Runsaasti ideoita suolaisiksi alkupaloiksi

Piirakat alkupalaksi

Runsaasti ideoita suolaisiksi alkupaloiksi

Herkulliset alkupalat tekevät ateriasta juhlavamman, ne herättävät tai jopa kiihottavat ruokahalua ja toki myös täyttävät vatsaa. Tosin alkupalojen koosta voidaan olla kahta mieltä. Toisten mielestä alkupala on vain hyvin pieni pala, joka saa vain nälän heräämään. Toisten mielestä alkupalan pitää jo vähän täyttää vatsaa, jotta jaksaa odottaa pääruoan valmistumista.

Alkupalat ovat monesti kylmiä, jolloin ne voidaan valmistaa hyvissä ajoin, mutta yhtä hyvin alkupalat voivat olla lämpimiä. Eritoten talvella lämmin alkupala, esimerkiksi pieni piiras tai keitto tekee hyvää. Kesällä taas raikkaampi vaihtoehto, kuten salaatti ja pieni leipä, bruschettat tai muut pienet palat ovat usein riittäviä. Mikäli kyseessä on teema, vaikkapa italialainen ruoka, alkupalat antavat viitteitä siitä, mitä on odotettavissa. Alkupaloja suunnitellessa kannattaa muutenkin huomioida, että ne sulautuvat pääruuan kanssa harmoniseksi kokonaisuudeksi. Huomioi myös aina ruokailijoiden erityisruokavaliot ja muista kysyä tämä etukäteen. Alkupalojen ulkonäköön kannattaa kiinnittää huomiota, sillä kaunis koristelu on se, joka nousee varsinkin aterian alussa puheenaiheeksi.

Ravintolassa ruokalistoja selatessa alkupalat merkitsevät paljon. Hyvässä menussa on pääruoan lisäksi vähintään maistuva alkupala ja kokonaisuuteen sopiva herkullinen jälkiruoka. Alkupaloja voi olla tarjolla kerralla useitakin. Seisovana pöytänä voi olla runsas alkupalapöytä tai cocktailpöytä. Koko ateriakin voidaan hoitaa pelkillä alkupaloilla. Yleensä alkupalalle valitaan sille sopiva juoma, esimerkiksi viini, erikseen juuri alkupalan kanssa sopivaksi.

Monissa maissa, etenkin Välimeren maissa pöytä saattaa notkua erilaisia alkupaloiksi luokiteltavia herkkuja. Italiassa erilaiset alkupalat kulkevat nimellä ”antipasti” ja niitä voi olla tarjolla montaa lajia kerralla. Espanjassa alkupaloihin kuuluvat ”tapakset” ja niitä voidaan nauttia myös pelkästään kuumana kesäpäivänä esimerkiksi oluen kanssa. Kreikassa ja Lähi-idän maissa alkupalapöytä kulkee nimellä ”meze”. Myös Venäjällä runsas alkuruokatarjoilu – ”zakuska” – on yleinen.

Lehtevistä taikinalevyistä on kätevää valmistaa iso määrä maistuvia alkupaloja. Taikinalevyt paistetaan pieninä paloina, neliöinä tai halutuissa muodoissa ja täytetään jäähtyneinä. Näin valmistuvat esimerkiksi herkulliset Mozzarella-tomaattipalat, joita varten vähän sulaneista taikinalevyistä otetaan pienellä pyöreällä muotilla pyörylöitä. Ne voidellaan ja pinnalle ripotellaan unikonsiemeniä. Pikku paloja paistetaan 225-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia kauniin ruskeiksi. Mozzarella-aurinkokuivattu tomaatti - artisokansydän täyteidean ja koko reseptin voit kurkata täältä.

Samaan alkupalatarjoiluun sopivat mainiosti Savuporo-ruispiiraset, jotka voidaan tarjota lämpiminä tai kylminä. Voit tehdä piirasiin tulevan ruistaikinan itse tai voit käyttää pohjiin suolaista pyöreää piirakkataikinaa. Se kaulitaan ohuemmaksi ja taikinasta otetaan pyöreällä muotilla paloja, joilla vuorataan pienet piirasvuoat. Kypsät piiraset kannattaa koristella kauniisti yrteillä. Herkullinen resepti löytyy tästä.

