Kesäiset helpot texmex-herkut

Mustapapu-jauhelihatortillat

Texmex-ruoka on helppoa ja nopeaa ja juuri siksi se sopii kesään todella hyvin. Texasilaisesta ja meksikolaisesta keittiöstä vaikutteensa saanut texmex (tex=Texas ja mex=Meksiko) on täynnä värejä, tuoreita raaka-aineita, herkullisia makuyhdistelmiä ja ennakkoluulottomuutta. Muunneltavuutensa ansiosta texmex sopii mainiosti yhteisiin kesäpäiviin, jolloin kokkausta ei oteta liian vakavasti. Texmex-ruokiin voi huoletta lisätä lähes kaikkea mitä kaapista löytyy. Ensimmäisinä monille tulee texmex-ruoasta mieleen burritot, fajitat, tortillat, nachopellit sekä chili, maissi ja pavut. Texmexiin kuuluvat myös mausteiset grilliruoat ja värikkäät salaatit sekä sadepäiviin sopivat melko tuhditkin ruoat, kuten jambalaya tai chili con carne. Jälkiruokiin kuuluvat hedelmät, rommi ja monesti runsas makeus.

Tunnetko texmex-termit?

Tortilla

Tortilla on nostattamaton maissi- tai vehnäjauhosta paistettu ohut leipä tai sitä voidaan kutsua myös tortillaletuksi. Siitä voi taitella nopeasti monenlaisia ruokaisia herkkuja. Täytteet ja valmistustapa määräävät, miksi tortilla muotoutuu.

Burrito

Kun valmistetaan burritoa, tortillaletun päälle paistetaan liha- tai kanasuikaleita tai jauhelihaa ja seos maustetaan hyvin. Mukaan lisätään riisiä, papuja, tomaattia, salsaa ja guacamolea. Burrito kääritään yleensä rullalle.

Fajita

Fajita-annoksessa on tortillalevyn päällä käristettyä lihaa tai kanaa, usein myös paprikaa ja sipulia. Mausteina guacamolea ja salsaa. Lisäksi on kuutioitua tomaattia, chilejä, smetanaa. Usein lisäksi tarjotaan riisiä tai nykyisin myös ranskalaisia, lohkoperunoita tai -bataatteja. Tortillat kääritään tai täytteet tarjoillaan tortillalevyn päältä.

Quesadilla

Kun kaksi tortillaa laitetaan päällekkäin ja väli täytetään esimerkiksi paistetulla ja maustetulla possulla tai vaikkapa kanasuikaleilla tai kasviksilla ja sipulilla sekä runsaalla juustoraasteella, esimerkiksi cheddar-mozzarella-raasteella ja tämä paistetaan pannulla tai uunissa, niin syntyy quesadilla. Iso pyöreä quesadilla on yleensä leikattu neljänneksiin ennen tarjoilua. Guacamole viihtyy seurassa.

Enchillada

Enchillada on täytetty ja rullalle kääritty, yleensä maissipohjaiselle tortillalle valmistettu ja juustolla kuorrutettu, uunissa gratinoitu ruoka. Täyte vaihtelee, ja enchiladoja tehdään monenlaisilla maukkailla liha-, juusto- ja vihannestäytteillä unohtamatta täytteisiin kuuluvaa tomaattikastiketta.

Taco

Tacon alustana on rapea tacokuori, mutta se voi olla myös maissitortilla, joka on yleensä halkaisijaltaan tortillaa pienempi. Täytteenä yleensä possua tai nautaa, ehkä lammasta tai kanaa, mutta nykyisin myös vegaanisia raaka-aineita. Lisukkeena yleensä on sipulia, tuoretta korianteria ja erilaisia taco- ja salsakastikkeita. Tacon tilalla voi modernimmin käyttää Myllyn Paras Kaura Rieska Tortillaa, jonka halkaisija on 16 cm ja siinä on parilapaistoraidat. Tämä OATGOODS -tortilla sisältää 23 % suomalaista kauraa.

 

Nachos

Nachot ovat maissilastuja, jotka ovat olleet alun perin maissitortillan paloja. Nachoja voi dipata sellaisenaan chili- ja kermaviilipohjaisissa dipeissä, juustossa ja guacamolessa. Lisäksi nachoja voi koota lautasannokseksi, lisätä salaatteihin tai valmistaa nachopeltejä/-vuokia. Nykyisin nachoja valmistetaan muustakin kuin maissista, esimerkiksi Myllyn Paras valmistaa Kaura Tortilla Chipsejä, joissa on 20 % suomalaista kauraa maissin lisäksi. Herkulliset rapeat chipsit maistuvat sellaisenaan, salsojen tai erilaisten dippien kera.

