu suklaapohjainen juustokakku vie kahvin ystävän kielen mennessään! Tässä resepti Irish coffee suklaajuustokakulle.

Irish coffee juustokakku

Juustokakku voidaan valmistaa kahdella eri menetelmällä, molemmissa tavoissa irtopohjavuoka on kätevin. Suklaajuustokakussa tuorejuustotäyte on hyydytetty liivatteella. Toinen tapa on paistaa tuorejuustotäyte. Tässä Amerikkalainen juustokakkupiirakka mustikoilla -reseptissä juustokakku on tehty niin eli tuorejuusto on paistettu. Juustoksi suosittelen tähän juustokakkuun Philadelphia-tuorejuustoa, jolla on juuret New Yorkissa ja juuri oikea maku tähän juustokakkuun.

Juustokakun pohjan valmistukseen on monta tapaa. Voit laittaa Myllyn Paras Pyöreää Kauramurotaikinaa vuoan pohjalle ja rakentaa juustokakun sen päälle, jolloin kakkupohjasta tulee tukevin. Jos taas haluat perinteisemmän murumaisen juustokakun pohjan, sekoita keksinmuruista ja rasvasta paksu massa, jonka painelet vuoan pohjaan. Voit toki paistaa pakastekauramurotaikinan isona levynä, murustaa sen kypsänä ja sekoittaa murut rasvan kanssa ja painella seoksen vuoan pohjalle.

Kesän mustikkasatoa odoteltaessa, voit valmistaa tämän herkkukakun viime kauden pakastemustikoista.

Amerikkalainen juustokakku piirakka

Onnistuneita juustopiirakoita ja mukavia hetkiä niiden nautiskeluun!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.