Lehtevästä taikinasta syntyy kätevästi sydänmuottia käyttäen cocktailsydämiä. Valitse kokonaisuuteen sopiva juustotäyte, jonka makuna voi olla esimerkiksi valkosipuli, aurinkokuivattu tomaatti, pippuri tai yrtti. Voit valmistaa useampia erilaisia täytemakuja samalla ohjeella. Käytä erilaisia pintakoristeita eri makuihin, jotta erotat ne. Nämä Juustosydämet toimivat jopa tuulihattujen sijaan juhlissa. Katso ohje tästä.

Mikäli jaksat nähdä vaivaa, valmista tuulihattuja. Juhlava parsamousse on hurmaava täyte suolaisiin tuulihattuihin. Tärkeää tuulihattujen valmistuksessa on saada ne kohoamaan muhkeiksi. Tätä varten taikina tulee valmistaa tarkasti, eritoten munat tulee vaahdottaa erityisen huolellisesti Uuniluukkua ei saa missään nimessä avata paiston aikana, jotta tuulihatut eivät lätsähdä. Voit leipoa tuulihatut etukäteen, jopa edellisenä päivänä. Täytä ne vasta juuri ennen tarjoilua. Katso Tuulihatut parsatäytteellä -resepti tästä.

Helpommalla pääset, kun leikkaat aina yhden taikinalevyn teräväällä veitsellä ruudukoksi 2 x 4 – saat aina yhdestä levystä 8 suupalaa. Näin muutamasta taikinapalsta syntyy runsaasti alkupaloja. Hyödynnä tätä helppoa tapaa vaikkapa Pikantit juustoleivokset -reseptiin. Ideassa kohtaavat suolainen mozzarella- tai fetajuusto ranskankermaan yhdistettynä ja aromikas makea aprikoosimarmeladi. Katso ohje tästä.

Oma suosikkini suolaisen ja makean yhdistämiseen on klassisesti brie ja viikuna. Tätä ideaa olen käyttänyt Viikuna-valkohomejuusto Cocktailpalat -reseptissä. Siinä taikinalevy leikataan ruudukoksi (2 x 4), pinta voidellaan munalla ja sille ripotellaan unikon- tai fenkolinsiemeniä koristeeksi ennen paistamista lehteviksi paloiksi. Toki voit ottaa taikinalevystä muoteilla erimuotoisia paloja: kuita, tähtiä, sydämiä jne. Näidenkin herkkupalojen täyttö tapahtuu kypsänä juuri ennen tarjoilua halkaisemalla palat. Löydät myös videon cocktailpalojen valmistukseen tämän linkin ohjeen lopusta.

Lehtevistä taikinalevyistä, Myllyn Paras Voi-, Torttu- tai Lehtitaikinalevyistä leivot lämpiminä tarjottavia alkupaloja. Täytteeksi sopivat vahvat juustot, liha- ja kalaleikkeleet, kasvikset, mausteet ja yrtit. Esimerkiksi suolaiset briochit toimivat mainiosti alkupaloina. Erilaisiin uuninkestäviin minikippoihin tehtynä saat briocheihin näyttävyyttä ja herkut pysyvät lämpiminä tarjoiltaessa. Jos niitä ei ole, on kätevää valmistaa alkupalat muffinipellillä. Löydät tästä reseptin Mini-juustobriochit.

Suomalaisen kalapääruoan alkuun sopii hyvin savuporoa sisältävä alkupala: Savuporo Briochit. Tämä lihainen vaihtoehto valmistuu kuten edellä, katso tarkemmin tästä.

