Monipuoliset kurpitsat

Kaurapastatäytteiset kesäkurpitsakupit

Monipuoliset kurpitsat

Kurpitsa on vuoden 2021 vihannes. Kurpitsasta tulee monelle mieleen ympärivuotisesti myytävä kesäkurpitsa sekä syksyllä myymälöihin ilmestyvät värikkäät kurpitsat eri muodoissaan. Kurpitsat jaetaankin kesä- ja talvikurpitsoihin, joista jälkimmäisen sato kypsyy syksyksi. Talvikurpitsoilla on kova kuori, jonka ansiosta ne säilyvät hyvin. Kun valitset talvikurpitsaa kaupassa tarkista, ettei kurpitsa anna periksi pohjasta painettaessa, eikä kurpitsassa ole pehmeitä kohtia.

Syksyn kurpitsasesonkiin kuuluvat irvistävät kurpitsalyhdyt, jotka ovat myös meillä Suomessa olennainen osa halloween-juhlia. Rekvisiitan lisäksi kurpitsoja käytetään monesti halloween-tarjoiluissa, kuten tässä Mausteinen kurpitsakeitto sekä juustomuumiot -reseptissä.

Kurpitsat ovat ravintoarvoltaan kuitupitoisia, joten niitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti. Miedohkona raaka-aineena kurpitsat sopivat erittäin monipuolisesti niin suolaiseen kuin makeaan ruoanlaittoon sekä leivontaan. Kurpitsoista voi tehdä perinteiseen tapaan myös etikkaliemessä säilöttyä pikkelssiä, joka maistuu erityisesti lihojen ja paistiruokien kera.

Kurpitsan käsittely

Pehmeän kesäkurpitsan pilkkominen on nopeaa ja helppoa. Talvikurpitsojen käsittely on sen sijaan hieman vaativampaa, mutta ei kuitenkaan vaikeata. Talvikurpitsan kova kuori kannattaa ensin halkaista, minkä jälkeen seuraa kenties työläin osuus eli siementen ja rihmaston poiskovertaminen. Kovertamiseen voi käyttää apuna esimerkiksi jäätelökauhaa. Vaihtoehtoisesti kurpitsan kuoren voi leikata pois veitsellä ja paloitella malto-osan sopivan kokoisiin paloihin. Muista, että kurpitsansiemeniä voi myös paahtaa ja käyttää vaikka salaatissa.

Kurpitsalajikkeet

Kurpitsojen sukuun kuuluu yli kymmenen lajiketta ja tässä esittelemme muutaman suositun lajikkeen:

Kesäkurpitsa on pitkänmallinen kurkkua muistuttava lajike, joka sopii moniin ruokalajeihin ja on tarjolla kaupoissa vuoden ympäri. Jos sinulla on oma puutarha, poimi kesäkurpitsat talteen alle puolikiloisina ja poimi myös kesäkurpitsan kukkia talteen, sillä ne voi esimerkiksi paistaa pannulla ja lisätä salaattiin. Kesäkurpitsa sopii miedon makunsa ansiosta monenlaiseen käyttöön. Kesäkurpitsa on helppo raastaa tai pilkkoa raakana salaatteihin, laatikoihin ja paistoksiin. Käytä kesäkurpitsaa esimerkiksi pyöryköiden raaka-aineena: Kesäkurpitsa-kanapyörykät ja fetakastike tai valmista alkupaloiksi nämä suupalan kokoiset Kaurapastalla täytetyt kesäkurpitsakupit.

Hokkaidokurpitsa, toiselta nimeltään japanilainen talvikurpitsa on väriltään kirkkaan oranssi ja muodoltaan pisaraa muistuttava kurpitsa, jonka maku on pehmeä ja makea. Hokkaidokurpitsassa on vähemmän nestettä kuin muissa kurpitsoissa, joten sen rakenne ei vetisty kypsennettäessä. Hokkaido soveltuu hyvin esimerkiksi sosekeittoihin, lohkottuna uunissa paahdettavaksi tai piirakantäytteeksi. Katso esimerkiksi tämä herkullinen ohje Kurpitsapiirakkaan.

Myskikurpitsa on väriltään vaalean beige ja muistuttaa muodoltaan päärynää. Parhaimmillaan myskikurpitsa on 20–30 sentin mittaisena. Mitä kypsempi myskikurpitsa on, sitä makeammaksi ja täyteläisemmäksi sen hedelmälihan maku muuttuu. Myskikurpitsan sopii hyvin sämpylätaikinaan, juustokakkuihin ja makeiden muffinien tekoon, kuten näihin Halloween kuppikakkuihin. Myskikurpitsaa voi käyttää myös esimerkiksi sosekeittoihin ja pastoihin. Kokeile myskikurpitsasta tehtyä täyttävää Kurpitsapastakulhoa.

Jättikurpitsa on tuttu halloween-kurpitsa. Jättikurpitsa on miedon makuinen talvikurpitsa, joten sen kanssa kannattaa käyttää monipuolisesti mausteita. Alun perin jättikurpitsa on kotoisin Etelä-Amerikasta, mutta nykyisin sitä kasvatetaan ympäri maailman. Jättikurpitsa kasvaa nimensä mukaisesti jättiläiseksi ja suurimmat jättikurpitsat voivat kasvaa monen sadan kilon painoiseksi.

Lisää ideoita kurpitsojen käyttöön löydät inspiraatiosivuiltamme tästä.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.