Vaivaamaton kaurapataleipä

Kaurapataleipä

Kauran elintarvikekäyttö on ollut viime vuodet tasaisessa nosteessa niin Suomessa kuin etenkin kansainvälisesti. Kaura on terveyshyötyjensä, edullisen hintansa ja miedon makunsa ansiosta hyvä kuitujen ja kasviproteiinin lähde niin vegaanisiin elintarvikkeisiin kuin esimerkiksi tavallisten kaurahiutaleiden muodossa ihan jokapäiväisessä ruokavaliossakin. 

Vuoden loput ja alut ovat aikaa, jolloin erilaiset ruokalehdet ja muut julkaisut listaavat menneet ja ennustavat tulevat ruokatrendit. Kaura löytyi monilta 2018-ruokatrendit listoilta ja muutaman kuukauden perusteella näyttää vahvasti siltä, että ennustus osui nappiin. Ainakin tältä näyttää Instagramin ja Pintrestin kaltaisten ruokakuvia pursuavien palveluiden syötteissä.

Toinen jo vähän vanhempi ruokatrendi, eli 2010-luvun taitteessa huipussaan ollut pataleipähuuma odottaa vielä uutta tulemistaan. Vaikka suurin buumi meni, muodostui padassa paistamisesta ylivertaisen helppoutensa ansiosta monien kotileipureiden kestosuosikki ja pataleipä tuli jäädäkseen. 

Oman paikkansa vakiinnuttaneita ikisuosikkeja ovat myös kauraleipä ja kaurasämpylät. Lisäämällä kauraa vehnäleivän taikinaan, tulee leivästä kuitupitoisempaa, mutta ennen kaikkea täyteläisen makuista ja huumaavan aromikasta.

Vaivaamaton kaurainen pataleipä on leipää helpoimmillaan ja herkullisimmillaan. Taikina valmistuu sekoittamalla ainekset ja tekemällä taikinalle kaksi yksinkertaista taittelukierrosta. Taikinan annetaan kohota hitaasti viileässä, näin sitko muodostuu kuin itsestään ja padan muodostama miniuuni antaa taikinalle optimiolosuhteet paistua täydellisen rapeakuoriseksi ja ilmavan kevyeksi leiväksi. Myllyn Parhaan uusi Kaurainen Sämpyläjauhoseos antaa leipään juuri sopivasti kauraista aromia, makua ja mukavaa rouheisuutta.

Kaurainen pataleipä

Ainekset

200 g / 3 dl Myllyn Paras Kaurainen Sämpyläjauhoseos
200 g / 3 dl Myllyn paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho
300 g / 3 dl vettä
8 g / 1,5 tl suolaa
5 g tuorehiivaa / 2 g kuivahiivaa
1 noin 3 litran valurautapata tai tukeva kattila

Valmistusohje

Mittaa astiaan hiukan kättä viileämpi vesi ja liuota tuorehiiva veteen. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja suola. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhojen kanssa.
Valuta vesi kulhoon reunaa pitkin niin, että vesi valuu tasaisesti ympäri kulhoa.
Sekoita ainekset yhtenäiseksi massaksi. Joustava muovinen taikinalasta toimii tässä hyvin. Vältä sekoittamasta liian kauan, noin 15-30 sekuntia pitäisi riittää.
Jos näyttää siltä, että kaikki jauhot eivät tahdo lähteä mukaan massaan, sekoita mukaan teelusikallinen vettä.
Peitä kulho liinalla.

Ota liina sivuun  20 minuutin kuluttua. Kääntele taikinan reunat vuorotellen keskelle ja pyöräytä taikina ympäri. Kääntely tehdään tarttumalla kosteilla sormilla taikinan reunasta, venyttämällä varovasti ylöspäin rikkomatta taikinaa ja kääntämällä reuna taikinan päälle. Sama taittelu tehdään taikinan jokaiselle neljälle reunalle. 
Peitä kulho liinalla ja toista taittelukierros 20 minuutin kuluttua.

Taittelukierrokset edistävät taikinan gluteeniverkon, eli sitkon muodostumista ja parantavat leivän lopullista rakennetta ja tekstuuria.

Toisen taittelukierroksen jälkeen peitä kulho kannella tai muovikelmulla ja nosta kulho jääkaappiin. Anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli tai 10-12 tuntia.
Viileys hidastaa taikinassa tapahtuvia kemiallisia reaktioita, joten taikina kohoaa hitaammin. Ensimmäisten tuntien aikana ei näytä tapahtuvan oikein mitään, mutta kohoaminen kiihtyy vähitellen ja viimeisten 3-4 tunnin aikana tuntuu tapahtuvan miltei enemmän kuin koko muuna aikana yhteensä.
10-12 tunnin  kuluttua taikina on suunnilleen tuplannut kokonsa ja taikinan päällä voi havaita muutamia selkeitä ilmakuplia.

Ota kohonnut taikina kulhoineen kahdeksi tunniksi huoneenlämpöön ennen kuin aloitat leipomisen.