Suolaiset kampapasteijat ovat helppoja valmistaa ja ne ovat näyttäviä ruokaisia alkupaloja. Pasteijoiden koko vaikuttaa niiden ruokaisuuteen. Leikkaa Myllyn Paras Voi- tai Torttutaikinalevyt neliöiksi, voitele neliöt pestokastikkeella ja laita jokaisen neliön päälle kalkkuna- ja juustoviipale. Taita neliö kahtia suorakaiteeksi, johon leikkaat kamman piikkien viillot. Helppoa, eikö vain? Katso ohje tästä.

Lihaa sisältävän pääruoan alkupalaksi sopivat hyvin Lohikiekot. Tekemässäni reseptissä on käytetty Myllyn Paras Isoa Lehtitaikinalevyä, jonka sulamisaika noin 1½ tuntia huoneenlämmössä. Sulanut lehtitaikinalevy kaulitaan noin puolta ohuemmaksi, jolloin saat ison levyn, jolle täytteet levitetään. Sen jälkeen täytetty levy kääritään rullalle ja leikataan noin 1 cm:n levyisiksi viipaleiksi. Reseptin löydät tästä.

Samaan tyyliin toimivat alkupalana Mausteiset kiepit. Mausteita vaihtamalla loihdit näistä alkupaloja erilaisiin ruokiin sopiviksi. Basilikaa tai oreganoa voi käyttää tomaatin sekä muiden kasvisten sekä jauhelihatäytteen kanssa, esimerkiksi italialaisen ruoan kanssa. Chilijauhe tai cayennepippuri sopivat aterioille, joissa on voimakkaita makuja, esimerkiksi latinalaiseen tai aasialaiseen menuseen. Inkivääri tai juustokumina sopivat vaikkapa intialaisen ruoan kanssa. Pippurit ovat yleismausteita, joita on vahvuudeltaan erilaisia ja jotka sopivat monien makuun. Pienellä pippurimäärällä mietoa pippuria syntyy mahdollisimman monille maistuvia ruokia. Toisaalta kunnon pippurisuudella saa aikaan ruokia vahvojen mausteiden ystäville. Katso perusohje tästä.

Isommalle porukalle kannattaa valmistaa kerralla pellillinen alkupaloja. Tällaisen idean löydät esimerkiksi Lihapiirakkaa pellillinen -reseptistä. Valmista ensin taikinasta pohjalevy, laita sille täyte ja tee toisesta paketillisesta taikinaa kansi piirakalle. Tässä jauhelihapiirakassa ruokaisuutta lisäävät ohrasuurimot. Leikkaa kypsä piirakka sopiviksi alkupaloiksi. Ne voivat olla kooltaan ihan pieniä tai melko isoja, muu menu vaikuttaa annosten kokoon.

Toinen vaihtoehto on valmistaa Pellillinen lohipiirakkaa. Se sopii eritoten lihaa sisältävän pääruoan alkupalaksi. Tässä piirakan päälle on aseteltu taikinanauhat kauniisti vinottain ruudukoksi, ja nauhat on voideltu munalla ennen paistamista uunissa. Näin piirakalle saadaan kaunis ulkonäkö. Toki tämä koristelu näkyy myös piiraspaloissa, jotka leikataan kypsästä piirakasta haluttuun kokoon. Katso idea tästä.

Myllyn Paras -reseptihausta löydät lisää herkullisten piirakoiden ohjeita, jotka sopivat alkupalaksi.

Juhlavat alkupalat syntyvät Myllyn Paras Filotaikinasta. Yhdessä filotaikinapakkauksessa on noin 12 ohuen ohutta taikina-arkkia, jotka kannattaa käyttää kerralla, sillä sulanutta taikinaa ei voi enää pakastaa uudelleen. Ota filotaikina vuorokautta ennen käyttöä jääkaappiin sulamaan. Leivo taikina jääkaappikylmänä, jolloin filotaikina pysyy paremmin kosteana. Huoneenlämpöisenä taikina kuivuu nopeammin. Leivottaessa filotaikina ei saa kuivua, voit pitää arkkien päällä kevyesti kostutettua (ei märkää) liinaa tai pakkauksessa olevaa muovikalvoa. Kirkastettu voi on parasta taikinakerrosten penslaukseen, mutta se onnistuu myös hyvin oliiviöljyllä tai tavallisella voisulalla.

