​Katso kätevät vinkit herkkujen joulupöytään!

Joulupiparit kuppeina ja kinuskimarjat

Tänä jouluna hyödynnetään kauniin alkusyksyn mahtavaa marjasatoa joulupöydän herkkuihin. Pirteät puolukat tai karpalot ja miksei myös puutarhojen punaherukat sopivat todella hyvin säväyttämään makeat jouluiset raaka-aineet. Kinuskikarpalot ovat itsessään perinneklassikko juhlien jälkiruokana, mutta harvapa tätä perinneruokaa on tarjoillut syötävistä kupeista! Saattaa kuulostaa vaikealta tehdä piparitaikinasta kuppeja, mutta niin se ei ole. Tällä kertaa ei tarvitse yrittää muovailla kuumia pipareita kupeiksi, vaan hommaan löytyy parempi niksi!

Piparikupit onnistuvat parhaiten muotonsa pitävästä valmiista voilla leivotusta piparkakkutaikinasta tai laktoosittomasta piparitaikinasta. Taikinasta leivotaan isoja paksuhkoja pipareita. Ne astellaan varovasti piparien halkaisijaa n. 2-3 cm pienempiin muffinivuokiin, siis vuokien pohjille ja osittain reunoille. Perinteisen mallinen piparimuotti tuo kauniit kaarevat reunat piparikuppiin, mutta toki myös juomalasin suulla painetut pyöreät piparit sopivatriittävän isojen piparimuottien puuttuessa. Piparikupit paistetaan vuoissaan ilman täytettä. Uunin keskitaso ja uunin vieressä odottaminen on parasta tässä, sillä piparit paistuvat nopeammin kuin arvaakaan.

Piparikupit kannattaa valmistaa ajoissa, jotta ne ehtivät jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä. Kupit säilyvät pitkäänkin kuivassa huoneenlämmössä, kätevää kun joulun aikaan voi leipoa ajoissa. Itse tehty kinuskikastike syntyy ennen tarjoiluhetkeä nopeasti mikroaaltouunissa, jolloin välttää seoksen pohjaan palamisen kattilassa.

Juhlan kruunaa upea joulukakku, jonka valmistukseen ei uunia tarvita. Irtopohjavuokaan valmistettavan kakun pohjaan käytetään rikkinäisiä tai vaikkapa muodoltaan hieman epäonnistuneita pipareita ja sitovana aineena makua antamaan kookosöljyä tai voita. Täytteeksi loihditaan maistuva valkosuklaa-rahkahyytelö. Kun rahkatäyte on hyytynyt, tehdään kakusta komea: päälle laitetaan itse poimitut puolukat ja joulunpunainen hyytelö. Kannattaa katsoa vielä reseptistä vinkit varovaiseen kakun irrottamiseen vuoasta. Tätä hieman vaivaa vaativaa, mutta näyttävää kakkua on ilo tarjoilla koko suvulle.

VINKKI:

Kakun voi valmistaa rahkatäytteineen 2-3 päivää ennen tarjoilua ja edellisenä iltana sitten tehdä viimeisimmän kerroksen eli laittaa kakulle jäiset marjat ja siihen päälle tulevan hyytelön. Kunhan kakku pidetään viileässä, se säilyy joulun pyhät, jollei sitä tule syötyä. Ja jos halutaan ennakoida, kakun voi toki valmistaa etukäteen pakastimeen. Hidas sulatus tällöin jääkaapissa on parasta kakun rakenteelle. 

Joulupiparit kuppeina & kinuskimarjat

15 kpl (7-8 cm halkaisijan muffinivuokiin)

1pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (500 g)

tai Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g)

Kinuskikastike:

2dl kuohukermaa

1½dl fariinisokeria

½dl siirappia

2rkl voita

1tl vaniljasokeria

Koristeeksi:

3dl jäisiä marjoja, esim. karpaloita, puolukoita, herukoita

1dl mantelilastuja tai jouluisia nonparelleja

Kaaviloi sulanut piparitaikina n. 4 mm paksuiseksi levyksi eli ei liian ohueksi. Ota levystä isolla 8-10 cm halkaisijaltaan olevalla perinteisellä pipari- tai tähtimuotilla pipareita. Mikäli noin isoa muottia ei ole, tee piparit isolla juomalasilla. Asettele piparit muffinivuokiin, silikoniset muotit ovat parhaita, mutta myös 2 paperista sopii tähän. Myös metallisia pikkuvuokia voi käyttää, ne kannattaa voidella. Pipareita ei tule erikseen painella vuokiin vaan ne saa jäädä kevyesti vuokiin ”lepäämään”. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6–7 min ajan. Anna piparikuppien jäähtyä ennen kuin irrotat ne muoteista. Tee se varovasti!

