Kesätortut voikukista – Leivo Voikukkatortut!

Voikukkatortut.JPG

Nyt teen historiaa, otan joulutorttutaikinan virallisesti käyttöön jo kesäkuussa.

Leivon siis tähtitorttuja! Mutta en mitä tahansa torttuja, vaan Voikukkatorttuja. Sillä en sentään lähtisi leipomaan tähtitorttuja juhannuksen alla luumuhilloon. Lehtevät tortut ovat mainiota kesäistä tarjottavaa luonnonyrtein, tällä kertaa voikukan lehdillä ja kukilla täytettynä.

Toivottavasti sinulla on pakastimessa joulun jäljiltä vielä torttutaikinaa! No eipä hätää, jos ei ole, kurkistapa mökkikuntasi pakastealtaaseen, ehkä heillä on. Todennäköisesti kaupassasi on ainakin Voitaikina- tai Lehtitaikinalevyjä. Myös Iso Lehtitaikina sopii tähän, kunhan taikinaa kaaviloi ohuemmaksi ja leikkaa siitä kuvien mukaisia neliöitä.

Voikukkatortut

Kesällä torttujen leivonta on kivalla tavalla erilaista kuin talvella. Ota löytämäsi lehtevä taikina torttuja varten sulamaan ja lähde luontoon. Mene puhtaalle niitylle, nurmikolle tai metsänreunaan, joka ei sijaitse liikenteen lähellä. Etsi voikukkia, jotka ovat mahdollisimman nuoria ja joilla on melko sileä, pyöreäreunainen lehti. Kerää niitä ja kerää myös pieniä keltaisia voikukan kukkia. Valitse poimintaan mieluummin hieman varjoinen paikka, jolloin voikukanlehdet ja -kukat eivät ole niin karvaita. Toki muutama sahalaitaisemman reunan omaava voikukanlehti voi tulla mukaan, sillä niissä, missä on enemmän karvautta, on myös enemmän terveellisiä antioksidantteja. Voikukissa on paljon A- ja C-vitamiinia, rautaa ja kalsiumia.

Puhdista voikukat ja niiden lehdet. Leikkaa lehdet veitsellä hienoksi. Paista pienet voikukat pannulla valosipulin ja sipulin kanssa, lisää lopuksi lehdet.  Ota pannu pois liedeltä. Voikukan hieman karvasta ja pippurista makua taittaa hyvin pieni makeus, tuorejuuston pehmeys ja appelsiinin raikkaus, niinpä appelsiininen tuorejuusto käy mainiosti näihin kesätorttuihin.

Voikukkatortut

Voit taitella tortut tähtitortuiksi, mutta tee toki mieluummin kesällä taittelu kukan malliin. Kuvassa näkyy molemmat mallit.

Voikukkatortut

Juuri paistetut rapsakat Voikukkatortut voi nauttia voikuista tehdyn voikukkajuoman kanssa. Juoma valmistetaan kuten sima, mutta sitruunan tilalla on voikukkia. Toki raparperimehukin on mainio kumppani kesätortuille.

Katso resepti.

Aivan ihastuttava idea! Lähialueen voikukkia en arvaa leipomuksiini poimia. Pitäisi kiivetä 500 m ylemmäs, jotta puhtauteen voisi luottaa. Kukka-aihe kiehtoo. Onneksi marketissa on syötäviä kukkia Ü. Ensimmäinen erä meni maistelussa, kuva tullut mieleen.....Ihanaa kesää! Terveisin n-h

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.