Syksyllä ja miksei muuhunkin vuodenaikaan alkupalaksi sopii sienistruudeli. Struudeli on klassikko, jonka valmistamiseen sopivat mainiosti lehdenohuet filotaikinalevyt. Herkullisia struudelisieniä ovat ohutmaltoiset sienet, kuten kantarellit, herkkusienet, siitakesienet tai suppilovahverot. Käytä struudeliin tulevat sienet ensin pannulla, jotta niistä haihtuu neste pois. Katso tarkempi ohje tästä.

Filotaikinasta valmistat muitakin näyttäviä alkupaloja, jossa kuoren rapea rakenne on hienostunut pehmeän täytteen kanssa. Pinaatti-filotaikinanyytit aloittavat ruokailun näyttävästi. Nämä nyytit valmistuvat kätevästi muffinipellin koloissa, jotka toimivat nyyteille leivosvuokina, katso ohje tarkemmin tästä.

Seuraava alkupalaidea sopii eritoten keväälle. Kääräise parsat filotaikinaan, jolloin syntyy näyttävät alkupalat. Valmista alkupaloja 1–3 kpl jokaiselle. Ohuenohuen filotaikinan tulee pysyä kosteana (kostean liinan alla) ja sitä tulee rullata varovaisesti, jottei se pääse rikkoontumaan. Parsaa ja vuohenjuustoa Filotaikinassa -ohjeen nappaat tästä.

Salaattiannokset toimivat hyvin alkupaloina. Voit tarjota niitä sellaisenaan pienille lautasille aseteltuna, kauniisti salaatin aineilla tai yrteillä koristeltuna. Balsamicolla teet kauniit tummat koristeraidat annosten päälle. Alkupalojen kanssa voit tarjota itseleivottua tai valmiina ostettua tuoretta patonkia. Tuoksuva Kaura-porkkanapatonki -herättää varmasti keskustelua heti ruokailun alussa.

Saat salaatin näyttäväksi alkupalaksi, kun annostelet salaatin tartalettien sisään. Leivo tartalettit Myllyn Paras Pyöreästä Piirakkataikinasta, joka sopii suolaiseen leivontaan. Jaa taikina paloiksi ja painele mataliin pieniin piirasvuokiin. Paista tartalettien pohjat etukäteen ja täytä vähän ennen tarjoilua. Valmiiksi täytetyt tartaletit kestävät hyvinä muutaman tunnin viileässä ennen tarjoilua.

Tartalettien pohjille on tässä lisätty tuorejuusta antamaan makua. Katso Parsatartaletit-resepti tästä. Syötävät ruiskupit halloumi-avokadosalaatilla on valmistettu samaan tyyliin kuin edellä. Pyöreästä Myllyn Paras Ruis-Kaura Piirakkataikinasta on leivottu ekologiset, siis syötävät yksilölliset kupit jokaiselle salaattiannokselle. Paistoastioiksi sopivat tartalettivuokien lisäksi uunin kestävät pienet astiat, erilaiset silikoni- tai folioannosvuoat tai isot muffinivuoat. Keitetyt Riisi+Ohra-suurimot tuovat ruokaisan ja taloudellisen osan näihin alkupaloihin. Katso ohje tästä.

Maistuvat salaattiannokset syntyvät helposti Täysjyvä Raketti Spagetista, mansikoista ja pienistä mozzarellajuustopalloista sekä rucolasta. Raketti Spagetti -mansikkasalaatti sopii eritoten kesäisen menun alkupalaksi. Salaatinkastike on suunniteltu makuun sopivaksi ja raikkaaksi, mukana on kermaviiliä, mansikkasurvosta ja chilipippuria – eri pippureilla saat erilaista luonnetta ruokaan. Reseptin löydät tästä.