Guacamole

Guacamole on avokadosta tehty meksikolaisperäinen dippi ja lisuke. Nimi guacamole tulee Nahuatl-intiaanien sanoista ahuacatl (avocado) ja molli (kastike). Guacamolen yleisimmät ainesosat ovat avokado, sitrushedelmät ja suola. Valmistukseen käytetään yleensä myös usein chiliä, tomaatteja, sipuleita, korianteria ja muita mausteita. Guacamolen voi valmistaa hyvin itsekin ja se ohje kerrotaan tässäkin blogissa.

Chilit

Chilin voimakkuutta mitataan scoville-asteikolla: mitä korkeampi on arvo, sitä tulisempi on chili. Tavallinen punainen chili (noin 10 cm) löytyy scoville-asteikon kohdalta 1000, jalapeno 2500–8000, cayenne n. 80 000, habanero 200 000 ja tulisimmat ovat asteissa kohdalla yli 2 miljoonaa. Kun käytät chilejä, valitse chilin voimakkuus mieltymystesi mukaan.

Kesällä on mukava hääräillä yhdessä ja valmistaa syötävää ulkoilmassa, sillä ulkona nälkä on yleensä "parhaimmillaan". Texmex-ruokia valmistetaan usein yhdessä ja ruokapöydän äärellä jokainen voi koota itselleen maistuvan annoksen. Tortillat Broileritäytteellä -reseptissä tortillapohjat on paistettu itse muurikkapannulla, mutta reseptiin voi käyttää myös hyvin valmiita Myllyn Paras Oatgoods Kauratortilloja. Täytteitä voi valmistella sitä mukaan, kuinka nälkäisiä ruokailijat ovat ja vaihdella täytteitä omien mieltymysten mukaan. Katso resepti tästä.

Tortillojen valmistus voi olla ohjelmanumero, kun tavataan ystävien kanssa. Tortillataikina on helposti sekoitettava, eikä siihen vaadita kohotusta / kohotusaineita. Yhdessä kokatessa jokainen saa itse leipoa tortillapohjansa ja herkulliset täytteet voidaan loihtia yhdessä. Tässä reseptissä pohjat on leivottu durumvehnäjauhoista, jotka ovat käteviä ohuiden pohjien leivontaan, koska durumvehnäjauhon sitko ei ole niin venyvää. Myös lasten kanssa tortillojen leipominen voi olla iloinen vaihtoehto ajanviettoon mökin sadepäivänä. Katso Tortillat tästä.

Helposti tortillat syntyvät Myllyn Parhaan uusista OATGOODS Kauratortilloista, jotka ovat markkinoiden ainoita tortilloita, jotka sisältävät kauraa. Kauratortillojen sisään voi kätkeä monenlaisia maistuvia herkkuja. Tässä OATGOODS Kanatortillat -reseptissä on käytetty broilerin fileesuikaleita ja kidneypapuja. Täyteseos kannattaa maustaa maistuvaksi. Valitse salsakastikkeen vahvuus mieltymystesi mukaan: kastikkeissa on 3 eri vahvuutta: mieto/mild, keskivahva/medium vai vahva/hot. Löydät ohjeen tästä.


Fajita-annokset syntyvät käyttäen Myllyn Paras Kaura Rieska Tortillaa (vähän pienempi) tai Pehmeää Kauratortillaa (vähän isompi). OATGOODS antaa näihin tortilloihin paahteista kauran makua ja hyvää rakennetta. Valmista helppo marinadi ja loihdit herkullisen makuiset grillattavat kanat ja kasvikset tortilloille. Toki voit käyttää halutessasi valmiiksi marinoituja broilerinfileitä tai vaikkapa possua tai nautaa. Jokainen ruokailija voi kääriä itse grillatut täytteet eli täyttää tortillat mehevällä marinoidulla broilerilla ja kasviksilla. Tuore korianteri ja maistuvat kastikkeet kruunaavat helpon herkun. Katso Kanafajitas-resepti tästä.

Vaihteeksi on mukava kokata ilmastoystävällisesti käyttäen vegaanista lihaa, jolloin perinteisen grillatun lihan tilalle käytetään grillattua vegelihaa. Toki fajita-annokseen kannattaa kääriä täytteeksi myös grillattuja kasviksia. Perinteisen juustoa sisältävän guacamolen tilalle kastikkeeksi sopii raikkaan vihreä vegaaninen salsa verde ja maustetun kermaviilin / ranskankerman tilalle maustettu kaurafraiche. Löydät Fajitas vegestyle – grillistä -resepti tästä.

Toinen vegaaninen resepti-idea on Vegeburrito. Siinä täytteenä on munakoisoa, paprikoita ja pähkinöitä. Katso ohje tästä. Reseptin takaa löytyy lisäksi niin herkullinen yrttimajoneesi kuin avokadotahna.