Ripottele taikinan reunoille jauhoa. Irrota taikina varovasti lastalla kulhon reunoista. Työntele lastaa taikinan ja kulhon väliin niin, että taikina tuntuu irtoavan kulhosta.
Jauhota leivinalusta ja pyöräytä kulho ylösalaisin alustan päälle. Taikinan pitäisi valahtaa kulhosta alustalle.
Ripauta taikinan päälle jauhoa. Käännä taikinan reunat keskelle ja nipistä saumat umpeen. Pyöräytä taikina kämmenien päälle niin, että alustaa vasten ollut puoli tulee päälipuoleksi.
Muotoile  taikina kämmenten päällä pyöreäksi leiväksi pyörittämällä taikinaa myötä- tai vastapäivään kämmenten päällä ja vetämällä taikinaa leivän alle niin, että taikinapalloon muodostuu pintajännitettä. Nipistä leivän alle jäävä sauma umpeen.

Yritä muotoilla leipä puristelematta taikinaa, mutta nopein ja varmoin ottein. Mitä kauemmin leipää muotoillaan, sitä helpommin taikina repeää tai siihen hitaan kylmäkohotuksen aikana kehittynyt gluteeniverkko vioittuu ja sisään vangitut ilmakuplat karkaavat. Tällöin leipä ei kohoa paistettaessa niin paljon ja leivän sisuksesta tulee tiiviimpi.
Muotoiluvaiheen voi tehdä kämmenten sijaan myös alustan päällä.
Leivästä ei tarvitse tulla täysin symmetrisen pyöreää, sillä leipä kyllä pyöristyy padassa paistuessaan hyvinkin pyöreäksi ja persoonallisen näköinen leipä on usein myös mielenkiintoisemman näköinen leipä.

Nosta muotoiltu, halkaisijaltaan noin 20-22 cm pyöreä leipä kohoamaan jauhotetulle leivinpaperille ja peitä kevyesti liinalla. Anna leivän kohota noin 2-2,5 tuntia. Paistovalmis leipä on  kasvanut noin 1,5 kertaiseksi ja tuntuu sormenpäällä tökättäessä hyllyvän ja olevan ilmaa täynnä. Ripottele Kauraista sämpyläjauhoseosta leivän pinnalle.

Kauraisen pataleivän paistaminen

Aseta uunin ritilä keskitasolle ja kannellinen valurauta- tai muu paksu pata ritilälle. Kuumenna uuni 250 asteeseen.

Leikkaa leivinpaperi pienemmäksi leivän ympäriltä. Jätä reunoja sen verran reilusti, että pystyt nostamaan leivän leivinpapereineen kuumaan pataan. 

Ota kuuma pata uunista. Nosta kansi sivuun, nosta leipä leivinpaperin päällä pataan ja tee lamella tai hyvin terävällä veitsellä leipään muutama noin 1 cm syvyinen viilto. Laita kansi tiiviisti padan päälle ja nosta pata uuniin. Pudota uunin lämpö 230 asteeseen.

Toimi varovasti, mutta mahdollisimman nopeasti. Käytä suojaavia patakintaita tai patalappuja, kun käsittelet kuumaa pataa. Suunnittele etukäteen mihin sijoitat padan ja kuuman kannen.
Siirrä kohonnut leipä odottamaan mahdollisimman lähelle paikkaa, johon asetat kuuman padan, jotta leipä on helppo nostaa pataan. Leivän uuninousun maksimoimiseksi on tärkeätä toimia nopeasti. Kuumaan pataan laitettu taikina alkaa välittömästi luovuttamaan kosteutta ja toimimalla nopeasti saadaan kosteus jäämään padan sisään. Padan sisällä olevan kosteuden ansiosta leivän kuori ei kovetu liian nopeasti ja leivällä on optimaaliset mahdollisuudet kohota uunissa tasaisesti.

Vartin kuluttua nosta pata uunista. Ota kansi pois ja vedä leivinpaperi pois leivän alta. Leipä on tässä vaiheessa tehnyt suurimman uuninousunsa ja on pohjasta sen verran paistunut, että paperi liukuu helposti pois leivän alta.
Laita kansi paikalleen ja pata takaisin uuniin. 
Paista leipää vielä noin 20-25 minuuttia. 

Ota pata uunista. Leivän pitäisi tässä vaiheessa olla kauttaaltaan kovakuorinen, vaaleanruskea ja tuntua nostettaessa kevyeltä. Leivän kuori muuttuu jäähtyessään kovasta rapeaksi, leivän sisällä olevan kosteuden suunnatessa ulospäin. Jos haluat leivästä täysin kovakuorisen ja leipään tummemman pinnan, pudota uuni lämpö 200 asteeseen ja paista leipää vielä noin 5 minuuttia ilman kantta.

Jäähdytä leipä ritilän päällä ilman liinaa, jotta leivän kuori säilyttää rapeutensa. Leikkaa vasta, kun leipä on jäähtynyt.

Kaurapataleipä

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.