Ihana parsa - keväinen herkku ruokiin ja leivonnaisiin

Vihreää parsaa

Yksi kevään virkistävistä merkeistä on vihreän parsan ilmestyminen kauppoihin. Ensin maaliskuussa tulevat Euroopan parsat ja sen jälkeen touko-kesäkuussa on saatavilla kotimaista parsaa. Parsasta kannattaa valmistaa ruokaa eritoten parsasesongin aikaan, sillä herkullisimmat ruoat syntyvät tuoreesta parsasta. Parsa voi olla vihreää tai valkoista. Vihreä parsa kasvaa mullan päällä ja valkoinen kasvaa mullan alla. Valkoisen parsan kuori on paksumpi ja se tulee kuoria. Myös kypsymisaika on pidempi, noin 15 minuuttia, kun taas vihreän parsan kypsennykseen riittää 5–7 minuuttia.

Keitettyä vihreää parsaa

Parsaa voi helpolla kasvattaa itse. Parsa on mukulajuurinen ja monivuotinen kasvi. Kun sen kerran saa kasvamaan, se nousee joka kevät ylös samasta paikasta - näin on itselläni käynyt jo yli 20 vuoden ajan. Parsa tuottaa satoa noin kuukauden ajan keväisin. Aurinkoisella paikalla oleva multava, lannoitettu ja tarvittaessa kalkittu, vettä läpäisevä maa on parsalle paras paikka kasvaa. Jos innostut itse kasvattamaan parsaa, älä kerää satoa ensimmäisinä vuosina, jotta juuret lähtevät kehittymään vahvoiksi. Kun pääset keräämään satoa, odota keväällä, että varret ovat noin 20 cm pitkiä ja leikkaa ne sen jälkeen ne irti mullan alta.

Mielestäni hienoa parsan kasvatuksessa on se, että kevätsadon jälkeen parsoista kasvaa korkea harsokasvi, josta voi leikata oksia kaunistamaan monia kesäisiä kukkakimppuja.

Jos ostat parsat kaupasta, katso, että ne ovat napakoita, eivätkä kuivuneita ja ryppyisiä. Parsa säilyy noin 4 päivää jääkaapissa. Mikäli parsat alkavat nuukahtamaan, leikkaa niiden tyvestä pois muutama sentti. Laita leikatut parsat pystyyn pieneen määrään vettä, jolloin ne virkistyvät.

Parsa jääkaapissa

Pidä parsoja jääkaapissa tai viileän terassipöydän kaunistuksena. Muista, että parsa ei siedä pakkasta.

Parsa kevätterassilla vedessä

Kun parsat valmistetaan perinteisesti keittämällä suolavedessä, parsa kuoritaan ja paksuimmat valkoiset tyvet napsautetaan irti. Parsat voi sitoa ja laittaa pystyyn kattilaan tai käyttää erityistä kapeaa ja korkeaa parsakattilaa, jolloin parsat kypsyvät eniten tyvestä ja nuppuosa jää kiehuvan veden yläpuolelle, kuuma höyry riittää niiden kypsentämiseen. Parsoja ei tule keittää liikaa, jotta ne eivät lötkisty. Ohuille parsoille riittää muutaman minuutin keitto, paksummille napakoille varsille voi keittoaika olla 7 minuuttia. Keitettyjen parsojen klassinen kaveri on hollandaisekastike. Viiniksi sopivat hyvin vivahteikkaat ja ryhdikkäät valkoviinit, esimerkiksi sauvignon blanc (sancerre) tai riesling.
 

Parsan keitto parsakattilassa

Parsat voi hyvin myös grillata, paistaa uunissa tai paistinpannulla. Tällöin parsoja ei tarvitse kuoria kuin korkeintaan tyvestä. Parsat kannattaa öljytä ja ripotella pintaan vähän suolaa tai halutessaan vähän mausteita. Parsat voi myös kääriä pekoniin tai vaikkapa Myllyn Paras Lehtitaikinasta leikattuihin lehteviin taikinanauhoihin. Grillaukseen kuluu aikaan noin 6-8 minuuttia eli sama kuin vedessä keitettäessä. Kypsien parsojen tai parsakääreiden pinnalle sopii mainiosti parmesaanijuusto raasteena tai lastuina.
 

