Huippukokki Teemu Laurell: “Yksinkertaisuus on parasta pastassa”

Teemu-Laurell

Vähennä kikkailua ja panosta seuraan – Top Chef -voittajan mielestä pasta-ateriasta ei kannata stressata liikaa.

Simppelit maut ja ruoka-annokset ihastuttavat nyt trenditietoisten nautiskelijoiden keskuudessa. Myös huippukokki Teemu Laurell liputtaa yksinkertaisuuden puolesta.

32-vuotias Laurell tietää mistä puhuu: hän on nuoresta iästään huolimatta niittänyt menestystä ravintolamaailmassa jo hyvän tovin. Laurell vei Top Chef -kisan voiton vain 26-vuotiaana ja ponnahti koko kansan tietoisuuteen. Nyt ahkeran kokin pitää kiireisenä muun muassa oma Shelter-ravintola Helsingin Kanavarannassa.

Hyvä pasta ei kaipaa montaa raaka-ainetta

– Fiilistelen yksinkertaisia asioita. Hyvä annos ei tarvitse tuhatta eri juttua. On parempi keskittyä tekemään pari asiaa huolellisesti, Laurell neuvoo.

Myös onnistuneen pasta-annoksen salaisuus piilee Laurellin mukaan siinä, ettei samalle lautaselle tarvitse änkeä liikaa makuja.

– On hienoa nähdä, että vihdoin Suomessakin on herätty siihen, ettei pasta-annosten kanssa tarvitse kikkailla liikaa. Hyvä pasta ei vaadi kuin muutaman raaka-aineen, jolloin maut pääsevät oikeuksiinsa, Laurell sanoo.

Hänen oma annossuosikkinsa on klassinen pasta bolognese.

– Se on simppeli ja aina takuuvarma annos. Hiljattain myös kermainen ja valkosipulinen juustopasta on noussut suosikkien joukkoon.

Laurell uskoo, että yksinkertaisuus ja rentous ruoanlaitossa tulee näkymään vahvasti niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissä. Rento meininki on myös yksi Shelter-ravintolan vahvimmista kulmakivistä.

Kasvisruoan suosio jatkuu

Yksinkertaisten annosten lisäksi myös kasvikset ovat viime vuosina päätyneet monen suomalaisen lautaselle. Laurell uskoo, että kasvisruoan suosio tulee jatkumaan, sillä ihmiset miettivät tänä päivänä huolellisemmin valintojaan esimerkiksi ekologiselta kannalta. Se näkyy myös ravintola-asiakkaiden toiveissa.

– Vielä kymmenisen vuotta sitten suuri osa ruoista tehtiin suoraan maitoon ja kermaan. Tänä päivänä vegaanisille vaihtoehdoille on huomattavasti enemmän kysyntää.

Kasvisruokien lisäksi myös esimerkiksi gluteenittomia vaihtoehtoja toivotaan aiempaa enemmän. Laurell on kuitenkin pistänyt merkille, että tänä päivänä ruoka nähdään myös paljon muunakin kuin polttoaineena tai tiukasti noudatettavana ruokavaliona – nimittäin nautintona, joka kokoaa perheitä ja ystäviä yhä enemmän yhteen.

– Uskon, että Suomessakin tullaan syömään yhä enemmän yhdessä. Siinä missä aikaisemmille sukupolville ruokailu on ollut pitkälti vain välttämätön arkiaskare, nykyään se nähdään entistä tärkeämpänä sosiaalisena tapahtumana.

Teemu Laurell

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.