Tacotaskujen ei ole pakko olla maissipohjaisia, vaan olen mukaillut tähän reseptiin käytettäväksi tacotaskuihin herkullista lehtevää taikinaa, joka toimii yllättävän hyvin ja tulos on ruokaisa. Mielestäni hyvä vaihtoehto pasteijalle. Taskut syntyvät siten, että voitaikinalevyt kaulitaan puolet ohuemmaksi, ja leikataan kahtia. Näin saadaan 10 kpl noin 10 x 15 cm:n kokoisia voitaikinalevyjä. Levyt pistellään tiheästi haarukalla ja taikinalevyn keskelle painetaan kevyesti taitosviiva leipäveitsen tylsällä reunalla. Taikinalevy taitetaan tätä myöden kaksin kerroin niin, että taitosviiva jää taskun sisäpuolelle. Taskut voidellaan munalla ja päälle ripotellaan juustoraastetta ja chiliä. Taskuja paistetaan 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 15 minuuttia. Heti kuumina taskuja raotetaan auki varovasti ja täytetään mausteisella jauhelihatäytteellä. Katso Mexicana-taskut – resepti tarkemmin tästä.

Avokado-juustoquesadillat syntyvät joko valmiista tortilloista tai itseleivotuista pohjista. Näissä tortilloissa on kasvis-juustotäyte sisältäen avokadoa, limeä, kevätsipulia, tomaattia ja chiliä. Vaihtoehtoisesti myös hyvin maustetut kanapalat sopivat joukkoon. Reseptistä löydät myös itse valmistetun herkullisen Guacamolen ohjeen. Löydät niin quesadilla- kuin guacamolereseptit tästä.

Herkullista ja nopeaa syötävää saa, kun valmistaa Pizza Quesadilloja eli Pizzadilloja. Ne ovat texmexin ja italialaisen pizzan liitto, jossa quesadilla kasataan tortillapohjista, mutta niiden väliin valmistetaan herkullinen pizzatyyppinen tomaattikastike ja täytteet. Kätevintä on käyttää valmiita tortillalevyjä – kannattaa valita kauraa sisältävä pohja, joka on mielestäni pelkkää maissia paljon makuisampi. Katso herkullinen resepti tästä.

Kun tortillalevyjä laitetaan päällekkäin enemmän kuin 2, täyttäen aina välit, kuten oli quesadilloja valmistettaessa, syntyy lasagne. Eritoten kauratortilloista valmistettu lasagne on maukas vaihtoehto, joka on nopeampi valmistaa kuin perinteinen lasagne. Tarjoile tämä lasagne täytteen makuja tasapainottavan dipin kanssa, jolloin nautinto on tasapainoinen. Tämä Kauratortillalasagne taipuu myös vegaaniseksi, kun valitset ohjeessa mainitut vegaaniset raaka-aineet.

Jambalaya on alun perin lähtöisin Louisianasta Etelä-Yhdysvalloista, mutta sen mausteisuus tulee etelämpää Karibian ja Meksikon makumaailmoista. Jambalaya muistuttaa espanjalaista paellaa, josta on muodostunut paljon eri versioita ja se on laajalti levinnyt maailmalla. Jambalayassa riisin joukkoon on käytetty perinteisesti kasviksia, makkaraa, kanaa ja lihaa sekä äyriäisiä. Cayennepippuri ja chili antavat jambalayalle tyypillisen vahvan maun. Jos et pidä kovin tulisesta ruoasta, käytä pienemmät määrät chiliä ja cayennepippuria. Mikäli jotain ainesta ei ole, jätä se pois. Niin on aina toimittu jambalayan kanssa, siihen on käytetty parhaita saatavissa olevia "päivän" aineita. Ruokaisa resepti löytyy tämän linkin takaa.

Mikäli kesällä tulee fiilis pitää leivontapäivä, yksi maistuva valinta on valmistaa Empanadat. Ne ovat latinalaisen keittiön voimakkaanmakuisia lihapasteijoita tai Etelä-Amerikan tyyliin täytetty tulisella makkaralla tai kanalla. Chilessä empanadat täytetään mausteisella maissilla. Empanadoja syödään myös Espanjassa ja Portugalissa, usein kalalla täytettynä ja koko saattaa olla isompi. Empanadat paistetaan tässä kätevästi uunissa, mutta ne voi paistaa myös upporasvassa tai muodikkaasti air fryerillä.