Parsaa grilliin

Keväämmällä mainioina ilmaisina parsan korvikkeina toimivat nuoret maitohorsman varret. Siis ne ”rentun ruusut”, mutta nuorina varsina paljon ennen horsman kukkimista.

Maitohorsma - rentunruusu-

Kerää pienet maitohorsman varret puhtaalta paikalta kuten kaikki luonnon yrtit. Käytä maitohorsma heti poimimisen jälkeen eli valmista ruoaksi kuten parsa. Sekä maitohorsman että parsan varret voi myös pilkkoa noin 3 cm:n paloiksi ja laittaa grillivartaisiin muiden ainesten kanssa. Mainio on esimerkiksi parsa-halloumi-kirsikkatomaattivaras.

Parsaa ja maitohorsmaa pekonikääreessä sekä kesäkurpitsaa viipaleina grilliin

Keitetyn tai grillatun parsan kanssa maistuu täyteläinen juhlava risotto. Tee se uudesta OATGOODS Risottoriisistä, joka on arborioriisin ja 5 % OATGOODS:in sekoitus. Valmista risotto ja parsat niin, että ne valmistuvat yhtä aikaa. Risoton tekeminen vaatii hieman kärsivällisyyttä, sillä neste lisätään risottoon pikkuhiljaa sitä mukaa kun edellinen lisätty kiehuva neste on imeytynyt riisiin. Voit halutessasi vaihtaa risoton fenkolin parsaan, herkullinen resepti löytyy täältä.

OATGOODS Basilika-fenkolirisotto

Parsasta valmistat herkullisen sosekeiton reseptini avulla, jonka paljastan seuraavaksi. Tarjoile sosekeiton kanssa Myllyn Paras Pinaatti-feta pasteijoita, jotka ovat valmiiksi muotoiltuja pinaatti-fetatäytteisiä lehtitaikinasta tehtyjä pasteijoita.

 

Pinaatti-Feta-pasteija 450g

Arja Elinan Parsasosekeitto

4 annosta

500 g     vihreää parsaa

150 g     purjosipulia

2 rkl       voita

5 dl        vettä

1 rkl       kasvisfondia

1 tl         suolaa

1/3 tl      hienonnettua valkopippuria

2 dl        kuohukermaa

100 g     yrttituorejuustoa tai ranskankermaa

1 dl        valkoviiniä

(½–1 tl   vihreää tabascoa)

Lisäksi: rouhittua mustapippuria, ranskankermaa

parsaa sosekeittoon

Kuori parsat, napsauta paksuimmat valkoiset kannat pois ja pilko varret kahteen osaan: varsipaloihon ja nuppuosiin. Puhdista ja leikkaa purjo renkaiksi. Kuullota parsojen varsipalat ja purjorenkaat voissa korkeareunaisessa kattilassa noin 3 minuutin ajan. Lisää parsan nuput ja jatka kuullotusta muutama minuutti. Lisää joukkoon vesi, kasvisfondi ja mausteet. Keitä 3–5 minuuttia. Lisää kerma ja tuorejuusto tai ranskankerma, anna kiehahtaa. Lisää vielä valkoviini ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarkista maku, mausta halutessasi vihreällä tabascolla tai tarjoile sitä erikseen.

parsasosekeiton tekoa

Jaa annos syville lautasille, rouhi pinnalle mustapippuria ja laita päälle nokare ranskankermaa.

Tarjoile kaunis vihreä sosekeitto suolaisten suupalojen ja parsan kanssa sopivan valkoviinin kera. Esimerkiksi Alsace Pfaff Pinot Blanc valkoviini käy hyvin, sillä viini on raikas ja melko vahvasti sitruunainen ja täten mielestäni parsasosekeitolle täydellinen makupari.

Sosekeitto keväisestä vihreästä parsasta

Toinen mainio keväinen alkuruoka on Parsatartaletit. Leivosten pohjat voi leipoa etukäteen Myllyn Paras Suolaisesta Piirakkataikinasta ja täyttää ne ennen tarjoilua. Tosin, jos on kyse juhlista, jossa valmista tulee olla ajoissa, voit täyttää tartaletit muutamaa tuntia ennen tarjoilua ja laittaa ne viileään.