Valmista kinuskikastike kätevästi mikroaaltouunissa. Mittaa kerma isoon (1½-2 l) lasi- tai keraamiseen kulhoon. Mittaa myös sokeri ja siirappi siihen. Kuumenna mikroaaltouunin täydellä teholla n. 4 min, kunnes seos kiehahtaa. Jatka sen jälkeen kuumentamista noin puolella teholla n. 7 minuuttia eli niin, että seos näyttää aina välillä kiehuvan, mutta ole koko ajan tarkkana, että seos ei nouse kulhon reunojen yli. Lisää kuumaan seokseen voinokareet ja vaniljasokeri, sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki (2-3 min).

Valuta kuumaa kinuskia 1-2 tl jokaisen piparikupin pohjaan, lusikoi päälle täysin jäisiä marjoja. Valuta marjojen päälle reilusti kuumaa kinuskia. Koristele heti mantelilastuin tai jouluisin nonparellein.

VINKKI: Voit koristella kinuskileivokset myös muodikkaasti vuorisuolarakeilla.

Joulukakku

Joulukakku

noin 10:lle, halkaisija n. 22 cm

Kakkupohja:

200g  pipareita, jotka on leivottu Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikinasta

tai Laktoositon Piparitaikinasta

125g kookosöljyä (tai voita)

1tl jauhettua inkivääriä

Täyte:

4 liivatelehteä

1rkl vettä

100g valkosuklaata

2-2½dl vaahtoutuvaa kermaa (1 tlk)

200g valkosuklaarahkaa (1 tlk)

Päälle:

1+1dl puolukkamehua tai muuta punaista vahvaa mehua

3 liivatelehteä

5dl puolukoita tai karpaloita

Murskaa piparit monitoimikoneella tai voit murskata piparit myös muovipussissa kaulimella painellen. Sulata rasva mikroaaltouunissa tai kattilassa ja lisää piparimurska siihen. Vuoraa irtoreunaisen torttuvuoan pohja leivinpaperilla ja painele pipariseos tiiviisti tasaiseksi kerrokseksi pohjalle.

Pehmennä liivatteita liottamalla niitä kylmässä vedessä 10 min. Puristele liivatteista liotusvesi pois ja lisää 1 rkl vettä, kuumenna nopeasti kiehuvaksi mikroaaltouunissa lasissa tai liedellä kattilassa, älä keitä. Anna hieman jäähtyä.

Sulata valkosuklaa paloina vesihauteessa tai varovasti mikroaaltouunissa 30 s kerrallaan välillä sekoittaen. Jos suklaa näyttää kokkaroituvan, lisää 1-2 tl (kookos)öljyä. Anna hieman jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi erikseen. Lisää vaahtoon vatkaten rahka. Yhdistä liivateseos ja sula suklaa lämpiminä. Kaada seos nauhana samalla sekoittaen varovasti vaahtoon. Seos saa siis olla mahdollisimman jäähtynyttä, mutta ei hyytynyttä. Kaada täyte heti piparipohjalle. Hyydytä jääkaapissa ainakin 2 tuntia.

Liota marjahyytelön liivatteet myös ensin kylmässä vedessä. Puristele liivatteet pois liotusvedestä ja sulata ne 1 dl:n vahvan puolukka- tai marjamehun kanssa kiehuvaksi mikrossa lasissa tai kattilassa, älä keitä. Lisää joukkoon 1 dl kylmää mehua tai vettä, anna seoksen jäähtyä lähes huoneenlämpöön.

Levitä marjat juustotäytteen päälle tasaiseksi kerrokseksi. Valele liivatehyytelö päälle niin, että marjat peittyvät. Anna kakun hyytyä vähintään seuraavaan päivään. Kun irrotat kakkua vuoasta, valele reunoja varovasti kuumalla vedellä hetki, jotta kakku irtoaa vuoasta kauniisti.

Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
Teksti: Viestintätoimisto Deski Oy, 2015

Tuote:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.