
Kotiruoka
- Käytä puuron, kasvissose- tai tomaattikeiton loput nesteeksi sämpylätaikinaan.
- Jatka paistosta, laatikkoa tai wokkia kypsennetyillä kasviksilla.
- Pakasta pienikin annos, ota evääksi tai lämmitä mikrossa kun tarvitset yhden hengen pikaruokaa.
- Nauti kypsää kalaa tai lihaa leivän päällä leikkeleen sijaan, käytä keittoon, kääräise tortillaan tai rieskaan kasvisten ja kastikkeiden kera.
- Jos ruoka epäonnistuu, pohdi voisiko sen tuunata uuten muotoon maistuvammaksi. Ehkä mauton pata maistuisikin soppana? Voisiko tylsän paistoksen upottaa piirakkaan?
Kasvikset
- Tee salaattia vain se määrä, joka varmasti syödään. Valmis salaatti säilyy kylmässä seuraavaan päivään. Salaatin sijaan voit pilkkoa tarjolle lajitelman kasviksia. Käytä ylijäävät seuraavan ruoan valmistukseen.
- Hiukan nahistuneen jäävuorisalaatin tai keräsalaatin saa rapeaksi laittamalla salaatti kulhoon ja kaatamalla salaatin päälle jääkylmää vettä tai jääpaloja. Anna salaatin seistä vedessä jääkaapissa noin puoli tuntia ennen käyttöä.
- Raasteet sopivat uuniruokiin, kastikkeisiin tai sämpylätaikinaan.
- Käytä hieman nahistuneet tomaatit tai juurekset keittoon, munakkaaseen, pastakastikkeeseen tai piirakkaan. Kokeile rohkeasti uusia makuyhdistelmiä!
- Purjon, chilin tai ruukkuyrtin voi pilkkoa kerralla, vaikka ruokaan tarvittaisiinkiin vain osa. Pakasta ylijäävä osa pienissä pusseissa tai rasioissa kerta-annoksina ja lisää jäisenä ruokaan.
Hedelmät
- Purista nahistuneista appelsiineista mehua.
- Jos hedelmät uhkaavat pilaantua, surauta niistä jogurttia tai piimää lisäämällä smoothie tai mehun kanssa fruitie.
- Nuutuneetkin hedelmät maistuvat herkullisilta esimerkiksi piirakassa tai pannukakussa.
Juusto
- Raasta kuivahtanut juusto lämpimän leivän, pizzan, piirakan tai paistoksen päälle.
Jogurtti
- Käytä nesteeksi leivontaan tai esimerkiksi rahkan sijaan piirakkaan.
- Lorauta lähes tyhjään jogurttitölkkiin mehua ja ravista, saat herkullisen aamiais- tai välipalajuoman.
Maito
- Vanhentumassa oleva maito kannattaa käyttää esimerkiksi pannukakkuun tai makaronilaatikkoon. Pakasta tuotos, jos et tarvitse sitä juuri sillä hetkellä.
Kuiva leipä
- Pilko kuutioiksi ja tikuiksi, paahda pannulla öljyssä krutongeiksi salaattiin tai keittoon, napostele tai dippaa tikkuja perunalastujen sijaan.
- Suurusta sosekeitto murustamalla kuivaa leipää. Anna vielä kiehua ja soseuta lopuksi.
- Tee köyhiä ritareita tai lämpimiä voileipiä.
- Keitä ruisleivästä puolukkapuuroa.
- Herkuttele leipävanukkaalla tai pappilan hätävaralla.
Peruna, riisi, pasta
- Säilytä jääkaapissa korkeintaan pari päivää. Etenkin kypsä riisi pilaantuu helposti. Voit myös pakastaa.
- Paista pyttipannuksi sipulin ja muiden lisukkeiden (esimerkiksi lihan, makkartan, muiden kasvisten, kananmunan) kanssa.
- Tee espanjalaistyyppinen munakas, tortilla.
- Tee uunipaistos tai -vuoka, käytä salaattiin.
- Riisi sopii piirakan täytteeksi.
- Keitetty peruna maistuu leivän päällä, muusin voi käyttää sämpylöiden, rieskan tai pizzan taikinaan.
Teksti: Maa- ja kotitalousnaiset osana Parasta arjessa -kampanjaa