Tähteiden käyttö

Saunaillan Pastasalaatti

Kotiruoka

  • Käytä puuron, kasvissose- tai tomaattikeiton loput nesteeksi sämpylätaikinaan.
  • Jatka paistosta, laatikkoa tai wokkia kypsennetyillä kasviksilla.
  • Pakasta pienikin annos, ota evääksi tai lämmitä mikrossa kun tarvitset yhden hengen pikaruokaa.
  • Nauti kypsää kalaa tai lihaa leivän päällä leikkeleen sijaan, käytä keittoon, kääräise tortillaan tai rieskaan kasvisten ja kastikkeiden kera.
  • Jos ruoka epäonnistuu, pohdi voisiko sen tuunata uuten muotoon maistuvammaksi. Ehkä mauton pata maistuisikin soppana? Voisiko tylsän paistoksen upottaa piirakkaan?

Kasvikset

  • Tee salaattia vain se määrä, joka varmasti syödään. Valmis salaatti säilyy kylmässä seuraavaan päivään. Salaatin sijaan voit pilkkoa tarjolle lajitelman kasviksia. Käytä ylijäävät seuraavan ruoan valmistukseen.
  • Hiukan nahistuneen jäävuorisalaatin tai keräsalaatin saa rapeaksi laittamalla salaatti kulhoon ja kaatamalla salaatin päälle jääkylmää vettä tai jääpaloja. Anna salaatin seistä vedessä jääkaapissa noin puoli tuntia ennen käyttöä.
  • Raasteet sopivat uuniruokiin, kastikkeisiin tai sämpylätaikinaan.
  • Käytä hieman nahistuneet tomaatit tai juurekset keittoon, munakkaaseen, pastakastikkeeseen tai piirakkaan. Kokeile rohkeasti uusia makuyhdistelmiä!
  • Purjon, chilin tai ruukkuyrtin voi pilkkoa kerralla, vaikka ruokaan tarvittaisiinkiin vain osa. Pakasta ylijäävä osa pienissä pusseissa tai rasioissa kerta-annoksina ja lisää jäisenä ruokaan.

Hedelmät

  • Purista nahistuneista appelsiineista mehua.
  • Jos hedelmät uhkaavat pilaantua, surauta niistä jogurttia tai piimää lisäämällä smoothie tai mehun kanssa fruitie.
  • Nuutuneetkin hedelmät maistuvat herkullisilta esimerkiksi piirakassa tai pannukakussa.

Juusto

  • Raasta kuivahtanut juusto lämpimän leivän, pizzan, piirakan tai paistoksen päälle.

Jogurtti

  • Käytä nesteeksi leivontaan tai esimerkiksi rahkan sijaan piirakkaan.
  • Lorauta lähes tyhjään jogurttitölkkiin mehua ja ravista, saat herkullisen aamiais- tai välipalajuoman.

Maito

  • Vanhentumassa oleva maito kannattaa käyttää esimerkiksi pannukakkuun tai makaronilaatikkoon. Pakasta tuotos, jos et tarvitse sitä juuri sillä hetkellä.

Kuiva leipä

  • Pilko kuutioiksi ja tikuiksi, paahda pannulla öljyssä krutongeiksi salaattiin tai keittoon, napostele tai dippaa tikkuja perunalastujen sijaan.
  • Suurusta sosekeitto murustamalla kuivaa leipää. Anna vielä kiehua ja soseuta lopuksi.
  • Tee köyhiä ritareita tai lämpimiä voileipiä.
  • Keitä ruisleivästä puolukkapuuroa.
  • Herkuttele leipävanukkaalla tai pappilan hätävaralla.

Peruna, riisi, pasta

  • Säilytä jääkaapissa korkeintaan pari päivää. Etenkin kypsä riisi pilaantuu helposti. Voit myös pakastaa.
  • Paista pyttipannuksi sipulin ja muiden lisukkeiden (esimerkiksi lihan, makkartan, muiden kasvisten, kananmunan) kanssa.
  • Tee espanjalaistyyppinen munakas, tortilla.
  • Tee uunipaistos tai -vuoka, käytä salaattiin.
  • Riisi sopii piirakan täytteeksi.
  • Keitetty peruna maistuu leivän päällä, muusin voi käyttää sämpylöiden, rieskan tai pizzan taikinaan.

Teksti: Maa- ja kotitalousnaiset osana Parasta arjessa -kampanjaa

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.