Pirteät paprikat

Burrito

Paprika ja chili

Iloisen värikkäät paprika ja chili ovat monen kotikokkailijan vakiovaruste. Suomessa paprikoita syödään reilu kolme kiloa henkeä kohden vuodessa. Hyödynnä siis paprikoita enemmän, sillä se on erittäin monipuolinen kasvis. Paprikaa voi syödä niin raakana kuin kypsennettynäkin. Paprika sopii hyvin salaatteihin, tortilloihin, patoihin ja wokkeihin. Paprikat jaotellaan tulisuutensa mukaan vihannespaprikoihin ja maustepaprikoihin. Miedot ja makeat vihannespaprikat ovat kooltaan suuria ja maustepaprikat eli chilit ovat pieniä ja pippurisia.

Historia

Paprika on kotoisin Väli-Amerikasta ja alun perin paprikan maku oli polttavan pippurinen. Se levisi ympäri maailmaa makunsa vuoksi ja sen ajateltiin olevan hyvä vaihtoehto kalliille pippurille. Paprikan nimi tarkoittaakin joissain maissa pippuria. Tuliset paprikalajikkeet levisivät itään ja saivat siellä paljon suosiota. Näin ollen aasialainen ruoka sisältää usein chiliä. Euroopassa jalansijaa sai miedommat lajikkeet, jossa sitä jalostettiin eurooppalaiseen ruokavalioon sopivaksi.

Käyttö

Paprikat sopivat moniin ruokiin niin raakana kuin kypsänä. Vihreä paprika sopii kirpeämmän makunsa vuoksi paremmin ruoanlaitossa kypsennettynä. Kokeile sitä siitä patoihin ja laatikoihin. Makea suippopaprika on paprikoista makein, joten käytä sitä sellaisenaan salaateissa ja tortillan lisukkeena. Täytetyt paprikat ovat monen tuntema ruoka. Halkaise paprikat ja täytä ne haluamallasi täytteellä. Klassisin täyte on hyvin maustettu jauheliha-riisiseos, jossa on mukana esimerkiksi maissia sekä juustoa. Punainen ja keltainen paprika ovat monikäyttöisiä ja sopivat lähes mihin tahansa ruokaan. Kokeile niitä wokkeihin sekä leivän päälle ja dippailuun. Säilytä paprikaa +10-14 asteessa, mieluiten muovin tai kelmun sisällä, ettei se kuivu.

Lajikkeet

Vihreä, keltainen, oranssi ja punainen. Nämä ovat suositun vihannespaprikan värit. Vihannespaprika on kohtalaisen suuri ja muodoltaan pyöreä, suippo tai kulmikas. Vihreät paprikat ovat raakoja, jotka kypsyessään vaihtavat väritystään, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö vihreää paprikaa voisi syödä sellaisenaan. Vihreä paprika maistuu kirpeämmälle ja keltainen sekä punainen makealle.

Kasvatus

Paprikaa alettiin kaupallisesti kasvattaa Suomessa vasta 2000-luvulla. Sitä ennen olemme olleet riippuvaisia tuonnista. Suomalaisen paprikan sesonki touko-lokakuussa, jonka jälkeen kaupoista löytyy todennäköisesti Espanjalaista tai Hollantilaista paprikaa. Chilit ovat olleet lähes aina tuontitavaraa, mutta nykyään löytyy myös paljon suomalaisia chilejä vähittäiskaupoista. Innokkaimmat harrastelijat kasvattavat omat chilinsä ikkunalaudallaan. Chili kasvaa mieluusti lämpimässä auringon alla ja parhaimmillaan satoa saa jo neljässä kuukaudessa. Myös paprika on auringon ja lämmön ystävä. Sen siemenet itävät parhaiten +23-25 asteessa ja itänyt paprika jatkaa kasvuaan mieluiten +20-25 asteessa aurinkoisessa paikassa. Paprika ei vaadi kovinkaan paljoa vettä, mutta mitä suuremmaksi se kasvaa sen enemmän se tarvitsee sitä.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.