Nyt kokkaillaan tuoreista syksyn kasviksista uunissa paahdettu proteiinipitoinen ruokaisa salaatti

ruokailu, Uunissa paahdettu proteiinipitoinen ruokaisa salaatti

Syksyn tullen on mukava syödä salaatti vaihteeksi lämpimänä. Melkein mitkä tahansa salaattiainekset voi hyvin paahtaa uunissa. Ruokaisuutta salattiin saa, kun siihen lisää suurimoita, rouheita, pastaa tai perunaa. Mikäli edellä mainittuja on jäänyt tähteeksi, ne voi hyvin lisätä uuniin salaattiainesten kanssa paahtumaan.

Lämmin uunipaahdettu salaatti

Tässä blogijutussa paljastan lämpimän paahdetun ruokaisan reseptin proteiinipitoiselle salaatille, jossa ruokaisuutta lisää uusi Myllyn Paras Kaura-härkäpapurouhe. Tuote valmistetaan täysjyväkaurasta ja härkäpapurouheesta. Rouheseos sisältää 17,1 g /100 g valkuaista. Tarkemmat ravintoarvot löydät täältä.Kaura-härkäpapurouheJutun lopussa on vinkkejä muille lämpimille salaateille. Muista tsekata vinkit varsinkin, jos grilli on vielä esillä tai haluat käyttää salaattiin tähdepastaa. Vinkeissä kerrotaan ohje myös pienille syötäville salaattikupeille.

Hyvä perusta uunipaahdetulle salaatille on kaali; joko lehtikaali tai rapea varhaiskaali. Uunissa paahdettuna kaalit ovat vatsaystävällisempiä kypsentämisen jälkeen kuin jos kaalit olisivat raakana salaatissa. Itse valitsin salaattiin lehtikaalin, koska olen sitä kasvattanut tänäkin vuonna lavakauluksessa. Lehtikaalia on helppo kasvattaa itse, tosin se vaatii vettä, joka tarkoittaa tänä hellekesänä runsasta kastelua.

Lehtikaali

Juurekset sopivat hyvin lastuina lämpimään salaattiin, jolloin niiden kypsymiseen ei mene turhan pitkää aikaa. Juurekset on kätevä suikaloida siihen sopivalla suikaloijalla tai yksinkertaisemmin kuorimaveitsellä. Tässä käytin salaattiin porkkanaa, mutta mainioita ovat syksymmällä punajuuri, raitajuuri ja keltajuuri.

Porkkanasta lastuja

Lämpimään salaattiin kannattaa lisätä aineita, joiden syötävyys paranee uunissa paahdettuna, esimerkiksi sipulit ja valkosipuli ovat paahdettuina miedomman makuisia. Tähän salaattiin valitsin kaunista väriä tuovan punasipulin ja vähän valkosipulia makua voimistamaan.

Punasipuli

Ruokaisuutta ja proteiinipitoisuutta saat salaattiin keittämällä siihen Kaura-härkäpapurouhetta. Rouhe kypsyy kiehuvassa vedessä 20 minuutissa. Tarkempi keitto-ohje löytyy pakkauksesta. Valuta kypsästä rouheesta vesi pois lävikössä. Voit keittää rouhetta juuri salaattia varten, mutta salaattiin voi käyttää myös tähteeksi jäänyttä lisukkeeksi keitettyä kaura-härkäpapurouhetta.

Kaura-härkäpapurouhe keitettynä

Lämpimään syksyiseen salattiin sopivat hyvin erilaiset kurpitsaviipaleet, alkusyksystä tätä kirjoittaessani parhaiten on saatavilla kesäkurpitsaa. Kurkku ei sen sijaan sovi kovin hyvin lämpimään salaattiin. Muita hyviä aineita ovat paprika tai tomaatti, jotka antavat väriä salaatille ja joiden maku pehmenee mukavasti uunissa paahdettaessa. Myös herneenpalot sopivat hyvin mukaan.

Paprikaa, kesäkurpitsaa ja herneenpalkoja

Vielä lisää proteiinia uunisalaattiin saat juustoilla, kala- tai kanapaloilla. Niitä ei ole välttämätöntä käyttää tähän salaattiin, koska Kaura-härkäpapurouheen ravintoarvo on niin hyvä. Mikäli kuitenkin haluat näitä käyttää, kypsennä kala tai kana etukäteen tai lisää ne tähteeksi jääneinä edelliseltä aterialta. Erilaiset juuston loput sopivat hyvin lisättäväksi ihan lopuksi uuniin salaatin joukkoon.

Oreganoa ja fetaa

Uunisalaatti valmistetaan yksinkertaisesti levittämällä ainekset laakeaan uunivuokaan tai -pellille.

Uunisalaattiainekset uunivuoassa

Aineksia paahdetaan melko kuumassa 225-asteisessa uunissa 5–10 minuuttia aineksista riippuen.

Paahdetut uunisalaattiainekset

Paahdettu uunisalaatti kannattaa laittaa kauniisti tarjolle isolle laakealle, mielellään uunissa kummennetulle vadille. Koristeluun voi valita tuoreita yrttejä tai käyttää siemensekoitusta, jos yrttejä ei löydy tuoreena kotoa.

