Mustikkapiirakka herätti parhaat muistot

Mustikkapiirakka muruseoksella

Järjestimme Myllyn Paras Reseptiklubi -uutiskirjeen tilaajille kyselyn, jossa vastaajien kesken arvottiin 1 kpl 60 € arvoinen leivonta-aiheinen tuotepaketti. Palkinto meni tällä kertaa Tampereelle.

Kysyimme vastaajilta, millaiset tottumukset heillä on piirakan leipomisen suhteen. Täytteinä mustikka ja raparperi olivat ylivoimaiset, mutta suolaisiakin piirakoita leivotaan paljon.

Piirakkapohjista murotaikina oli suosituin, vastausmäärällä 68 %. Pullataikinaan leipovat vain 6 % vastaajista. Piirakoita pidetään selvästi arkipäivän herkutteluleivonnaisena, joka valmistuu nopeasti kotona olevista sesongin raaka-aineista. Piirakalla on myös helppo hemmotella perheenjäsenia ja tarjoilla vierailijoille. 

 

Kysyimme rakkaimpia muistoja mustikkapiirakkaan liittyen ja saimme paljon ihania tarinoita. Tässä muutama muisto:

Kun perustimme perheen mieheni kanssa, aloitin tekemään pullataikina- ja murotaikinapohjaan itsetehdystä mustikkahillosta marjapiirakkaa. Nämä on olleet ikisuosikit niin perheemme, kuin vieraidenkin mielestä jo 25 vuotta.”

Tädin ja hänen miehensä kanssa menimme ensin mustikkametsään keräämään mustikoita, sieltä takaisin mökille ja uimaan. Täti teki mustikoista piirakkaa, joka maistui taivaallisen hyvältä kylmän maidon kanssa. Aurinko paistoi ja nautittiin kesästä ja sen upeista antimista.”

” Marjareissulla oli eväänä kahvia, voileipiä ja mustikkapiirakkaa. Metsässä luonnon keskellä ne maistuivat tavallista paremmalta.”

” Oli hauskaa aikoinaan leipoa pienen tyttärentyttären kanssa yhdessä. Mustikoita tosin oli keittiössä vähän siellä ja täällä, mutta mitäpä tuosta.”

"Perhe oli koolla, ja jälkiruoaksi oli mustikkapiirakkaa. Joku kertoi hauskan jutun ja kaikki nauroivat mustikkaisilla hampailla. Sitten vasta naurattikin, kun katsoimme toisiamme."

 

Mustikkapiirakka on maistunut myös vähän kauempaa tulleille vieraille:

” Saimme yllättäen japanilaisia vieraita, jotka ihastuivat mustikkapiirakkaan, jonka olin sattumalta leiponut.”

Paras oli se kun mökkivieraiksi saapuivat ystäväni Belgiasta ja tarjosin heille juuri leivottua mustikkapiirakkaa. Se maistui heille”

 

Mustikkapiirakan saaminen lautaselle asti voi viedä aikaa, mutta se ei makua haittaa:

Pari vuotta sitten meillä oli vielä pikkuruinen uuni. Se veteli viimeisiä aikoja, mutta paistoi kuin paistoikin mustikkapiiraan. Aikaa meni kyllä pari tuntia, normaalin puolen tunnin puolesta. Ja piirakka maistui.”

Veljeni oli armeijassa 60-luvun alkupuolella. Leivottiin kotona mustikkapiirakka, joka lähetettiin sotilaalle sen ajan mukaisesti postin välityksellä. No arvaahan sen, ettei piirakka 2-3 päivän päästä ollut enää tuore, mutta ei siitä enää voinut leikata myöskään paloja. Oli mennyt lusikkahommiksi. Kielsi sen jälkeen lähettämästä mustikkapiirakkaa.”

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.