Tartalettien pohjille on tässä käytetty Creme Bonjour Wasabi Twist -tuorejuustoa. Jos et löydä sitä, voit käyttää maustamatonta tuorejuustoa, johon sekoitat noin 1 rkl wasabitahnaa. Myös piparjuuri-tuorejuusto käy hyvin. Käytä tartalettien täytteeseen tuoretta vihreää parsaa, mikäli sitä on saatavilla. Mikäli et löydä wasabi-rucolaa, käytä tavallista rucolaa. Katso resepti tästä.

Parsatartaletit

Näyttävän juhlaruoan valmistat vihreästä parsasta ja itse tehdystä kurkumatuorepastasta. Tuorepastan tekeminen itse ei ole kovin vaikeaa, mutta se vie vähän aikaa. Mittaa Myllyn Paras Durumvehnäjauhot, suola ja munat kulhoon, sekoita vähän puuhaarukalla. Mittaa päälle öljy ja kurkuma yhdessä niin, että kurkuma liukenee ensin öljyyn ja sekoita sen jälkeen jauhoseokseen. Alusta kiinteää taikinaa pari minuuttia käsin. Kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä hyvin ohueksi levyksi ja leikkaa siitä taikinapyörällä n. 8 mm:n levyisiä pitkiä nauhoja. Voit valmistaa levyt myös pastakoneella. Katso Vihreää parsaa, hollandaisekastiketta ja kurkumanauhapastaa -reseptini tarkemmin tästä.

Vihreää parsaa, hollandaisekastiketta ja kurkumanauhapastaa

Toinen idea juhlavaksi Parsaruoaksi on Kampasimpukkaa Rigatonin ja parsan kanssa.

Rigatoni Moniviljapasta on valmis maukas sekoitus, josta löytyy kolmea erilaista ja eriväristä rigatoni-muotoista pastaa: kvinoapastaa, rukiista pastaa ja kurkumapastaa. Voit keittää pastat ennen ateriaa ajoissa. Käytä reseptiin fenkolin tilalle vihreää parsaa, kuori se ennen kuutiointia.

Tässä sekä kampasimpukat että Rigatoni-pasta valmistuvat yhtä aikaa nopeasti uunissa. Katso ohje tästä.

Kampasimpukkaa ja Rigatonia

Juhlavaa tarjottavaa on myös Parsasalaatti syötävässä siemennäkkärikulhossa. Ohjeen annoksesta syntyy 1 iso laakea salaattikulho, jonka halkaisija on noin 28 cm tai 2 pienempää, halkaisija noin 18 cm tai useampia pieniä annoskulhoja. Kulhot valmistetaan Myllyn Paras Kaurainen-siemennäkkäri leivontaseoksesta. Täytä kulho/kulhot salaatilla vasta juuri ennen tarjoilua, jotta näkkärikulho ei pehmene, vaan pysyy rapeana näkkärinä. Näin se on maistuvinta syötävää salaatin kanssa. Kurkkaa idea tästä.

Parsasalaatti syötävässä siemennäkkärikulhossa

Mikäli tulossa on cocktailkutsut tai sen tyyppiset juhlat, että sormisyötävä on kätevintä, valmista kaura-siemennäkkäriä iso satsi pieninä paloina. Voit tehdä tämän ajoissa, sillä näkkärit kestävät hyvin säilytystä. Myös parsamoussen voi valmistaa ajoissa jääkaappiin. Se kannattaa levittää näkkäripaloille vasta vähän ennen tarjoilua, jotta pohjat säilyvät rapeina. Suutuntumalta herkullisin yhdistelmä syntyy rapeasta näkkärikeksistä ja pehmeästä moussesta. Toki voit tarjoilla halutessasi keksit ja moussen erikseen. Katso herkullinen Siemennäkkäri-parsamousseleivokset -ohje.

Siemennäkkäri-parsamousseleivokset

Parsaleivonnaiset sopivat kevään keväisiin juhliin. Juhlavia ovat Tuulihatut parsatäytteellä, sillä parsamousse on ihana täyte suolaisiin tuulihattuihin. Tärkeää tuulihattujen valmistuksessa on saada ne kohoamaan, joten muista tehdä taikina huolella, vatkaa munat erityisen hyvin, käytä paistoon vesihöyryä, äläkä avaa uuninluukkua paiston aikana. Valmista kuohkeita tuulihattuja juhliin tämän linkin takaa löytyvällä ohjeella.