Empanadas uunissa, 15 kpl

Taikina:

4½         dl    Myllyn Paras Puolikarkea Vehnäjauhoja

2            tl     leivinjauhetta

1            tl     suolaa

100         g     voita

1                    muna

1           dl     vettä (kylmää)

 

Täyte:

2          rkl     rypsiöljyä

1                    sipuli

3                    valkosipulinkynttä

1                    punainen chili n. (10 cm)

400         g     jauhelihaa

1–2        tl     chilitahnaa

1           dl     maissia

1           dl     rusinoita

1          rkl     häränlihafondia

1            tl     paprikajauhetta

1            tl     oreganoa

1            tl     juustokuminaa

 

Voitelu:

                      munaa

 

Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja kuutioitu voi käsin murumaiseksi kulhossa.

Lisää muna ja sitten vesi muutamassa erässä. Sekoita nopeasti taikinaksi. Lisää tarvittaessa vettä tai jauhoja.

Kääri taikina muovikelmuun ja nosta jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Valmista sillä aikaa täyte. Kuori ja silppua sipulit ja chili. Kuullota niitä pannulla öljyssä hetki. Lisää jauheliha mukaan paistumaan, mausta chilitahnalla. Kun jauheliha on ruskistunut, lisää maissit ja rusinat sekä kaikki maustavat ainekset. Tarkista riittävän vahva maku.

Kauli taikina jauhojen avulla ohueksi (2–3 mm) levyksi. Ota taikinasta muotilla pyörylöitä (Ø 8–10 cm). Lisää jokaisen pyörylän keskelle ruokalusikallinen täytettä. Sivele taikinan reunat munalla ja taita puolikuun muotoisiksi piirakoiksi. Painele saumat kiinni haarukalla. Voitele empanadat munalla ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla kauniin värisiksi, n. 20 minuuttia. Tarjoile empanadat salsakastikkeen ja kermaviilin kanssa.

Ja kun pääset leivonnan vauhtiin, voit samalla uunin lämmityksellä paistaa myös suolaiset Texmex-muffinit. Reseptini on helppo ja näistä saat myös kuituja, sillä muffinit leivotaan tummiin jauhoihin ja mukana on myös kauralesettä. Muffinit voi tehdä perinteisiin paperimuotteihin, mutta isolla silikonisella muffinipellillä saa näyttäviä suuria muffineita. Taco-maustekastike (tölkistä) antaa säväyksen, ole tarkkana sen voimakkuuden kanssa (ohjeessa käytetty keskivahvana, jos kastike on vahvaa, voit laimentaa sitä vedellä). Käytä ohjeeseen paprikaa ja chiliä siinä suhteessa kuin itse pidät tai oletat vieraidesi pitävän, chilien vahvuus vaihtelee, samoin se kuinka vahvasta pitää.

Ohjeen löydät tästä.

Meksikossa rakastetaan resepteissä ja ruoissa rentoa menoa ja helppoutta. Helppo jälkiruoka texmexille on Rommibanaanit. Se on makea latino-jälkiruoka, kun makeiksi paistetut banaanit tarjoillaan mausteisella rommiseoksella ja jäätelöllä. Muista kypsentää banaanit varovasti, jotta ne eivät pehmene liikaa. Mikäli pääruokaa on ollut paljon, yhden banaanin voi jakaa kaksi ruokailijaa.

Rommibanaanit

4:lle 1 banaani tai 8.lle puolikas banaani

Rommikastike:

4 rkl voita

4 rkl vaahterasiirappia

1 rkl sitruunanmehu

1 tl kanelia

1/3 tl inkivääriä

4 rkl tummaa rommia

 

Uunibanaanit:

4 banaania

Lisäksi:

vaniljajäätelöä

Sulata voi isossa paistinpannussa. Lisää vaahterasiirappi, sitruunanmehu, mausteet ja rommi. Keitä seosta, kunnes se hieman sakenee. Leikkaa banaaneihin päästä päähän ulottuva viilto niin, että kuori aukeaa, mutta älä irrota kuorta. Ladot banaanit uunivuokaan vieriviereen viillot ylöspäin. Jaa kastike syvennyksiin, jotka syntyivät, kun banaanit viilettiin auki. Kypsennä banaaneja 200 asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Tarjoile kuumat banaanit lopun kastikkeen ja vaniljajäätelön kanssa.

Mielestäni todella herkullinen texmex-jälkiruoka on Meksikolainen suklaatorttu rommivaahdolla. Tämä suklaatorttu on tavallista suklaatorttua mausteisempi ja tulisempi, mutta muuten se on helppo valmistaa. Käytä torttuun mieluiten tummaa suklaata, jonka kaakaopitoisuus on yli 50 %. Mikäli pidät pehmeämmästä suklaatäytteestä, ota piirakka jääkaapista huoneenlämpöön noin tunti ennen tarjoilua. Ohje saat tästä.

Herkullisia kesäisiä texmex-hetkiä!

Resepti-ideat ja jutun on tehnyt Arja Elina Laine Myllyn Paras Oy:lle

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.