Oregano

Salaatin kanssa voi tarjoilla esimerkiksi itse uunissa tehtyä Kauraista siemennäkkäriä.

Tarjoile salaatin kanssa siemennäkkäriä

Mikäli kaikkea salaattia ei tule syötyä, sopii uunisalaatti mainiosti pienten kasvispiiraiden täytteeksi. Lisää joukkoon vain munamaitoa ja paista piiraset uunissa kauniin värisiksi.

Pienet kasvisleivokset uunipaahdetusta salaatista

Tässä uusi resepti:

Uunissa paahdettu proteiinipitoinen ruokaisa salaatti

Uunipaahdetun salaatin tarjoaminen

2                dl            Myllyn Paras Kaura-härkäpapurouhetta
1               rkl            rypsiöljyä
75               g            nuorta lehti- tai varhaiskaalia
2                               porkkanaa, punajuurta, raitajuurta tai keltajuurta lastuina
2–4                           valkosipulinkynttä
½–1                          punasipuli
1                               kesäkurpitsa, vihreä tai keltainen
1–2                           (eriväristä) paprikaa
(100            g            sokeriherneitä)
(1               dl            jalopenoja)
3               rkl            rypsiöljyä
1                 tl            suolaa
1                 tl            rouhittua pippuriseosta
n. 150         g            fetajuustoa

Pinnalle lopuksi:
nippu                        tuoretta oreganoa
n. 2           rkl            balsamico-kastiketta

Keitä rouheseos pakkauksen ohjeen mukaan väljässä suolalla maustetussa vedessä. Kaada kypsä rouheseos lävikköön ja valuta vesi pois, huuhdo kylmällä vedellä lävikössä. Saat n. 4 dl kypsää rouhetta.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Öljyä iso reunallinen uunivuoka, esim. lasagnevuoka. Voit käyttää myös reunallista uunipeltiä. Puhdista ja suikaloi kaalin lehdet muutamaan osaan ja levitä ne vuokaan. Kuori juurekset ja ota niistä lastuja kuorimaveitsellä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja punasipulit. Lisää nämä vuokaan.

Levitä päälle kypsä härkäpapurouhe.

Viipaloi kesäkurpitsat ja paprikat tai tomaatit.

Kesäkurpitsan pilkonta salaattiin

Huuhdo vielä halutessa herneenpalot ja leikkaa niistä huonot kohdat pois. Levitä vihannekset pellille muiden ainesten päälle. Jos pidät vahvemmista mauista, voit lisätä joukkoon vielä ohuiksi viipaloituja jalopenoja.

Pirskottele pinnalle öljyä. Mausta ainekset hyvin suolalla ja pippurilla.

Sekoita salaattiainekset

Paahda salaattiseosta uunin keskitasolla n. 15–20 minuuttia vuoan laakeudesta riippuen.

Paahda salaatti uunissa

Lisää vielä halutessa fetaa, kala- tai kanapaloja päälle.

Kuutioi nämä ja lisää kuutiot paahdetun salaatin päälle. Kypsennä vielä 3–5 minuuttia uunin toiseksi ylimmällä tasolla.

Silppua valmiin lämpimän salaatin pinnalle oreganoa ja pirskottele päälle balsamikoa.

Tarjoile heti sellaisenaan rapean paahdetun leivän kanssa tai halutessa muun ruoan lisänä.

Tarjoilu

Maistuvia lämpimiä salaatteja voi valmistaa myös grillaamalla kasvikset nopeasti grillissä.

Kuten uunipaahtamiseen, käytä myös grillaamiseen mahdollisimman kiinteitä kasviksia.

Valmista salaatinkastike ennen grillausta. Basilikan saat silputtua kätevästi, kun silppuat yrtit juomalasissa saksien kärjellä. Tähän reseptiin, Lämmin grillisalaatti pastapedillä, lisäät ruokaisuutta runsaskuituisella Myllyn Paras Kukka Makaronilla. Tämä resepti on vegaaninen, mikäli et lisää siihen pekonia, grillijuustoa tai broileria. Voit myös lisätä näitä vain osalle ruokailijoita.

Paista grillisalaatti vasta sitten, kun ruokailijat odottavat jo pöydän äärellä. Katso Lämmin grillisalaatti pastapedillä -resepti tästä.

Lämmin grillisalaatti pastapedillä

Tässä lämmin salaatti on valmistettu lämpimään pastaan, jolloin muut ainekset lämpiävät pastan joukossa. Ruoan voisi valmistaa myös paahtaen muut ainekset pannulla liedellä. Näin saadaan pienempikin annos lämmintä salaattia nopeasti tähteeksi jääneestä pastasta. Lämmin pastasalaatti-ohje löytyy täältä.

Lämmin pastasalaatti

Kiva idea on tehdä salaatille syötävä kuppi, näin saat ruokaisamman salaatin. Katso tästä ohje Syötäille ruiskupeille halloumi-avokadosalaatilla.

Syötävät ruiskupit halloumi-avokadosalaatilla

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.