Yhdestä annoksesta syntyy noin 20 tuulihattua.

Tuulihatut parsatäytteellä

Kun tarvitset juhliin ison määrään herkullisia parsaleivoksia ja tuulihattujen valmistus kuulostaa liian työläältä, valmista leivokset kätevästi lehtevään taikinapohjaan käyttäen esimerkiksi Myllyn Paras Voitaikinaa. Voit valmistaa täytteen käyttäen vihreää parsaa tai broccolinia eli varsiparsakaalia, joka on tavallista parsakaalia pidempää, hoikempaa ja rapsakampaa eli muistuttaa vähän vihreää parsaa. Broccolinia voikin käyttää monissa ruoissa ja leivonnaisissa vihreän parsan tilalla. Koska broccolinin varsia ei tarvitse kuoria, sitä on todella helppo käyttää. Katso miten valmistat Broccoliinineliöt tästä.

Halutessasi voit käyttää toki vihreää parsaa ohjeen Broccolinien tilalla.

Broccoliinineliöt

Jos haluat valmistaa iltapalaksi ruokaisampaa tarjottavaa kuin edellä kertomani pikkuherkut ovat, valmista muhevat Parsa-saksanpähkinätaskut. Ne ovat täytettyjä voitaikinataskuja, jossa on täytteenä maustettua ranskankerma-tuorejuustoseosta ja saksanpähkinöitä parsapalojen lisäksi. Katso resepti tästä.

Parsa-saksanpähkinätaskut

Juhliin tai kahvikutsuille sopii hyvin myös pyöreä parsapiirakka, joka on leivottu kätevään valmiiseen pakastepohjaan. Kun valitset Pyöreä ”Ruis-Kaura”-pohjan, saat samalla täysjyväistä makua ja kuitua piirakkaan. Ricotta ja vihreä parsa sopivat mainiosti täytteen herkulliseksi makupariksi. Kaunis Parsapiirakka Ruispohjaan löytyy täältä.

Parsapiirakka Ruispohjaan

Jos taas haluat valmistaa elegantin pitkänmallisen lehtevän piirakan muutamalle vieraalle, valmista Parsapiirakka vuohenjuustolla tällä ohjeella.

Parsapiirakka vuohenjuustolla

Mainio idea tarjottavaksi alkukesän mökkiviikonlopun illanviettoon on iso pellillinen Savulohi-parsapiirakkaa. Muheva piirakka syntyy kätevästi Isolle Lehtitaikinalevylle, joka riittää koko uunipellille. Voit käyttää piirakkaan savulohta tai itse ongittuja kaloja, myös äyriäisiä sopivat piirakkaan. Parsa luo mukavan alkukesän tuulahduksen piirakkaan, mutta mikäli sitä ei ole saatavilla, myös valkoinen säilykeparsa sopii. Katso resepti tästä.
Savulohi-parsapiirakka

Toinen helppo ja ruokaisa vaihtoehto alkukesän viikonloppuun koko perheelle on parsapasta. Kukkapasta sopii hyvin kevääseen, joten kokeile ohjeeseen Myllyn Paras Keltainen Kukka Makaronia. Se on kukanmallinen makaroni, valmistetaan täysjyvädurumvehnäjauhosta, joka sisältää lähellä jyvän kuorta olevat ravintorikkaat osat, jotka tekevät jauhosta tummempaa ja kuitupitoisempaa kuin durumvehnäjauho. Makaroni on värjätty kurkumalla keltaiseksi. Katso Vihreää parsaa kukkapastapedillä -ohjeen muu helppo osuus tästä.

Vihreää parsaa kukkapastapedillä

Kevään tullen on ihanaa vaihtaa leivonnaisiin ja ruokiin satokauden mukaiset ainekset, myös parsa. Kun leivot pizzaa, laita siihen täytteeksi parsaa. Pizzaan sopivat ohuet parsan varsipalat kuorittuina ja nuput sellaisenaan ilman esikeittämistä. Kokeile parsaa osaksi tämän hortapizzan täytettä tai kokonaan hortien tilalle. Näin valmistat Parsapizzaa tai Horta-parsapizzaa.

Hortapizza

Herkullista parsakautta!

vihreä parsa kattilassa

 

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.