Kasviksia Grillissä

Hyvää grillikesää

Kasvisruokatrendin myötä grilliin ei laiteta vain lihaa, vaan kysyntää on monipuolisesti kasvisten käytölle. Tämän hetken grillikasvistrendejä ovat uudet perunat ja parsat. Näitä ei enää menneiden vuosien tapaan keitetä, vaan perunat ja parsat tarjoillaan grillattuina, jolloin kasvisten pintaan saadaan mietoa paahteisuutta. Grillattujen nektariinien tilalle ovat tulleet paraguayat eli mehevät litteät grillipersikat, joita tarjoillaan grilliruoan lisukkeena. Huokeaa varhaiskaali on monille uutta grillattuna. Myös salaattiainesten grillaaminen on trendikästä.

Kasviksia grillissä uudet perunavartaat, paraguaya-litteät grillipesikat ja parsat grilliin

Kasvikset sopivat hyvin grilliin. Nopeahko paistaminen on omiaan kasviksille, jolloin saadaan rapea ja kiinteä paistotulos. Kasvikset ja hedelmät makeutuvat kypsyessään, koska kasvisten ja hedelmien sokerit nousevat kovassa lämmössä pintaan. Tulos on grillauksen jälkeen makoisa. Helpoimmillaan kasvikset ja vihannekset puhdistetaan, sivellään öljyllä ja pinnalle ripotellaan suolaa sekä rouhaistaan pippuria ennen grillausta. Kun halutaan enemmän makua, kannattaa käyttää kasvisten pintaan yrtti-, chili- tai valkosipuliöljyä tai grillauskastiketta.

Kasviksia grilliin Kasviksia grilliin

Kasvikset paistetaan suoraan grilliritilällä, mikäli ne ovat kiinteitä. Perinteisin ”vanhan ajan” grillattava kasvis on maissi. Kannattaa nimenomaan ostaa grillimaissia tai keittää maissintähkiä etukäteen, jolloin maissin grillaus nopeutuu. Sivele maisseihin hieman öljyä ennen paistamista. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessa savupaprikajauheella. Grillaa tasaisesti käännellen noin 5 minuuttia. Jos et keitä maisseja etukäteen, grillausaika on noin 15 minuuttia.

Kasviksia grillissä Maissia grilliin

Mikäli kasvikset ovat pehmeitä, kuten tomaatti, kanttaa käyttää parilaa tai grillausvuokaa. Esimerkiksi tomaatteja myydään tertuissa foliovuoassa pienen öljypullon ja yrttiseoksen kanssa, jolloin tomaatit voi kätevästi grillata sellaisenaan vuossa, öljy vain kaadetaan päälle ja maustetaan yrteillä. Tällaiset tomaatit sopivat hyvin kasvisherkkuna OATGOODS kaurakakkujen ja kasvislevitteen kanssa.

Kasviksia grillissä grillikasviksia vuoassa grilliin

Vihreä parsa on herkullista grillattuna. Ohuimmat vihreät parsan varret voi jättää kuorimatta, mutta paksuimmista voi kuoria parsojen alaosat. Tyvistä taitetaan valkoinen kova osa pois (n. 4 cm). Parsojen pintaan riittää yksinkertaisimmillaan öljy ja suola. Noin 3-5 minuutin grillaus parsoja käännellen riittää, jotta tulos jää rapsakaksi. Parsojen kanssa maistuu voisula, sitruunavoi tai sitruunatuorejuusto sekä parmesaaniraaste. Mikäli jaksat nähdä vaivaa, valmista hollandaisekastike.

Kasviksia grilliin Parsaa grilliin

Voit kietoa parsat pekoniin, jolloin parsa säilyy mehukkaana. Kokeilin grillata myös maitohorsman varsia grillissä. Varsinkin niille pekoni tuntui sopivan hyvin. Maitohorsman varsien tulisi olla nuoria, jolloin ne menettelevät köyhän miehen parsana.

Kasviksia grilliin Parsaa ja maitohorsmaa pekonikääreessä sekä kesäkurpitsaa viipaleina grilliin

 

Maistuvia salaatteja saat grillaamalla salaattiin tulevat kasvikset nopeasti grillissä. Käytä grillaamiseen mahdollisimman kiinteitä kasviksia. Käytä mieluummin rapeaa salaattia tai varhaiskaalia kuin pehmeärakenteista salaattia. Grillisalaatissa on se plussaa, että monet kasvikset ovat vatsaystävällisempiä nopean kypsentämisen jälkeen kuin ne olisivat raakana. Ruokaisuutta salaattiin saat runsaskuituisella Myllyn Paras Kukka Makaronilla. Tämä grillisalaattiresepti on vegaaninen, mikäli et lisää siihen pekonia, grillijuustoa tai broileria. Voit lisätä näitä vain osalle ruokailijoita. Paista grillisalaatti vasta sitten, kun ruokailijat odottavat jo pöydän äärellä. Lämmin grillisalaatti pastapedillä -resepti löytyy tästä.