Pieni annos keittoa sopii upeasti talviseen menuseen. Huokea ja maistuva keitto syntyy juureksista tai kurpitsasta soseuttamalla ja maustamalla teemaan sopivaksi. Myskikurpitsa-sosekeitto syntyy nimensä mukaisesti myskikurpitsasta, mukana on myös sipulia ja mausteena on ripaus lämmittävää chiliä. Smetana- tai ranskankermatilkka kruunaa annoksen. Keiton kanssa voit tarjota pieniä ruiskeksejä tai ruistikkuja. Katso sosekeiton ohje tästä ja ruisgrissinien ohje tästä.

Pastasta voit loihtia maistuvien pääruokien lisäksi pieniä alkupaloja. Esimerkiksi Kaurapastalla täytetyt kesäkurpitsat ovat sellaisia. Voit keittää pastat tätä varten tai käyttää tähteeksi jäänyttä kauramakaronia. Koverra leveät kesäkurpitsaviipaleet, niin saat kuppeja, joihin voi lusikoida täytettä sisään. Nopea paisto uunissa riittää. Samalla tavalla voit valmistaa myös kesäkurpitsaveneitä, niitä varten kesäkurpitsat halkaistaan pitkittäin ja täytetään samoin kuin tässä ohjeessa. Katso ohje tästä.

Cannellonit, esikeitetyt ja täytetyt putket toimivat yksittäin tai kaksittain myös alkupaloina vaikkapa italialaisessa menussa. Tosin pasta on yleisemmin Italiassa menun väliruokana, jolloin sen paikka on alkupalan ja pääruoan välissä. Täytteeksi sopii esimerkiksi porkkana- tai punajuuritäyte juuston kanssa. Itse valitsisin porkkanan kanssa valkohomejuuston ja punajuuren kanssa sinihomejuuston. Homejuusto-Kasvis Cannellonit löytyy tästä.

Alkupaloina toimivat myös pienet leipäannokset. Tein tänä vuonna kirjan nimeltä LEIPÄ /Readme 2020. Siitä löytyy monipuolisesti leipäreseptejä ja ideoita leivän käyttöön, joista todella moni sopii myös alkupaloiksi.

Olenpa tehnyt leivästä myös sushin tyyppisiä pieniä alkupaloja. Tämän Leipäsushit-reseptin löydät Myllyn Parhaan runsaiden reseptien joukosta, tästä.

Tässä ohjeessa sushit on tehty vuokaleipään, jossa täytteenä ovat melko perinteiset sushitäytteet. Pari kappaletta tällaista leipäsushia ruokailijaa kohden on mainio alkupala, jolla yllätät ruokailijat.

Vielä yksi alkupalaohje, jonka jo tämän blogini alussa lupasin! Myös se on valmistettu leivästä, kyseessä on iki-ihana Bruschetta – paahdettu leipäviipale, joka tarjoillaan oliiviöljyn ja tomaattisalsan tai vastaavan kanssa alkuruokana. Täytteitä voi varioida vuodenaikojen mukaan, bruschettan päällä voi olla muutakin kuin tomaattisalsaa, muun muassa parsaa, mansikkaa, kirsikkaa, luumua, punajuurta, sieniä, juustoja ja salaatteja sekä toki leikkeleitä. Voit leipoa bruschettojen leipäpohjaksi itse Ciabattan Bruschetta-linkin takaa löytyvän leipäohjeen mukaisesti tai käyttää valmista ciabattaa, maalaisleipää tai patonkia. Tässä ohjeessa täytteet saavat olla tuoreena bruschettan päällä, mutta vuohenjuustoviipaleet voi kevyesti paahtaa leipien kanssa. Katso ohje tästä.

Koko ruokailu voi pohjautua pelkästään erilaisiin alkupaloihin. Yhdistele niitä luovuutta käyttäen. Valmista näille yksi tai jopa useampi herkullinen jälkiruoka - näin syntyy oma ”risteilybuffet” – korona-aikaan kotona. Voit koota sen vaikkapa tämän blogijutun alkupaloista.

Herkullisia hetkiä!

Resepti-ideat ja jutun on tehnyt Arja Elina Laine Myllyn Paras Oy:lle

 

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.