Hanki raaka-aineita, joita käytät - ja säilytä ne oikein

Hanki raaka-aineita, joita käytät - ja säilytä ne oikein

Monipuolinen ruoka tarjoaa makuelämyksiä ruokailuun, mutta mikäli asuu yksin ja syö osan aterioista kodin ulkopuolella kannattaa miettiä, millaisen raaka-ainevaraston kotiinsa tarvitsee. Raaka-aineiden kierto taloudessa vähentää ruokahävikkiä ja rahaa säästyy.

Kuiva-aineet säilyvät pidempään ja on hyvä olla omien tarpeiden mukainen perusvarasto jauhoja, hiutaleita, suurimoita, pastaa, näkkileipää tai hapankorppuja, kahvia tai teetä, sokeria, suolaa sekä mausteita. Harkiten kannattaa hankkia myös täyssäilykkeitä, jotta äkillisen nälän tullen ei välttämättä tarvitse lähteä kauppaan. Kananmunat pelastavat monta tilannetta, jos niitä on kotona varalla.

Leipää, vihanneksia, hedelmiä, maitotaloustuotteita sekä lihaa ja kalaa hankitaan tarpeen mukaan, niin että ne tulevat käytetyiksi.

Mikäli käytettävissä on pakastin, sinne voi pakastaa ruoka-annoksia, jos tekee isomman määrän kerralla. Myös raaka-aineita voi sinne säilöä kohtuullisen määrän. Tuotteisiin kannattaa laittaa päiväykset ja pitää huolta kierrosta.

Nykyään on tarjolla mitä erilaisempia raaka-aineita ja helposti käy niin, että kun yhtä kastiketta ostaa yhteen ja toista toiseen ruokaan, kerääntyy helposti varastoon säilytettäviä jämiä, jotka ehtivät vanheta ennen kuin tulevat käytetyiksi. Kannattaakin ehkä välillä tehdä kaveriporukan kanssa yhteiskokkauksia, jolloin harvemmin käytössä olevat raaka-aineet tulevat kerralla käytetyiksi.

Säilytä oikein

Jääkaapissa, 2-6°C

  • salaatit
  • tuoreet yrttiruukut (paitsi basilika ja sitruunamelissa)
  • peruna, kaalit, juurekset, sienet, sipuli, purjo, useimmat kasvikset
  • hedelmät paitsi banaani
  • tuore liha ja kala mahdollisimman kylmässä
  • leikkeleet, lihavalmisteet
  • maito ja maitotuotteet, juustot
  • voi, margariini ja muut rasvalevitteet 
  • ruokaöljy
  • kotiruoka, valmisruoka
  • avatutu säilykkeet ja maustekastikkeet

Huoneenlämmössä (n. 15-20°C), kuivassa paikassa

  • leipä
  • jauhot, hiutaleet, suurimot, murot, myslit
  • riisi, pasta
  • säilykkeet
  • avaamattomat lastenruokapurkit
  • UHT-pastöroidut maitotuotteet
  • banaanit
  • kuivatut hedelmät
  • tuore basilika (ruukku)
  • tuore sitruunamelissa (ruukku)
  • mausteet
  • kahvi, tee, kaakao
  • muut kuivaelintarvikkeet
  • HUOM! Tomaatti ja avokado kannattaa nostaa huoneenlämpöön viimeistään muutamia tunteja ennen, kun niiden syöntiajankohta lähestyy. Huoneenlämmössä ne myös kypsyvät, jos ovat vielä raakoja.

Kaikki elintarvikkeet viihtyvät pimeässä. Valo vanhentaa!

Teksti: Maa- ja kotitalousnaiset osana Parasta arjessa -kampanjaa

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.