Kasviksia grillissä Lämmin grillisalaatti pastapedillä

 

Tällä hetkellä on trendikästä grillata kaaleja. Kaalit lohkotan, sivellään öljyllä ja grillataan nopeasti pintaan väri. Kaalin voi jättää rapeaksi eli grillata hyvin nopeasti tai paistaa hieman pidempään, jolloin kaali on vatsaystävällisempää. Kaalin kanssa sopii mainiosti runsasproteiininen Myllyn Paras Kaura-härkäpapurouhe. Grillissä voi kuumentaa rouheseosta foliokupeissa ja kumota kuuman seoksen lopuksi kupeista torneiksi lautasille näyttävästi. Tosin mökkiolosuhteissa lisuke on kätevää syödä suoran kupeista. Katso ohje Paistettua varhaiskaalia ja kaura-härkäpapurouhekuppeja tästä.

Kasviksia grillissä Paistettua varhaiskaalia ja kaura-härkäpapurouhekuppeja grillimakkaran kanssa

 

Kesäiseen salaattiin sopivat hyvin tuoreet makoisat marjat ja vuohenjuusto. Makean ja suolaisen yhdistelmä toimii salaateissa hyvin. Salaattiin voi vaihtoehtoisesti käyttää halloumi-, grilli- tai leipäjuustoa. Tässä salaatissa vain osa aineksista on grillattu eli kesäsipulit ja juusto. Voit käyttää myös muut ainekset hyvin nopeasti kuumassa grillissä. Katso tästä Kesäinen marjasalaatti grillatulla vuohenjuustolla -resepti.

Kasviksia grillissä Kesäinen marjasalaatti grillatulla vuohenjuustolla tai halloumilla.

 

Alkukesästä mainio grillattava on rapaperi. Sen voi laittaa sellaisenaan ensin kuumaan grilliin ja nostaa sen jälkeen yläritilälle kypsymään. Mieluiten raparperi kannatta yhdistää muihin aineisiin. Esimerkiksi raparperin pikantti kirpeys ja pekonin suolaisuus istuvat hyvin yhteen, tukevuutta yhdistelmälle antaa ruis- tai lehtitaikina. Raparperit voi sokeroida ennen kuin varsien ympärille kietoo pekoni- ja taikinanauhoja, sillä sokerin avulla nauhat pysyvät paikoillaan.

Suunnittelemassani reseptissä taikinalevyt on maustettu chilillä, joka antaa potkua neutraalille taikinalle. Kun valmistat näitä, muista nipistää taikinakierteet ja pekonit hyvin kiinni toisiinsa niin, että raparperivartaat eivät aukea käänneltäessä grillissä. Vaikka raaka-aineissa itsessään on rasvaa, vartaat kannattaa öljytä ennen grillausta, jotta ainekset eivät tartu kiinni grilliin. Resepti Grillatut raparperit pekoni-taikinakäärössä paljastuu tästä.

Kasviksia grillissä Grillatut raparperit pekoni-taikinakäärössä

 

Kasvikset ovat omiaan kasvisgrillivartaissa. Vartaita valmistettaessa tulee muistaa kastella puiset grillitikut ajoissa ja antaa niiden vettyä puolisen tuntia. Kostutus estää, että tikut eivät pala niin helpolla. Voit käyttää myös metallisia grillivartaita tai moderneja taipuisia grillivaijereita, joissa grillattavat voi asetella sopiville kiemuroille grilliin. Nämäkin vartaat kannatta öljytä, jotta pujotus on helpompaa. Tein grillivartaista oman bloginjutun taannoin, löydät vinkkejä ja ideoita niin suolaisiin kuin makeisiin vartaisiin täältä.

Kasviksia grillissä Grillivartaat - suolaista ja makeaa kesäherkuttelua

 

Vihreitä tai keltaisia kesäkurpitsoja voi grillata sellaisenaan kuorineen paksuiksi viipaleiksi viipaloituna, rypsiöljyllä siveltynä sekä suolalla ja mustapippurirouheella maustettuna. Näin saat oivaa kevyttä lisäkettä muulle grilliruoalle. Myös munakoisoa voi grillata, joko viipaleina tai niin, että halkaiset sen pituussuunnassa puoliksi. Muista suolata ja maustaa leikkauspinta ennen grillausta. Valkosipuli- tai chiliöljy sopivat hyvin munakoison grillaukseen.

