Mainiot kaalit

Lehtikaali-tattaripuuro, suolainen lounaspuuro venäläiseen tyyliin

Lehtikaali on tummanvihreä lehtivihannes. Se on monipuolinen vihannes ruoanlaitossa sekä siinä on paljon hyvää energiaa. Lehtikaalista on viime vuosina tehty paljon trendikkäitä herkkuja, kuten lehtikaalisipsejä. Lehtikaali on vahvan makuinen, muttei kuitenkaan liian voimakas, etteikö se sopisi salaatteihin tai muihin kevyisiin ruokiin.

Lehtikaalin valmistamisessa kannattaa huomioida pari yksityiskohtaa: poista aina lehtikaalilehden keskellä kulkeva ruoti. Raakana ruoti on hieman puumainen, mutta kypsentäessä se pehmenee. Lehtikaalin lehtiä kannattaa myös hieroa hiukan, jotta sen rakenne pehmenee. Varsinkin, jos teet lehtikaalista salaattia tai tarjoilet sitä lisukkeena. Mikäli kypsennät lehtikaalia, rakenne pehmenee lämmön ansiosta.

Lehtikaalin sukulainen, italialainen mustakaali on tumma ja kurttuinen lehtivihannes. Käyttötarkoitukseltaan lehtikaali ja mustakaali ovat hyvin samanlaisia. Ne kestävät hyvin kuumentamista vahvojen lehtiensä vuoksi. Nämä sukulaiskaalit sopivat mainiosti paistoksiin, pastoihin, suolaisiin piirakoihin sekä patoihin. Myös mustakaalin lehden keskellä kulkeva ruoti on hyvä poistaa ennen valmistusta.

Lehtikaali kasvaa helposti myös suomessa, joten istuta sinäkin puutarhaasi näitä herkkuja! Kun istutat ne taimina keväällä, saat satoa jo kesän lopulla. Aikamoista superfoodia!

 

Katso tästä parhaat reseptit lehtikaalista:

Lehtikaali-sinihomejuustopiirakka

Lehtikaali-aurinkokuivattutomaatti-pasta

Lehtikaalipasta ruis-kaurapastasta

Lehtikaali-sitruunapasta halloumilla

Smetana-jauhelihapastakulho lehtikaalimurulla ja fetajuustolla

Lehtikaali-tattaripuuro

 

HUOM! Näissä resepteissä voit helposti korvata lehtikaalin mustakaalilla.

Kaali on vaikea ruoka, mutta teen sitä silti. Äidin kaalilaatikkoa ei mikään voita. Lehtikaalin ruodot hakkaan veitsellä täyteen poikkiviiltoja, niin nekin kypsyy kunnolla. Ruusukaali on aina kuulunut minun ruokapöytään.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.