Kasviksia grillissä Kesäkurpitsaviipaleet grillissä

 

Toinen mainio tapa on valmistaa kesäkurpitsat veneiksi. Kesäkurpitsoista koverretaan sisus pois ja kurpitsaveneet täytetään. Mietoihin kesäkurpitsoihin sopii melko voimakas täyte, koska kesäkurpitsan kuorissa ei ole paljonkaan makua. Käytä koverrettu kurpitsojen sisus salaatin joukossa, toki voit sekoittaa osan sisuksesta pilkottuna täytteen joukkoon paistumaan. Reseptiin Vegaaniset täytetyt kesäkurpitsat grillissä tästä.

Samalla idealla voit valmistaa muita kasviksia, esimerkiksi paprikoita ja tomaatteja.

Kasviksia grillissä Vegaaniset täytetyt kesäkurpitsat grillissä

 

Toinen tyypillinen täytetty grilliruoka tai pikemminkin alkupala tai grilliruoan lisuke on täytetyt herkkusienet. Ne voi grillata nopeasti sellaisenaan, täyttää sinihomejuustolla tai täyttää ruokaisin täyttein.

Tässä reseptissä sienien täytteeseen on käytetty ruokaisuutta antamaan ohrasuurimoita.

Kasviksia grillissä 

Ruokaisat grillisienet

 

Kasviksista on helppo valmistaa grillinyyttejä. Mökillä nyytit toimivat lähes hävikkiruokana, sillä vähän rumemmatkin kasvikset piiloutuvat tähän ruokaan. Ota talteen eri kasviksista parhaat osat ja suikaloi ne. Lisäksi nyyteihin sopivat tähteeksi jääneet sulate- tai tuorejuustot ja aiemmin keitetyt suurimot, esimerkiksi ohrasuurimot. Toki voit keittää juuri tätä varten ohrasuurimoita sopivan määrän. Tai voit keittää suurimoita reilun märän, jolloin voit käyttää osan kypsistä suurimoista jyväiseen sämpylätaikinaan. Vaihtele kasviksia, juustojen makuja ja mausteita, näin saat aina erilaisia nyyttejä. Katso resepti Kaali-ohranyytit grillissä tästä.

Kasviksia grillissä Kaali-ohranyytit grillissä

Tässä on toinen idea, jossa nyytteihin on käytetty kaura-riisisuurimoita eli Myllyn Paras Irtonainen Kaura + Riisi -suurimoita. Kaurasuurimoiden makuun sopivat perinteiset maut, joten lisää täytteeseen porkkanaa, retiisiä ja herneenpalkoja. Mikäli haluat nyyteistä vegaanisia, käytä nyytteihin vegaanista tuorejuustoa. Kasvisnyytit Grillissä -resepti löytyy tästä.

Kasviksia grillissä Kasvisnyytit Grillissä

 

Bruschetta on grillattu leipäviipale, joka tarjoillaan oliiviöljyn ja tomaattisalsan tai vastaavan kanssa alkuruokana tai cocktailpalana. Bruschetta sopii mainiosti kesäiseen grilliruokailuun, sekä itse leivän että päällysteet voi pahtaa grillissä erikseen. Bruschettan pinnalle voi grillata muutakin kuin tomaattia, vaikkapa ananasta ja valmistaa siitä ananassalsaa. Bruschetta voi olla vegaaninen tai leivän päälle voi grillata erilaisia juustoa, kuten tässä on käytetty vuohenjuustoa.

Kasviksia grillissä Bruschetta

 

Kasviksia voi grillata erilaisten leipien väliin. Sulatetusta pakastepiirakkataikinasta valmistat helpolla ja nopeasti teeleipää grillissä. Kasviksilla täytetty taikina antaa makua nopealle suolapalalle.

Laita taikinan sisään mieleistä saatavissa olevaa yrttiä, esimerkiksi timjami sopii hyvin.

Tarjoile sellaisenaan, tai sivele päälle marmeladia tai makeaa chilikastiketta. Grillattu täytetty teeleipä -resepti tästä.

Kasviksia grillissä Grillattu täytetty teeleipä

 

Tyypillisintä kasvistäytteistä grillattua leipää lienevät hampurilaiset ja pizzat. Tämän hampurilaisen grilliversiota mukaillen voi valmistaa helposti hampurilaisen kasvistäytteellä. Katso herkullinen Kasvishampurilaiset-ohje, jota voit soveltaa edelliseen grilliausohjeeseen tästä.

Kasviksia grillissä Kasvishampurilaiset

 

Pizzan voi valmistaa kesällä grillissä. Käytä leivontaan Myllyn Paras Pizzajauhoja, jolloin pizzataikinaa on helppo käsitellä ja taikina pitää kaulittaessa muotonsa venymättä takaisin. Pizzan grillauksessa kannattaa olla tarkkana, etteivät pizzapohjat pala. Mikäli niin uhkaa käydä, nostele pizzoja miedommalle lämmölle grillin reunalle tai yläritilälle kypsymään. Vegepizzat grillissä – ohje löytyy tästä.

Kasviksia grillissä

Vegepizzat grillissä​

 

Olen suunnitellut makoisan mansikkapizzan, joka on vähän erilaisempi kasvispizza grillissä. Mikäli tämä herkku kiinnostaa, kannatta käydä lukemassa blogijuttuni parin vuoden takaa Pizza voi olla makea herkku.

Kasviksia grillissä Makeat pizzat grillissä

Kurkkaa, mitä muita aineita pizzaan on käytetty kuin mansikoita. Herkkuresepti löytyy tästä.

Kasviksia grillissä Mansikkapizzat

 

Hedelmiä ja marjoja voi grillata sellaisenaan öljyttyinä nopeasti grillissä. Isommat hedelmät kannattaa kuutioida. Yllättäen vesimeloni, kuten myös tutumpi ananas, ovat isoina lohkoina mainioita grilliherkkuja. Tarvitaan vain kuuma grilli, öljyä lohkojen pintaan ja lohkot kuumaan grilliin nopeasti paistumaan. Lohkot voi herkutella sellaisenaan tai vaikkapa annoksina kulhoista OATGOODS Granolan ja jäätelön kanssa. Voit valmistaa annoksiin halutessasi marenkikuorrutuksen tämän ohjeen mukaan.

Kasviksia grillissä OATGOODS Jätski-marjakulhot marenkihunnulla

 

Hedelmistä ja marjoista voi valmistaa monia muitakin makeita herkkuja grillissä. Banaani kannattaa grillata kuorensa sisällä, jolloin sisus ei valu grilliin. Tuoreita kiinteitä hedelmäpaloja voi kääriä taikinanauhoihin, grillata ja tarjoilla jäätelön kanssa. Saat tästä jälkiruoasta vegaanisen, kun valitset vegaanisen jäätelön kastikkeeksi. Grillihedelmät lehtitaikinanauhoilla kahdella suklaadipillä -resepti paljastuu tästä.

Kasviksia grillissä Grillihedelmät lehtitaikinanauhoilla kahdella suklaadipillä

 

Lähes kaikkia kasviksia voi siis grillata, mutta ihan kaikkea ei sentään kannata grillata sellaisenaan. Mustikoista kannattaa valmistaa herkullisia piirasia. Tosin grilli ei ole nopeampi kuin perinteinen uuni, mutta kesällä on mainiota puuhastelua kokeilla kypsentää grillissä kaikkea sitä, jonka jo osaa tehdä kotikeittiön uunissa. Mustikkapiirasiin on käytetty Pyöreää Kauramurotaikinaa. Piirakan pohjaan laitettava taikina ei kestä liian kuumaa suoraa lämpöä, koska pohja palaa, paista pohjat siis miedolla lämmöllä. Jotta piiraiden täytteet hyytyvät, on grillin kupu oltava kiinni grillattaessa. Tästä löydät Mustikkapiiraset grillissä -ohjeen.

Kasviksia grillissä Mustikkapiiraset grillissä

 

Aasian matkoilta tutut Vietnamilaiset banaani-mangokrepit valmistuvat Suomessa kätevästi muurinpohjapannussa. Vietnamissa krepit paistetaan suoraan kuuman tulen päällä olevan ison pyöreän rautalevyn päällä. Taikinaa kaadetaan levylle niin ohut kerros kuin mahdollista ja kerros levitetään heti ohuella rautalastalla tasaiseksi levyksi. Suomessa paistaminen onnistuu muurinpohjapannulla.

Lettuja ei käännetä eikä paisteta molemmin puolin, vaan täyte levitetään letulle, kun ohut kreppi on paistunut toiselta puolelta ja päällyspuoli on hyytynyt ja lettu taitellaan kirjekuoren malliin täytteen päälle. Täytteistä suosituimpia ovat pienen pienet makeat hedelmäkuutiot, esim. mango, papaijaa ja banaani sekä kastikkeet, kuten maapähkinätahna tai kookoslevite. Valmiista taitellusta letusta leikataan pieniä letturuutuja, jotka syödään tikulla. Ohje löytyy tästä.

Kasviksia grillissä Vietnamilaiset banaani-mangokrepit

Herkullisia grillaushetkiä!

Kasviksia grillissä Hyvää grillikesää!

 

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.